Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 17

Kino kodas: „Mano didysis O!“, arba Mažasis moterų gelbėtojas

Buvo laikai, kai gydytojai beveik visas ligas gydė vienodai. Pavyzdžiui, nuleisdami pacientui kraują arba paskirdami gerti radioaktyvias piliules. Šio medicinos priešaušrio herojumi netyčia tapo mokslo naujienomis bei naujausiais gydymo metodais besidomintis dr. Mortimeris Granvilis (akt. H.Dancy), deja, negalintis savo žinių pritaikyti gydymui.
„Mano didysis O!“
„Mano didysis O!“ / Kadras iš filmo

Niekam tos naujienos buvo neįdomios. Beieškodamas darbo, jis įsidarbino pas dr. Robertą Dalrimplą (akt. J.Pryce‘as). Garbusis gydytojas isterijos (tokia diagnozė anuo metu buvo itin paplitusi) kankinamoms moterims sėkmingai taikė, vaizdžiai sakant, manualinę terapiją. Kai dr. Mortimerio ranka pavargo, jis sugalvojo mechanizuoti varginantį (gydytojui, bet ne pacientei) procesą. Taip gimė pirmasis vibratorius. Įrenginys, sukėlęs nedidelę socialinę revoliuciją. Šis išradimas iš esmės pakeitė ir Mortimerio gyvenimą.

Išvados

Ką gi, tema pasirinkta drąsiai. Laimė, autoriai subtiliai ir su firminiu anglišku humoru pateikia mums šį mokslo bei technologijų istorijos fragmentą. Viena vertus, tai puiki reklama mokslui ir mokslininkams. Žmogiškas smalsumas yra esminis pažangos variklis. Noras išspręsti problemą, kokia banali ji atrodytų iš šono, kai kam gali būti gyvybiškai svarbus. Progresas susideda iš mažų žingsnelių, ir juos kažkas turi padaryti.

Viena vertus, tai puiki reklama mokslui ir mokslininkams. Žmogiškas smalsumas yra esminis pažangos variklis.

Kita vertus, tai miela nepretenzinga komedija, paskaninta ironiškais bei pikantiškais epizodais, atskleidžiančiais to meto gyvenimą Didžiojoje Britanijoje ir socialinę nelygybę.

Daugelis aktorių parinkti taikliai ir kuria įsimintinus personažus. Labiausiai dėmesį traukia dr. Roberto vyresnioji dukra Šarlotė (akt. M.Gyllenhaal). Savarankiška, tiesmuka ir principinga mergina, besirūpinanti varguoliais.

Akivaizdu, kad būtent ji, o ne jaunesnioji sesuo Emilija yra Mortimerio sielos draugė. Filmą verta pažiūrėti ne tik angliško humoro mėgėjams, bet ir pesimistams, tvirtinantiems, jog Lietuvoje viskas blogai ir geriau emigruoti, nes nieko nepakeisime. Mortimerio ir Šarlotės istorija akivaizdžiai demonstruoja, jog net vienas žmogus gali daug ką nuveikti. Kaip sakoma, mažas vibratorius didelį pasitenkinimą sukelia.

Tik negaliu ištverti nepapriekaištavęs filmo platintojams, per „mandrai“ išvertusiems šios kostiuminės komedijos pavadinimą.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Mano didysis O!“ (Hysteria) Didžioji Britanija, 2011 m., 100 min.
Režisierė Tanya Wexler.
Vaidina: Maggie Gyllenhaal, Hughas Dancy, Jonathanas Pryce’as ir kiti.
ĮVERTINIMAS 3/4

VIDEO: Hysteria (2011) Trailer - HD Movie

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius