-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 22

Kino kodas: „Debesų žemėlapis“ – istorijų kokteilis

Dar prieš išauštant interneto bei mobiliosios telefonijos erai buvo akivaizdu, kad žmonių likimai gaudžiai susiję tarpusavyje. Bet koks atsitiktinis veiksmas arba didvyriškas poelgis pakeičia ne tik individo, bet ir genties, šeimos, valstybės, visuomenės ar civilizacijos likimą. Kiekvienas veiksmas užprogramuoja kitą veiksmą ar atoveiksmį ir t.t. Šia banalia tiesa remiasi trys režisieriai, supynę šešias istorijas į vieną ilgą, dinamišką ir labai spalvingą filmą.
Halle Berry filme „Debesų žemėlapis“
Halle Berry ir Thomas Hanksas filme „Debesų žemėlapis“ / „ACME Film“ archyvo nuotr.

Pamokančių istorijų veiksmai rutuliojasi praeityje ir ateityje, vienos jų linksmos, o kitos dramatiškos. Pasakojimų herojai – kometos formos apgamu (?) pažymėti žmonės, įvairiais būdais keičiantys istoriją. Jaunas džentelmenas ryžtasi išgelbėti pabėgusio vergo gyvybę; žurnalistė – atskleisti energetikų sąmokslą; mergina – klonas – tapti sukilimo prieš pasibaisėtiną diktatūrą simboliu...

Išvados

Šis ambicingas projektas (filmu net nedrąsu vadinti) – tai visų pirma naujos formos paieškos, kurias iš esmės galima įvertinti teigiamai. Autoriai iš kelių erdvėje ir laike nutolusių istorijų sukūrė vizualiai užburiantį kino kaleidoskopą apie mūsų poelgių (ypač didvyriškų) reikšmę istorijai ir pasaulio likimui.

Nepaisant didžiulių pastangų bei dar didesnių pinigų, kai kurie režisūriniai sprendimai visgi kelia abejonių. Norint stipriau susieti istorijas bei pabrėžti jose veikiančių personažų universalumą, aktoriai atlieka po kelis įvairius vaidmenis (kai kurie netgi keičia lytį bei odos spalvą). Tai trukdo susikaupti ir geriau susitapatinti su personažais, nes veidai (arba priklijuojamos nosys) kinta pernelyg sparčiai. Pasakojimas „užkabina“, bet staiga trūksta ir mes laiko ir/arba erdvės mašina perkeliami kitur. Filmui būtų geriau, jeigu istorijų būtų mažiau, ir jos nebūtų papasakotos strimgalviais. Kita vertus, dėmesį kiek blaško ir skirtinga siužetų nuotaika. Pavyzdžiui, iš dramatiškai filosofinio konteksto ryškiai išsiskiria beveik komedijinė istorija apie vieno britų leidėjo problemas, atsidūrus senelių namuose ir bandymą iš jų ištrūkti.

Norint sėkmingai ekranizuoti tokios sudėtingos struktūros knygą, reikia originalaus sprendimo. Pavyzdžiui, drąsiau atsisakyti kai kurių siužetinių linijų, koncentruojant veiksmą. Kaip sako klasikai, neretai mažiau yra daugiau. To saiko jausmo čia ir pritrūko.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Debesų žemėlapis“ (Cloud Atlas)JAV ir Vokietija. 2012  m., 160 min.

Režisierius Lana Wachowski, Andy Wachowskis ir Tomas Tykweris.

Vaidina: Tomas Hanksas, Halle Berry, Jimas Broadbentas.

ĮVERTINIMAS 2,5/4

VIDEO: Cloud Atlas Trailer Official [HD 1080] - Tom Hanks, Halle Berry

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius