-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 22

Kino kodas: savaitės premjeros

Tarp sąžinės ir politikos
Kadras iš filmo „Tikroji padėtis“
Kadras iš filmo „Tikroji padėtis“ / „15min“ nuotr.

Apie ką mes čia: „Tikroji padėtis“ („State of Play“) JAV, 2009 m., 125 min.
Režisierius Kevinas Macdonaldas.
Vaidina: R.Crowe, B.Affleckas, R.McAdams.
Įvertinimas 3/4

Siužetas ir kontekstas

Vašingtonas dar neužsigydė Monikos Levinski padarytų žaizdų. Neparankius politikus pikta linkintys provokatoriai ir toliau gaudo padedami stažuotojų. Politinio trilerio „Tikroji padėtis“ herojus – patyręs ir knislus dienraščio žurnalistas Kalas (R.Crowe), kuris susiduria su keliomis žmogžudystėmis. Pradėjęs tyrimą jis randa štai ką: su politikais susijusi korporacija iš abejotinų kontraktų Irake uždirba milijardus (čia kaip buvusio JAV viceprezidento D.Cheney globota „Halliburton“ realiame gyvenime). Korporacijos darbelius mėginantis demaskuoti doras kongreso narys Styvenas Kolinsas (B.Affleckas) gudriai diskredituojamas. Nužudoma patarėja, kuri, kaip paaiškėja, buvo ir jo meilužė. Laimė, Kalas kartu su simpatiška neklaužada „blogere“ Dela (R.McAdams) pamėgins pričiupti tuos, kurie naikina jo jaunystės draugo Styveno politinę karjerą. Bet ar tikrai jo bičiulis toks švarus, kaip atrodo?

Reziumė

Be abejo. filmo siužetas įtemptas ir itin turtingas dramatiškų įvykių bei asmenybių susidūrimų. Kalui tenka it vijurkui suktis tarp vyriausiosios redaktorės, buvusios meilužės, bičiulio politiko ir t.t. Taip dažniausiai būna, kai sukuriamas trileris apie politikų ir didžiųjų korporacijų norus nelegaliai pasipelnyti karo ar tiesiog paprastų piliečių sąskaita (prisiminkime „International“, „Melo pinklėse“ arba „Sirijaną“). Tik čia yra vienas niuansas. Į sekso skandalą įsipainioja kongreso narys, o šią pikantišką istoriją pradėjęs tirti jo geriausias draugas žurnalistas suranda daugiau nei tikėjosi. Ar gali draugauti politikas ir žurnalistas? Jokiu būdu ne, jeigu pirmasis linkęs leistis į kompromisus bei kitokius žaidimėlius su tualetiniu popieriumi (išimčių praktiškai nebūna, kaip liudija ir mūsų politikų pokštai), o žurnalistas yra padorus ir sąžiningas. Dvi valdžios visada pešis tarpusavy. Nepadės nei sena draugystė. Todėl istorija, o ypač jos gan sklandi pabaiga šiek tiek nuvilia. Belieka pasidžiaugti kaip visada įtikinama R.Crowe ir jam neblogai talkinančios R.McAdams vaidyba.

Meilė pražydo Aliaskoje

Apie ką mes čia: „Piršlybos“ („The Proposal“) JAV, 2009 m., 105 min.
Režisierė Anne Fletcher.
Vaidina: S.Bullock, R.Reynoldsas, Craigas T.Nelsonas.
Įvertinimas 2/4

Kontekstas ir siužetas

Nepraėjo nė pora savaičių, ir poniutę kaime, t.y. snieguotoje Minesotoje pakeitė poniutė Aliaskoje. Ta pati suknelė, tik kita panelė. Bjauraus būdo įtakinga leidyklos redaktorė Margaret (S.Bullock) sužino, kad ją ketinama iš JAV deportuoti į Kanadą dėl migracijos taisyklių pažeidimų. Apsukri moteriškė randa originalią išeitį – ji priverčia savo pavaldinį Endriu (R.Reynoldsas) mainais į būsimą karjerą fiktyviai susituokti. Tačiau tokia operatyviai pražydusia meile nė kiek netiki migracijos tarnybos darbuotojas. Todėl porelė prieš lemiamą egzaminą migracijos tarnyboje turi kuo geriau pažinti vienas kitą. Pseudo sužadėtiniai vyksta į Endriu tėviškę – Sitkos miestelį Aliaskoje. Ir štai čia – o stebukle! – graži gamta ir draugiška Endriu šeimyna ima keisti arogantišką viršininkę. Įdomu, kuo tai baigsis?

Reziumė

Paskutinis klausimas, žinia, buvo retorinis. Tokios romantinės komedijos visada kuriamos pagal griežtas taisykles. Jeigu norite sužinoti, kuo viskas baigsis, pakanka pažiūrėti reklaminį treilerį. Tą žino ir tokių kūrinėlių autoriai. Todėl jie kruopščiai renka aktorius. Jeigu tarp dviejų herojų yra vadinamoji „chemija“ – viskas bus gerai, t.y. baigsis pelningai kino studijai. Šiuo atveju viskas – kaip pridera. Ir aišku, kodėl. S.Bullock jau daugiau kaip dešimtmetį yra etatinė tokių romantinių situacijų komedijų dalyvė. Miela mergina, turinti neabejotiną komikės talentą. Panašiai, kaip Kate Hudson („Mano geriausio draugo mergina“) arba Renee Zellweger („Poniutė kaime“). Jos net vaidina panašiai. Neseniai pasirodė žinutė, kad S.Bullock nusprendė liautis vaidinti tokiose komedijose. Gal prašys kokio labiau pikantiško vaidmens pas Sashą Baroną Coheną? Gali būti, kad filmas „Piršlybos“ – viena paskutinių progų pasijuokti iš Sandros didžiajame ekrane. Visa neblogas pasiūlymas, kai pagalvoji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius