Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 07

Kino kodas: „Kartu iki pasaulio pabaigos“ – melancholiškas meilės atradimas

Statistinis Amerikos pilietis ir gyvenimo nevykėlis Dodžas (akt. S.Carellis) kartu su kitais piliečiais išgirsta, kad po trijų savaičių Žemę ištiks globali kosminė katastrofa – ji susidurs su 100 km skersmens asteroide „Matilda“. Belieka laukti finalo.
„Kartu iki pasaulio pabaigos“
„Kartu iki pasaulio pabaigos“ / Kadras iš filmo

Vienišas vyrukas tikisi likusį laiką praleisti tyliai ir ramiai. Na, nebent vertėtų atsisveikinti su seniai prarasta mylimąja Olivija? Mintis nebloga, nes nieko neveikiant galima išprotėti arba nusižudyti. Tačiau netyčia susipažinus su miela kaimyne Pene (akt. K.Knightley), jo veiklos asortimentas prasiplečia. Dodžas užsimoja padėti merginai aplankyti jos artimuosius. Taip prasideda jų neilga kelionė pasaulio pabaigos ir vienas kito pažinimo link. Tik laimingo finalo tikėtis neverta, nes net Supermenas čia nepadės.

Išvados 

Tas liūdnai pagarsėjęs Majų kalendorius ir jame kažkieno įžvelgta pasaulio pabaiga įkvėpė ne vieną režisierių pafantazuoti šia tema. Vienas įspūdingiausių mėginimų – periodiškai depresijos kamuojamo dano L. von Triero drama „Melancholija“. Labai liūdnas ir iš tiesų šiurpą keliantis filmas – kelių personažų įtaigi psichologinė studija neišvengiamos katastrofos akivaizdoje. 

Gimė atmintyje išliekantis kino hibridas apie didžiausią vertybę – žmogaus ryšį su žmogumi.

Todėl taip ir knieti palyginti, kaip juostoje „Kartu iki pasaulio pabaigos“ tą pabaigą įsivaizduoja amerikietė režisierė, sukūrusi, galima sakyti, Paskutinio Kelio filmą. Pastarojo filmo siužetas paprastesnis – jis atitinka visus romantinės dramos standartus, kai du žmonės sutinka vienas kitą ir ilgainiui supranta, jog jie vienas kitam skirti. Gaila, kad ta pažintis įvyko taip pavėluotai. Štai kodėl tai tikrai ne komedija ir, artėjant link neišvengiamo finalo, tampa visa liūdna. 

Viską lemia kontekstas. Pakanka ant laivo, kuriuo plaukia įsimylėjėlių porelė, šono užrašyti „Titanikas“, ir romantiška istorija pavirsta katastrofiška. Taip nutiko ir šiuo atveju. Verta pagirti filmo autorius, kurie nepabijojo sumaišyti žanrų ir komiškais vaidmenimis išgarsėjusio S.Carellio („40-ties ir vis dar skaistus”) suporuoti su beveik etatine dramatiškai romantiškų vaidmenų atlikėja K.Knightley („Hercogienė”, „Pavojingas metodas”).

Gimė atmintyje išliekantis kino hibridas apie didžiausią vertybę – žmogaus ryšį su žmogumi, kurį žiūrint, nesunku įsijausti į personažų kančias ir jų būseną. Gerai, kad mes kol kas išvengėme tos Matildos.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Kartu iki pasaulio pabaigos“ (Seeking a Friend for the End of the World) JAV, 2012  m., 100 min. 
Režisierė Lorene Scafaria. 
Vaidina: Steve’as Carellis, Keira Knightley, Melanie Lynskey ir kiti.
ĮVERTINIMAS 3/4

VIDEO: Seeking a Friend for the End of the World Official Trailer #1 - Steve Carell Movie (2012) HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius