Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2012 07 19

Kino kodas: Lietuvoje filmuota drama „Tyla sniege“ – pasaulių susidūrimas

Ispanų eilinis Arturas Andradė (akt. J.D.Botto) pamato neįtikėtiną vaizdą: ežere įšalusius žirgus, o greta jų – kareivio lavoną su ant krūtinės išpjaustytais žodžiais „Dievas mato“. Ispanai pradeda tyrimą norėdami išsiaiškinti, kas tai padarė.
Mistinė drama „Tyla sniege“ buvo filmuojama Lietuvoje
Mistinė drama „Tyla sniege“ buvo filmuojama Lietuvoje / Kadras iš filmo

Netrukus surandamas dar vienas lavonas su kiek kitokiu užrašu ir tai jau tampa panašu į žudiko maniako braižą. Tai, be abejo, kažkokia keršto akcija, bet su kuo tai susiję? Su ispanų gretose užsimaskavusiais komunistais, o gal masonais? Tyrimą atliekantis Arturas (nes jo profesija – policininkas) su seržantu Espinoza (akt. C.Gomezas) ima nuosekliai, nors itin lėtai, vynioti šį keistą paslapčių kamuolį.

Išvados

Pasiknisus bibliotekoje, galima atrasti išties originalių siužetų filmams. Filmo autoriai pabandė priminti visų pirma Ispanijos žiūrovams menkai žinomą faktą apie tai, jog ispanų generolas Frankas Antrojo pasaulinio karo metais „paskolino“ Hitleriui keliolikos tūkstančių karių armiją kovai su Sovietų Sąjunga. Papildomos intrigos suteikia tai, kad juosta buvo filmuojama Lietuvoje ir joje vaidina keli lietuvių aktoriai.

Remiantis knyga, buvo galima iš tiesų sukurti intriguojantį trilerį, tačiau pasiekti tikslą autoriams, spėju, sutrukdė patirties, finansų stoka ir silpnas scenarijus.

Remiantis knyga, buvo galima iš tiesų sukurti intriguojantį detektyvinį trilerį apie kraupių žmogžudysčių seriją šaltą Rusijos žiemą, tačiau sėkmingai pasiekti tikslą autoriams sutrukdė (spėju) patirties, finansų stoka ir akivaizdžiai silpnas scenarijus, į kurį bandyta sudėti daugiau, negu reikia. Gal todėl, kad žinomas prodiuseris nusprendė tapti režisieriumi. 

Todėl veiksmas buksuoja, jis rutuliojasi lėtai ir nuobodokai. Nereikšmingi arba pernelyg ištęsti epizodai (kaip, pavyzdžiui, ispanų karių intymus vakarėlis su rusėmis merginomis) trukdo sukurti detektyvui būtiną įtampą, grėsmės atmosferą. Pusvalandžiu sutrumpinus filmą „Tyla sniege“, jis tik laimėtų. Scenografija irgi išduoda gan kuklų juostos biudžetą, o dirbtinė Arturo ir rusaitės meilės linija nekelia jokių emocijų.

Siekis globalios katastrofos – karo erdvėje atskleisti ir išryškinti individo tragediją ir keršto misiją – pagirtinas ir įdomus, bet įtaigiai susieti šių dviejų pasaulių, dviejų mastelių nepavyko.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Tyla sniege“ (Silencio en la nieve) Ispanija ir Lietuva, 2011 m., 115 min. 
Režisierius Gerardo Herrero. 
Vaidina: Juanas Diego Botto, Carmelo Gomezas, Jordis Aguilaras, Gabrielė Malinauskaitė, Deividas Balinskis, Martynas Vaidotas, Darius Petrovskis ir kiti.
ĮVERTINIMAS 2/4

VIDEO: Silencio en la nieve - Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius