-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 19

Kino kodas: „Užmirštieji“ – 2017 metų kosminė odisėja

Mūsų planetai nepasisekė dar viename Holivudo filme. XXI amžiuje ją užpuolė planetų naikintojai. Žmonės po įnirtingos kovos laimėjo, tačiau tik apmėtę kosminius įsiveržėlius atominėmis bombomis. Padangėje kybo ateivių apsprogdintas Mėnulis, Žemės paviršius nebegyvenamas, o žmonės, susitelkę didžiuliame skraidančiame tetraedre, ruošiasi kolonizuoti Saturno palydovą Titaną.
Tomas Cruise‘as filme „Užmirštieji“
Tomas Cruise‘as filme „Užmirštieji“ / Kadras iš filmo

Bent taip mums už kadro pasakoja Džekas (T.Cruise‘as), su savo partnere Vika (A.Riseborough) prižiūrintis vandenynus siurbiančius įrenginius, kurie gamina gėlą vandenį kelionei. Tačiau ar viskas iš tiesų yra taip, kaip atrodo? Protarpiais susidurdamas su ateivių likučiais, jis aptinka keistų artefaktų. Be to, Džeką nuolatos aplanko ištrintų atsiminimų nuotrupos. Bet kokie tai atsiminimai ir kas ta moteris, su kuria jį, rodos, siejo artimas ryšys?

Išvados

Globalios katastrofos laukimas ir jos baimė mums įaugę į kraują. Ypač tūkstantmečių sandūroje. Nesvarbu, ar tai būtų į Žemę pataikęs asteroidas, ar ateivių užpuolimas, ar totalios diktatūros gimimas, ar zombių epidemija. Gal todėl tiek daug mokslinės fantastikos rašytojų ir režisierių atkakliai kuria įvairias žmonijos žlugimo vizijas. Artėjančiame vasaros sezone tokių filmų – kataklizmų bus itin daug. „Užmirštieji“ – tik pirmoji kregždė. Po to lauksime postapokaliptinių bei antiutopinių juostų „Elysium“, „Pasaulinis karas Z“, „Po Žemės žūties“ (After Earth). O visai neseniai dar galėjote pasižiūrėti „Sielonešę“.

„Užmirštieji“ nenustebins jus originalumu. Revoliucijos nebus. Tačiau autoriams pavyko sukurti įspūdingą sunaikinto pasaulio viziją.

Vadinasi, nereiktų tikėtis, kad „Užmirštieji“ nustebins jus originalumu. Revoliucijos nebus. Tačiau autoriams pavyko sukurti įspūdingą sunaikinto pasaulio viziją. Atšiaurius peizažus su civilizacijos liekanomis – legendiniais pastatais ir netgi vieną oazę, kurioje kartais mėgsta pasislėpti filmo herojus Džekas.

Skiriamasis filmo bruožas – švarus minimalistinis interjerų dizainas ir efektyvus montažas. Be to, maloniai stebina gana išradingas scenarijus, pagrįstas komiksu. Akylesnieji ar labiau patyrę mokslinės fantastikos mėgėjai gan greitai supras, kur šuo pakastas (ir atpažins kelių klasikinių filmų motyvus), tačiau iš esmės siužetas logiškas ir jame pakanka netikėtumų bei paslapčių. Scenarijuje slypi ir atsakymas, kodėl T.Cruise‘o vaidyba ne itin išraiškinga (nėra atminties – mažai emocijų). Tai kokybiška ir intriguojanti pramoga, dar kartą liudijanti apie atkaklumo, sumanumo bei didvyriškumo reikšmę, kovojant net su žymiai galingesniais priešininkais.

Tai nėra toks genialus filmas, kaip S.Kubricko „2001 metų kosminė“ odisėja (kurio motyvas čia irgi labai veiksmingai panaudotas), tačiau būtent panašus erdvėlaivio skrydis Juodojo Objekto link tapo  šios istorijos priežastimi.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Užmirštieji“ (Oblivion) JAV, 2013 m., 125 min.
Režisierius Josephas Kosinskis
Vaidina: Tomas Cruise‘as, Andrea Riseborough, Morganas Freemanas ir kiti.
ĮVERTINIMAS 3/4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius