Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 11

Kino klasikos vakarai: „Skrydis virš gegutės lizdo“

„Skalvijos“ kino centro rengiamuose kino klasikos vakaruose gruodžio 16 d. (pristatys kino kritikas Dmitrij Gluščevskij), 30 d. (kino kritikas Narius Kairys), sausio 6 d. (kino kritikė Izolda Keidošiūtė), 13 d. (kino kritikė Mantė Valiūnaitė), 20 d. (aktorius Andrius Bialobžeskis) bus rodomas režisieriaus Milošo Formano filmas „Skrydis virš gegutės lizdo“.
Filmas „Skrydis virš gegutės lizdo“
Filmas „Skrydis virš gegutės lizdo“ / Skalvijos kino centro nuotr.

Seansus pristato Čekijos Respublikos ambasada Lietuvoje, prisimindama šiemet anapilin išėjusį įžymųjį čeką – režisierių M.Formaną bei minėdama Čekijai svarbią „Prahos pavasario“ 50-ies metų datą.

„Vienas ryškiausių filmų, jau seniai patekęs į kino istorijos puslapius ir neretai minimas geriausių filmų dešimtukuose – M.Formano „Skrydis virš gegutės lizdo“ (1975) sugrįžta į kino ekranus. Prieš daugiau nei 40 metų pristatytas filmas sulaukė didelio pasisekimo – buvo apdovanotas penkiais „Oskarais“, šešiais „Auksiniais gaubliais“ ir iki šiol laikomas garsiausiu M. Formano filmu. Kaip ten bebūtų, jo kūrimo procesas yra ne mažiau įdomus nei pats kūrinys“, – taip filmą pristato kino seansų organizatoriai.

VIDEO: Filmo anonsas:

Tam, kad „Skrydis virš gegutės lizdo“ būtų pristatytas plačiajai publikai, prireikė 13 metų. Į šį filmą dideles viltis dėjo garsus amerikiečių aktorius ir prodiuseris Kirkas Douglasas, įsigijęs kultinio Keno Kesey romano „Skrydis virš gegutės lizdo“ (1962) ekranizacijos teises.

Dar 1964 m., viešėdamas Čekoslovakijoje, aktorius susipažino su jaunu režisieriumi M.Formanu, kuriam pažadėjo paštu atsiųsti K.Kesey knygą. Tačiau ji adresato taip ir nepasiekė – buvo konfiskuota Čekoslovakijos muitinėje.

Filmo kūrimo procesas pasistūmėjo, kuomet filmo teisės buvo perduotos K.Douglaso sūnui, tuo metu pradedančiam aktoriui Michaelui.

M.Douglaso ir M.Formano keliai susikirto daug vėliau, režisieriui jau persikėlus gyventi į Jungtines Amerikos Valstijas. M.Formanas Amerikos kino industrijoje tuo metu buvo dar naujokas, bet garsėjo kaip nebrangiai apmokamas kino profesionalas. Viename interviu M.Douglasas yra pasakojęs, jog jam padarė įspūdį, kad jau pirmame susitikime M.Formanas vienintelis detaliai nupasakojo filmavimo planą.

Skalvijos kino centro nuotr./Filmas „Skrydis virš gegutės lizdo“
Skalvijos kino centro nuotr./Filmas „Skrydis virš gegutės lizdo“

Nemažai keblumų prodiuseriams sukėlė ir aktorių paieška, nors pagrindiniam vaidmeniui kone iškart buvo numatytas Jackas Nicholsonas, dėl jo užimtumo filmavimai buvo atidėti šešiems mėnesiams.

Kitas, rizikingas, sprendimas, anot M.Douglaso – filmavimas veikiančioje psichiatrijos ligoninėje, Oregone. Nors tai buvo daug brangiau nei filmuoti studijoje, ši vieta filmui suteikė autentiškumo, o aktoriams padėjo labiau įsijausti į vaidmenį. Filmavimo metu jie turėjo galimybę pabendrauti su pacientais ir netgi gyventi ligoninėje.

Nors ankstesniuose savo filmuose M.Formanas mėgdavo dirbti su neprofesionaliais aktoriais, šiame filme, jų vos keli, vienas įsimintiniausių – pats save suvaidinęs Deanas R.Brooksas, Oregono psichiatrijos ligoninės vyriausiasis gydytojas. Dauguma jo pokalbio su atvežtu į ligoninę Makmerfiu epizodų buvo improvizacija.

Taip pat verta nepamiršti, jog prie filmo kūrimo prisidėjo ir 15 ligoninės pacientų, padėjusių ne tik filmo komandai, bet tapusių ir antraplaniais aktoriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius