2011 04 12

Kino kodas: fantastinis trileris „Išeities kodas“

Karo lakūnas Kolteris (akt. J.Gyllenhaalas) atsibudo traukinyje, nors manė kariaująs Afganistane. Šalia jo – simpatiška mergina Kristina (akt. M.Monaghan), kuri jį, rodos, puikiai pažįsta. Užtat Kolteris neatpažįsta net savo veido. Visiškas košmaras!
Karo lakūno Kolterio vaidmenį filme „Išeities kodas“ sukūrė aktorius Jake’as Gyllenhaalas (kairėje).
Karo lakūno Kolterio vaidmenį filme „Išeities kodas“ sukūrė aktorius Jake’as Gyllenhaalas (kairėje). / Kadras iš filmo

Negana to, po aštuonių minučių traukinys susprogdinamas ir filmo „Išeities kodas“ herojus atsiduria… piloto kabinoje. Kompiuterio ekrane – moteris kariška uniforma, kuri jam paaiškina, kad Kolterio sąmonė buvo perkelta į kito žmogaus asmenybę tam, kad jis surastų teroristą, susprogdinusį tą traukinį. Lakūnas, atsidūręs pasikartojančiame aštuonių minučių košmare, mėgina atlikti paskirtą užduotį ir suprasti, kas iš tiesų nutiko jam.

Reziumė 

Tai pavyzdys, kaip mokslinės fantastinės idėjos padeda ambicingam autoriui sukurti įsimintiną dramą. Šiuo atveju siužeto posūkiai grindžiami naujausiomis kvantinės fizikos hipotezėmis ir skaitmeninių technologijų bei smegenų tyrimų tendencijomis. Viena vertus, futurologai (tokie kaip Raymondas Kurzweilas) gan rimtai svarsto, jog anksčiau ar vėliau pavyks perkelti žmogaus asmenybę į kompiuterį, t.y. suskaitmeninti smegenyse vykstančius procesus.

Tokiu būdu taptume nemirtingi. Kosmologai, kurdami Visatos atsiradimo bei evoliucijos modelius, spėja, kad mūsų realybė kiekvieną akimirką skyla į daugybę paralelinių visatų. Kiekvienas mūsų veiksmas sukuria naują tikrovę. Štai toks mokslinis fantastinis kontekstas, sureikšminantis kiekvieną filmo herojaus sprendimą, o žiūrovą skatinantis susimąstyti apie determinizmą ir žmogaus laisvos valios ribas (panašiai kaip filme „Likimo ekspertai”).

„Išeities kodas“ – vienas geriausių šio sezono fantastinių trilerių, primenantis apie mūsų nepakartojamo gyvenimo versijos akimirkų reikšmę ir ryžtingų sprendimų vertę.

Faktai

„Išeities kodas“ („Source Code“) JAV, 2011 m., 90 min.
Režisierius Duncanas Jonesas.
Vaidina: Jake’as Gyllenhaalas, Fera Farmiga, Michelle Monaghan.
ĮVERTINIMAS 3/4 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius