Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 22

Kino kodas: „Nesaugus prieglobstis“, arba Sąmokslų pasaulyje

Kai nėra ką veikti, nors ir mokami geri pinigai, ne pyragai. Taip jau dvylika mėnesių viename Pietų Afrikos Respublikos mieste dykaduoniauja CŽV „sraigtelis“ Metas Vestonas (akt. R.Reynoldsas). Jis prižiūri konspiracines agentūros patalpas, kurių vis niekam neprireikia. Tačiau ateina ta lemtinga diena...
Ryanas Reynoldsas filme „Nesaugus prieglobstis“
Ryanas Reynoldsas filme „Nesaugus prieglobstis“ / Kadras iš filmo

Tądien Metas sulaukia pirmojo svečio - buvusio CŽV agento Tobino Frosto (akt. D.Washingtonas), prieš kelerius metus tapusio išdaviku. Jis pats pasiduoda amerikiečiams. Netrukus paaiškėja, kodėl. Ramus Meto gyvenimas staiga apsiverčia aukštyn kojomis. Jam teks ne tik pasaugoti Tobiną, bet ir pamėginti išvengti mirties. Sprukdamas nuo daugybės įnirtingų persekiotojų, vyrukas, padedant Frostui, pradeda suvokti, kad ne viskas auksas, kas auksu žiba, o draugai ir partneriai gali būti išdavikai.

Išvados

Ar pasaulyje yra nepaperkamų žmonių? Yra, bet jie labai brangiai kainuoja. Toks galėtų būti šio šiek tiek psichologinio veiksmo trilerio reziumė. „Wikileaks“ pateikta informacija nenustebino. Tik patvirtino, jog žmonės ir valstybės dėl savo interesų, įtakos ar pinigų gali padaryti bet ką. Išduoti draugus, papirkti priešus (ir taip elgiamasi nuo neatmenamų laikų). Šis filmas – apie neišvengiamas paslaptis, kurių atskleidimas demaskuotų daugelį svarbių personų. Nenuostabu, kad stengiamasi žūtbūt sunaikinti liudininkus.

Filmo autoriai įtaigiai pademonstruoja, jog šiame paslapčių ir išdavysčių kupiname pasaulyje viskas reliatyvu.

Be abejo, tuo žiūrovų nenustebinsi. Ypač mačiusių efektingą, panašaus žanro ir nuotaikos filmą „Sirijana“. Svarbu, kad filmo autoriai įtaigiai pademonstruoja, jog šiame paslapčių ir išdavysčių kupiname pasaulyje viskas reliatyvu. Įskaitant ir žmonių vertinimą. Išdavikas pasirodo esąs beveik herojumi, o aukščiausio rango pareigūnai – supuvę iki kaulų smegenų. Nejaugi iš tiesų žmones taip lengva nupirkti, o tikslas pateisina bet kokias priemones? Filmas privers jus apie tai susimąstyti.

Šio gan standartinio formato veiksmo trilerio stuburas, suteikiantis jam išskirtinumo – dviejų likimo netyčia į porą suvestų personažų odisėja. Ne tiek fizinė kova dėl išlikimo, kiek dvasinė transformacija, įvykusi po švino lietumi. Tai irgi nėra nauja, bet įtikinama. Gal tik holivudinė laiminga (kai kam) pabaiga pernelyg nusaldina tikro gyvenimo cinizmu persmelktą scenarijų. Kokybiška, nors optimizmu nedvelkianti pramoga.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Nesaugus prieglobstis“ (Safe House) JAV, 2012  m., 115 min.
Režisierius Danielis Espinoza.
Vaidina: Denzelis Washingtonas, Ryanas Reynoldsas, Fera Farmiga ir kiti.
ĮVERTINIMAS 3/4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius