-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 09

Kino kodas: „Džekas milžinų nugalėtojas“ – kas užsidėjo karūną, tas ir vadas

Kartą senų senovėje, vienoje karalystėje už jūrų marių gyveno mielas jaunuolis Džekas (akt. N.Houltas), po tėvo mirties kartu su dėde plušėjęs savo ūkyje. Nuo vaikystės jis žavėjosi nuotykiais ir pasakomis. Ypač ta istorija apie pupą, kuria iš dangaus kažkada nusileido pikti milžinai.
„Džekas milžinų nugalėtojas“
„Džekas milžinų nugalėtojas“ / Kadras iš filmo

Džekas nė nesvajojo, kad fantazija taps tikrove, kai jam į rankas pakliuvo kelios nepaprastos pupos (o netrukus viena išslydo ir įkrito pro grindų plyšį). Nesakysiu kaip, bet kraupioji istorija iš esmės pasikartojo. Negana to, žvėriškai sparčiai auganti pupa į dangų kartu su Džeko trobele nunešė netikėtai užklydusią princesę Izabelę (akt. E.Tomlinson). Dabar visa karaliaus kariauna ir narsusis jaunuolis turės lipti kažkur į debesis ieškoti pražuvėlės.

Išvados

Kaip akimirksniu supratote, tai klasikinės pasakos apie genetiškai modifikuotą pupą, praaugusią dangų, moderni versija. Moderni savo vaizdo efektais, karaliaus portreto piešimo technologija ir mažuosius žiūrovus galinčiomis įbauginti prievartos scenomis. Kraujo ir sumaitotų kūnų, tiesa, nematyti, bet herojai patiria daug likimo (ir ne tik) smūgių. Kai kas net dailiai sprogsta iš vidaus. Milžinai negailestingi, bet ir Džekas išradingas bei sumanus. Kaip legendinis Dovydas, laimėjęs kovą pries Galijotą.

Profesionalus darbas visomis prasmėmis, įskaitant organišką aktorių vaidybą. Tik finalas kiek užsitęsia ir neapleidžia jausmas, kad filmas turi dvi pabaigas.

Narsa šioje pasakoje pasiteisina su kaupu. Užlipęs į viršų valstiečiu, gali nulipti potencialiu princesės vyru. Pupa vieniems tampa karjeros laiptais, o kitiems – keliu į pražūtį.

Palyginus su keliomis kitomis neseniai į ekraną perkeltomis tokiomis pat spalvingomis pasakomis („Alisa stebuklų karalystėje“, „Snieguolė ir medžiotojas“, „Veidrodėli, veidrodėli…“, „Jonukas ir Grytutė: raganų medžiotojai“, „Ozas: didis ir galingas“), juosta „Džekas milžinų nugalėtojas“ yra bene kokybiškiausia.

Režisieriui pavyko dinamiškai ir intriguojančiai atpasakoti istoriją, lengvai ją modernizavus. Profesionalus darbas visomis prasmėmis, įskaitant organišką aktorių vaidybą. Įdomu žiūrėti ne tik vaikams. Tik finalas kiek užsitęsia ir neapleidžia jausmas, kad filmas turi dvi pabaigas.

Tarp kelių tradicinių moralų apie pasiaukojimą, narsą ir būtinybės motiną – išradingumą filme galima įžvelgti kiek ironišką (bet šiais laikais labai aktualią) mintį apie hipnotizuojančią galios simbolių įtaką visuomenei. Kas užsidėjo stebuklingą karūną – tas ir vadas, kuriam būtina besąlygiškai paklusti.

XXI amžiuje žmones panašiai veikia titulai. Pavyzdžiui, Bankininko. Toks Bankininkas gali lengvai tapti geriausiu kokios nors karalystės Šokėju, Žaidėju ir Mecenatu Gelbėtoju. Bet anksčiau ar vėliau paaiškėja, kad galingasis geradarys buvo nuogas. Tik tai jau kita pasaka…

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Džekas milžinų nugalėtojas“ (Jack the Giant Slayer) JAV, 2013  m., 115 min.
Režisierius Bryanas Singeris.
Vaidina: Nicholas Houltas, Eleanor Tomlinson, Ewanas McGregoras ir kiti.
ĮVERTINIMAS  3/4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius