Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 06 21

Kino kodas: „Prometėjas“ – visatos inžinierių pėdsakais

XXI a. pabaigoje sumanių archeologų pora pagaliau atranda neginčijamų įrodymų, jog mūsų planetoje ne kartą lankėsi kosminiai ateiviai. Negana to, jie tikriausiai sukūrė žmoniją arba bent pasėjo gyvybę Žemėje. Čia tai bent!
Michaelas Fassbenderis filme „Prometėjas“
Michaelas Fassbenderis filme „Prometėjas“ / Kadras iš filmo

„Weyland“ korporacijos iniciatyva (pasaulio vyriausybės tam neturėjo lėšų dėl nesibaigiančios finansų krizės?) numanomos žmonijos Kūrėjų planetos link pasiunčiamas kosminis laivas „Prometėjas“ su spalvinga įgula. Kartu keliaujantys naivieji mokslininkai nenumano, kad kai kurie tos įgulos nariai turi labai nedorų ketinimų. Kokie Kūrėjai, tokie ir jų palikuoniai?

Išvados

Lūkesčiai pamatyti ypatingą kūrinį neišsipildė. Kas dėl to kaltas? Visų pirma, skylėtas ir silpnas scenarijus, neapsisprendęs, kuo būti. Mokslinis fantastinis siužetas (kaip koks transformeris) virsta siaubo filmu, retkarčiais pavojingai priartėjančiu prie parodijos ribos (ypač kvailame epizode su nežemiška kobra albinose). Erzina tai, jog nežemiškos civilizacijos artefaktų tyrėjai atskridę elgiasi itin vaikiškai ir neatsakingai. Kaip Lietuvos kelių ereliai.

Apmaudu, kad toks profesionalas kaip R.Scottas nekėlė labiau ambicingų tikslų.

Nesilaikoma elementarių saugumo procedūrų (pvz., žmonės kaip mat nusiima šalmus, neįsitikinę, ar jiems negresia kokių nors nežemiškų organizmų užpuolimas. Netrukus paaiškėja, kad net labai gresia). Tokių keistenybių apstu, bet paminėsiu tik dar dvi: kodėl ateiviai įvairioms žmonių civilizacijoms įkyriai pasakodavo ar piešdavo, kur yra jų kosminė bazė? Ir kam ekspedicijos vadovei visiškai kompiuterizuota operacinė, neatliekanti „moteriškų“ operacijų, tokių kaip Cezario pjūvis?

Iš mokslinės fantastikos filmų tikimasi ne tik pramogos, bet ir peno apmąstymams. Juolab kad šiuolaikiniai rašytojai fantastai (Ianas McDonaldas, Paolo Bacigalupi, Robertas Sawyeris ir kt.) savo knygose kelia labai įdomias dilemas, kurias gali tekti spręsti ateities žmonėms. Tokios sektinos fantastikos pavyzdys – „Devintasis rajonas“. Apmaudu, kad toks profesionalas kaip R.Scottas nekėlė labiau ambicingų tikslų, o nusprendė grįžti į savo paties prieš tris dešimtmečius sukurtą Visatą su agresyviais Svetimaisiais. Kam kartotis, kai toks turtingas originalių idėjų asortimentas?

Labiausiai intriguojantis filmo personažas – humanoidinis robotas Deividas. Keistas ir dviprasmiškas, nes jam negalioja A.Azimovo sugalvoti dėsniai. Taigi, labai pavojingas žaisliukas, dar blogesnis už HAL-9000 ir savo pirmtaką iš filmo „Svetimas“. Galbūt kokiame tęsinyje paaiškės, kodėl jis taip elgiasi, bet geras filmas privalo būti savarankiškas, vientisas kūrinys. „Prometėjas“ – puikus reginys, bet nepilnavertis filmas.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Prometėjas“ („Prometheus“) JAV, 2012  m., 125 min.
Režisierius: Ridley Scottas.
Vaidina: Noomi Rapace, Charlize Theron, Michaelas Fassbenderis ir kiti.

ĮVERTINIMAS 2/4

VIDEO: PROMETHEUS Trailer 2 - 2012 Movie - Official [HD]

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius