-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 23

Kino kodas: „Kelyje“ – gyvenimas kaip bėgimas

„Kol jaunas, o broli, sėk pasėlio grūdus ir dirvos ne'pleiski!“ – kažkada ragino bendraamžius Lietuvos šviesuolis, poetas Vincas Kudirka. Tačiau vargu ar būtų jo paklausęs jaunas rašytojas Selas Peradaisas (akt. S.Riley), XX a. viduryje gyvenęs Niujorke ir ieškojęs įkvėpimo knygai.
Kristen Stewart „Kelyje“
Kristen Stewart „Kelyje“ / Kadras iš filmo

Jeigu nėra apie ką rašyti, vadinasi, reikia paieškoti nuotykių. Nuotykiai kartu su įkvėpimu pasirodė nutrūktgalvio Dyno Moriarčio (akt. G.Hedlundas) pavidalu. Šis automobilių vagis, nuotykių ieškotojas ir mergišius kaip mat suviliojo Selą kartu pavalkatauti po Ameriką. Jie susibičiuliavo ir ne vienerius metus blaškėsi po šalį kartu su Dyno meiluže Merilu (akt. K.Stewart). Jie išsiskirdavo ir vėl susitikdavo, vagiliavo, vartojo narkotikus ir kartais mąstė apie gyvenimo prasmę. Gaudė akimirką žavingą, neretai pačiupdami už uodegos nusususio, vargingo ir beprasmio gyvenimo uodegą.

Išvados

Režisierius W.Sallesas ryžosi perkelti į ekraną žymųjį autobiografinį bytniko Jacko Kerouaco romaną apie jo klajones po Ameriką bei Meksiką, beieškant Dievo, gyvenimo prasmės, laisvės arba tiesiog nuotykių. Kažkaip juk reikia užmušti laiką. 

Garso takelis, kuriame skamba džiazas, įspūdingi Amerikos peizažai ir bendrakeleivių dvasią kone fiziškai gniuždantys didmiesčiai įtaigiai papildo herojų psichologinius portretus.

Noro keliauti virusas plačiai paplitęs žmonijoje. Kelionės neabejotinai mus keičia. Ir dažniausiai todėl, kad kelyje sutinkami kiti žmonės. Išbandymai atskleidžia ne tik herojaus, bet ir bendražygio privalumus bei ydas. Išgrynina santykių esmę. Tai gali iš esmės pakeisti keliaujančiojo likimą. Taip nutiko ankstesniojo W.Salleso filmo „Motociklininko dienoraštis“ herojui Če Gevarai, po odisėjos per Pietų Ameriką tapusiu revoliucionieriumi.

Selą kelionėn patraukė nuotykių troškimas ir Dyno gaivališkumas, sumišęs su visišku neatsakingumu. Galbūt tai pasąmonėje glūdintis noras pabėgti nuo visuomenės normų ir taisyklių. Noras būti revoliucionieriumi, atlikti perversmą savyje arba tiesiog be tikslo sekti paskui tą, kuris eina pirmas.

Režisieriui pavyko pačiupti už uodegos ir ekrane atskleisti tą laisvės, laikmečio dvasią, parodyti jos privalumus ir tamsiąsias akimirkas. Garso takelis, kuriame skamba džiazas, įspūdingi Amerikos peizažai ir bendrakeleivių dvasią kone fiziškai gniuždantys didmiesčiai įtaigiai papildo herojų psichologinius portretus.

Kelionės padėjo. Filmo herojus ir J.Kerouaco alter ego Selas savo knygą parašė. Galbūt kai kam ji padėjo (ir padeda) geriau suvokti pasaulį arba jo beprasmybę, suprasti laisvės idėją. Taip sakant, pasėjo jis vis dėlto grūdą į jaunųjų maištaujančių ir nerimstančių keliautojų sielas.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Kelyje“ (On the Road) JAV, Prancūzija, Didžioji Britanija ir Brazilija. 2012  m., 130 min.
Režisierius Walteris Sallesas. 
Vaidina: Samas Riley, Garrettas Hedlundas, Kristen Stewart ir kiti. 
ĮVERTINIMAS 3/4

VIDEO: On the Road (2012) - Official Trailer [HD]

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius