-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 28

Kino kodas: „Pasaulinis karas Z“ – šeimos paveikslas interjere su zombiais

Atrodo, kad ši vasara bus fantastinė kaip niekada. Vienas po kito į ekranus plūsta katastrofiniai filmai. Pastaroji savaitė buvo skirta zombių epidemijai.
Bradas Pittas
Bradas Pittas / Kadras iš filmo „Pasaulinis karas Z“

Epidemija kyla kaip visada netikėtai, gal Azijoje, o gal Indijoje. Žmonės masiškai ir labai greitai, per keliolika sekundžių virsta supergreitais ir agresyviais zombiais (kaip filme „28 dienos po“). Vienu iš pagrindinių gelbėtojų ne visai savo noru tampa buvęs Jungtinių tautų darbuotojas Džeris Leinas (akt. B.Pittas).

Palikęs Filadelfijoje savo žmoną Karin (akt. M.Enos) su vaikais, jis su komanda ima blaškytis po pasaulį, mėgindamas įminti užkrato paslaptį ir galvodamas, kaip sustabdyti katastrofą. Džeris pasižymi itin gera reakcija, o scenarijaus dėka jam ir sekasi panašiai kaip Džeimsui Bondui. Bet ar to pakaks išgelbėti žmoniją? Pamatysime kitose šio karo dalyse...

Išvados

Taip, atrodo, kad tai dar vienas filmas, trokštantis tapti serialu ir pinigų gamybos mašina. Jis sukurtas pagal bestselerį. Susidomėjimas zombiais siaubo literatūroje bei kine yra akivaizdus. Jis tęsiasi jau ne vienerius metus. Tačiau kaip paįvairinti tematiką, kad ji nenusibostų?

B.Pittui dėl scenarijaus apribojimų nepavyksta sukurti nieko įsimintino, žmonos funkcija tik dekoratyvi, kitų herojų (išskyrus kariškę merginą žydę) praktiškai nėra.

 Filme „Pasaulinis karas Z“ nuspręsta remtis dviem koziriais: apstulbinti žiūrovą masinėmis zombių puolimo ir miestų naikinimo scenomis (Ypač akcentuojant Jeruzalės žlugimą) ir išspausti jam ašarą šeimos vertybėmis, kurias pabrėžtinai deklaruoja B.Pitto herojus. Mes nuolat informuojami, kaip tyliai kenčia žmona, laukdama grįžtančio vyro; kaip nerimauja Džeris, negalėdamas būti su jais.

Filmas prasideda privaloma ir tradiciškai nuobodžia šeimos pusryčių scena, kurios tikslas – padėti mums pamilti šią darnią ketveriukę ir pradėti jaudintis dėl jos likimo. Tačiau B.Pittui dėl scenarijaus apribojimų nepavyksta sukurti nieko įsimintino, žmonos funkcija tik dekoratyvi, kitų herojų (išskyrus kariškę merginą žydę) praktiškai nėra, o žiūrovų dėmesį nuolat nukreipia agresyvių pusiau kompiuterinių padarų jūra. Jie atrodo ir juda greitai it skėrių spiečius, todėl sunkoka juos suvokti kaip buvusius žmones.

Tiesiog stichinė nelaimė, kaip kitame katastrofų filme „2012“. Belieka, protarpiais nuobodžiaujant, stebėti augantį katastrofos mąstą. Norint nustebinti vaizdo efektų ir kataklizmų prisisotinusius žiūrovus, reiktų daugiau dėmesio skirti herojams bei jų asmeninėms dramoms. Todėl virusinių katastrofų porūšio mėgėjams rekomenduočiau prisiminti įtaigią 2011 m. S.Soderbergho dramą „Užkratas”. Arba peržiūrėti britų filmą „28 dienos po“.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Pasaulinis karas Z“ (World War Z) JAV, 2013 m., 115 min.
Režisierius Marcas Forsteris
Vaidina: Bradas Pittas, Mirielle Enos, Davidas Morse‘as ir kiti.

ĮVERTINIMAS 2/4

VIDEO: „Pasaulinis karas Z“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius