-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 02 02

Kino kodas: „Karo žirgas“, arba Eilinio keturkojo gelbėjimas

Nejaugi kai kurių aiškiaregių fatalistų planuojama pasaulio pabaiga skatina retro sugrįžimą kine? Negalėčiau to įrodyti, bet vargu ar kas sugebėtų tą užginčyti.
„Karo žirgas“
„Karo žirgas“ / Kadras iš filmo

Yra netgi pora pavyzdžių. Pirmasis – juodai balta variacija nebylaus kino tema „Artistas”, nominuotas keliems „Oskarams”. Antrasis akivaizdus pavyzdys – naujasis Steveno Spielbergo karo epas „Karo žirgas”(irgi nominuotas). Visai naujas, o atrodo tarsi iš pieno plaukęs penktojo - šeštojo dešimtmečių filmas ryškiai raudonai (dėl dramatizmo) padažytu dangumi.

Kuomet pageriantis ūkininkas Tedas (akt. P.Mullanas) nusiperka puikų, bet netinkamą arimui žirgą, jo sūnus Albertas (akt. J.Irvine’as) pasišauna jį išdresiruoti. Nuo to priklauso šeimos likimas. Deja, netrukus prasideda Pirmasis pasaulinis karas ir žirgą Tedas parduoda. Ar pavyks nuoširdžiam jaunuoliui kada nors vėl pamatyti šį jam tokį artimą padarą?

Išvados

Kažkada S.Spielbergas gelbėjo eilinį Rajaną, o dabar atėjo eilė grakščiam keturkojui. Žirgui keliaujant iš rankų į rankas, mes paeiliui susipažįstame su įvairaus amžiaus personažais. Tiesa, tie susitikimai yra gan epizodiniai, o norėtųsi, kad būtų kitaip. Vos susipažinus, dėl įvairių priežasčių (kartais tragiškų) tenka su jais skirtis. Kad ir su miela mergaite prancūzaite, kurios senelis verda uogienes.

Filmas ne postmodernus, o senamadiškas ir, tiesą sakant, kažkoks beprasmis. Eilinį Rajaną pakeitė neeilinis žirgas.

Nieko nepadarysi. S.Spielbergo instrumentas čia yra Žirgas, įkūnijantis Likimą, kuris kartais gali būti itin maloningas žmonėms bei gyvūnams. Režisierius aiškiai jaučia nostalgiją paprastai sukonstruotoms klasikinėms istorijoms, kuriose smerkiami karo žiaurumai ir beprasmybė, aukštinama žmonių narsa ir pasiaukojimas. Žirgo (nors tai galėtų būti ir šuo) pasirodymas, tarsi kokia mergelės Marijos vizija, trumpam pakeičia kai kurių žmonių gyvenimą. Padeda jiems užmiršti karo baisumus, prisiminti savo žmogiškumą.

Meninis efektas sustiprinamas nuolatinio jo filmų garso takelių autoriaus Johno Williamso pakilia muzika bei keliais grandioziniais kautynių epizodais. Nereikia nė sakyti, kad kūrinys „sukaltas” profesionaliai. Visi emociniai akcentai - savo vietose. Kai kur net ašara gali ištrykšti. Tačiau apskritai filmas (priešingai, nei norėjosi tikėtis) ne postmodernus, o senamadiškas ir, tiesą sakant, kažkoks beprasmis. Eilinį Rajaną pakeitė neeilinis žirgas.

Faktai ir filmo įvertinimas

„Karo žirgas“ („War Horse“) JAV, 2011  m., 145 min.
Režisierius Stevenas Spielbergas.
Vaidina: Jeremy Irvine’as, Emily Watson, Peteris Mullanas ir kiti.
ĮVERTINIMAS 2/4

VIDEO: War Horse - Official Trailer [HD]

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius