-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 09

Kino kodas: „Laiko kilpa“ – kaip pagerinti pasaulį

2044 metais gyvenantis Džo (akt. J.Gordonas-Lewittas) yra mafijos samdomas žudikas. Jis nuošaliame kukurūzų lauke periodiškai nušauna ir krosnyje sudegina iš ateities siunčiamus pasmerktuosius.
Bruce’as Willisas
Bruce’as Willisas / Kadras iš filmo „Laiko kilpa“

Laiko kelionės griežtai draudžiamos, bet mafija turi vieną tokią mašiną, veikiančią į vieną pusę. Viskas klostosi sklandžiai, kol vieną dieną Džo prieš savo akis išvysta atsiųstą… save patį, tik trisdešimčia metų vyresnį (akt. B.Willisas). Tai vadinasi „kilpos uždarymu”. Gelbėdamas savo ir mylimosios gyvybę, vyresnysis Džo ketina praeityje surasti ir likviduoti savo būsimą egzekutorių. Norisi dar pagyventi. Šioje misijoje jaunesniajam Džo teks gan reikšmingas vaidmuo. 

Išvados

Laiko kelionių motyvas paliko neišdildomą pėdsaką fantastiniame kine. Pakanka prisiminti tokią žanro klasiką, kaip filmų ciklą „Atgal į ateitį“, juostas „Terminatorius“ arba „12 beždžionių“. Labai elegantiškai šiuo triuku pasinaudota ir 2010 metų mažo biudžeto britų juostoje „Matmenys: linija, kilpa, susipynę gijos“.

Belieka konstatuoti, jog gimė įsimenantis filmas. Vienas geresnių mokslinės fantastikos kūrinių su filosofine – moraline potekste, sukurtų šiame sezone.

Tačiau scenarijų autoriams tenka gerokai pasukti galvą, nes tai itin ambicingas literatūros bei kino porūšis. Be abejo, laiko kelionių filmams iš principo neįmanoma sukurti visiškai logiško siužeto ir išvengti su tomis kelionėmis susijusių paradoksų. Tokių, pavyzdžiui, kaip priežasties – pasekmės ryšio išsaugojimas. Nieko baisaus, juk tai – fantazija. Svarbiausia – kad ši priemonė suteiktų papildomą vertę siužetui ir priverstų žiūrovą užmiršti įvairius neatitikimus arba tiesiog nekreipti dėmesio į logines klaidas (o jų visuomet būna). 

Fantastinio trilerio „Laiko kilpa“ autoriams beveik pavyko tą padaryti, kadangi jie daugiausia dėmesio skyrė moralinėms herojų dilemoms (nors ir kraujo bei prievartos čia apstu), leido aktoriams sukurti įsimintinus personažus. Be to, ir kai kurie siužete panaudoti triukai yra originalūs bei įtikinami. 

Pagrindinis herojus, istorijos pradžioje gan lengvai išmainęs draugą į pinigus, vėliau priima visiškai kitokį sprendimą. Jo požiūris į gyvenimą pasikeičia, ir tame – nemažas ne tik vyresniojo Džo, bet ir jo naujosios pažįstamos – aktorės Emily Blunt herojės nuopelnas. Įdomu ir tai, kad jos sūnų vaidinantis dešimtmetis berniukas filme pasirodo puikiai. Belieka konstatuoti, jog gimė įsimenantis filmas. Vienas geresnių mokslinės fantastikos kūrinių su filosofine – moraline potekste, sukurtų šiame sezone.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Laiko kilpa“ (The Looper) JAV, 2012 m., 120 min. 
Režisierius Rianas Johnsonas. 
Vaidina: Josephas Gordonas-Lewittas, Bruce’as Willisas, Emily Blunt ir kiti. 
ĮVERTINIMAS 3/4 

VIDEO: LOOPER - Official Trailer - In Theaters 9/28

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius