Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 11 08

Kino kodas: „007 operacija Skyfall“ – škotiškos grožybės

Paseksiu jums pasaką apie brandaus amžiaus jaunuolį Džeimsą (akt. D.Craigas), kuris bėgdamas nuo savęs ir nemalonių vaikystės prisiminimų, tapo superagentu. Tiesa, jo darbas buvo nelengvas – nuolat teko sprukti, šaudyti, slapstytis.
 Danielis Craigas filme „007 operacija Skyfall“
Danielis Craigas filme „007 operacija Skyfall“ / Kadras iš filmo

Kelyje pasitaikydavo viena kita moteris ir šampano butelis. Jie praskaidrindavo superagento gyvenimą. Kol galiausiai atkaklusis ir šaliai ištikimas Džeimsas susidūrė su buvusiu kolega Silva (akt. J.Bardemas), jaučiančiu ypatingą nuoskaudą judviejų valdovei M (akt. J.Dench). Norėdamas išgelbėti viršininkę, superagentas nesugalvojo nieko geresnio, kaip tik nuvežti M(očiutę) į nuošalų gimtąjį dvarelį Škotijoje, kur jie išdidžiai ėmė laukti įžūlaus Silvos su didžiule baudėjų komanda. Nes kuo sunkiau, tuo geriau. Na ir ką gi – dėmesio, išduosiu Didžiąją paslaptį.

Kartu su Džeimsu viename dangoraižyje pasijutau beveik Matricoje. Operatorius ir scenografas – šaunuoliai. Vaizdai ir spalvos filme kinta nuo pastelinių (Škotijoje) iki haliucinogeninių (Šanchajuje). 

Močiutė numirė, nes jau turbūt nebenorėjo vaidinti dar penkiasdešimt metų, o Džeimsas vėl prisikėlė (toks jo hobis) ir toliau ėjo per pasaulį rūsčiai suspaustomis lūpomis ir ankštu švarkeliu, ieškodamas, ką čia dar nubausti. Ir su kuo paragauti „Bollinger“ šampano arba „Heineken“ alaus. 

Išvados 

Džeimsui šiemet sukako penkiasdešimt. Ta proga ne visai maloniomis aplinkybėmis nuošalioje saloje buvo atkimštas 50 metų išlaikymo „Macallan“ salyklinio viskio butelis. Sako, jis kainuoja apie 18 000 litų. Džeimsui vėl teko aplankyti keletą egzotiškų vietovių, pradedant Stambulu ir baigiant Makao. Įspūdingiausiais vaizdais mus pavaišino Šanchajuje.

Kartu su Džeimsu viename dangoraižyje pasijutau beveik Matricoje. Operatorius ir scenografas – tikri šaunuoliai. Vaizdai ir spalvos filme kinta nuo pastelinių (Škotija) iki haliucinogeninių (Šanchajus). Tai padeda nesureikšminti siužetinių nesusipratimų ir tokių elementų, kaip žiebtuvėlio dydžio siųstuvėlis, kurio mygtuką reikia paspausti kelnių kišenėje, kurios nepatikrino Džeimso palydovai su dideliais pistoletais. Šitaip siunčiamas signalas, kad jau galima atvykti pasiimti Džeimso. Kaip tai romantiška ir dvelkia šeštuoju dešimtmečiu...

Jubiliejinė nuotaika, netgi šiokia tokia nostalgija suteikia istorijai nuoširdumo – juk jos autorius kažkada sukūrė „Amerikos grožybes”, kur irgi buvo nemažai savi- bei psichoanalizės. Džeimsas čia kartais toks jautrus ir pašaunamas (du kartus), bet vis tiek įkyriai atkaklus. Užmaukite jam triko ir jis pranoks net Betmeną. Tačiau XXI amžiaus pasaulyje, kur priešus vis sunkiau identifikuoti, kaip teisingai pastebėjo vienas naujos kartos personažas, tokio tipo superagentas jau atrodo senamadiškas, o jo pastangos dažniau kelia atlaidžią šypseną, negu susižavėjimą ir norą rašyti pareiškimą į superagentų mokyklą.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„007 operacija „Skyfall“ (Skyfall) JAV, 2012  m., 140 min. 
Režisierius Samas Mendesas
Vaidina: Danielis Craigas, Judy Dench, Javieras Bardemas, Helen McCrory, Naomie Harris ir kiti.
ĮVERTINIMAS 3/4

VIDEO: SKYFALL - Official International Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius