-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 12

Kino kodas: „Vienišas klajūnas“ – ilgas ir nuobodus keršto laukimas

Prieš Volkerį Teksase gyveno kitas reindžeris vardu Džonas Rydas (akt. A.Hammeris). Doras pareigūnas absoliučiai tikėjo teisingumu, o ne revolverio diktatūra. Tol, kol jo brolio nenušovė banditas Bačas Kevendišas (akt. W.Fichtneris) su sėbrais. Laimė, Džono gyvybę pirmą kartą išgelbėjo šiek tiek nesavas indėnas Tonto (akt. J.Deppas), pasipuošęs paukščio iškamša ir turintis savų sąskaitų su minėtu nusikaltėliu.
Johnny Deppas filme „Vienišas klajūnas“
Johnny Deppas filme „Vienišas klajūnas“ / Kadras iš filmo

Keršto istorijos ištakos siekė indėno vaikystę. Nelauktai pasirodęs baltas arklys paliudijo Tonto, kad Džonas Rydas yra likimo išrinktasis, kuriam lemta įvykdyti kilnią teisingumo/keršto misiją ir nubausti kaltuosius. Tačiau iki laimingos pabaigos jiems teks ištverti ne vieną sprogimą, bėgti nuo kulkų, atsišaudyti, praleisti nemažai laiko beprotišku greičiu skriejančiuose traukiniuose ir suteikti dar kitokių pramogų žiūrovams.

Išvados

Taip, tai vesternas. Linksma ir kiek beprotiška nuotykių mišrainė iš XIX a. Laukinių Vakarų. Galima pridurti, jog tai – dar kai kas daugiau. Tai ekologinį sąmoningumą ugdantis vesternas, verčiantis sunerimti dėl radikalių pokyčių gamtoje: herojus nuolat trikdo arba skorpionų antplūdis, arba stogais laipiojantis žirgas, ar net mieli triušiukai kanibalai vampyrų dantimis, tarsi atkeliavę iš Monty Pythono filmo apie šv.Gralio taurę. O gal tai mutantai iš Kriptono planetos? Tiesa, nelabai aišku, kas tą gamtą išbalansavo. Matyt nepasotinamas žmonių godumas.

Rezultatas – dar vienas komiksas, tuščiaviduris tarsi skrudinti kukurūzai. Sukarikatūrinti herojai, jokios įtampos ir proga leisti smegenims pailsėti.

Gore‘as Verbinskis yra įdomus, talentingas, bet ne itin tolygiai dirbantis režisierius. Jam ne visada pavyksta suvaldyti savo entuziazmą (taip, pavyzdžiui, nutiko su filmu „Pelės medžioklė“). Režisierius (su scenaristais, be abejo) persistengė ir šįkart, pasirinkęs seną TV serialą ir sukūręs vesterno parodiją su dramatiškais inkliuzais bei nesibaigiančiomis to paties piktadario gaudynėmis, kurios po kokio trečio nepavykusio karto ima nusibosti. Todėl ir J.Deppas protarpiais vaidina kaip buvęs Karibų jūros piratų kapitonas Džekas Sperou, o kartais – kaip C.Eastwoodas iš filmo „Menantis pikta“.

Žaidimo taisyklės neapibrėžtos, o periodiškas siužeto perkėlimas į ateitį,  paįvairinant jį kalbančios mumijos/iškamšos prisiminimais, užuot intrigavęs, tik išmuša iš ritmo ir naikina įtampą. Rezultatas – dar vienas komiksas, tuščiaviduris tarsi skrudinti kukurūzai.

Sukarikatūrinti herojai, jokios įtampos ir proga leisti smegenims pailsėti. Abejoju, ar šis filmas susilauks pasisekimo kinuose. Ir ne tik todėl, kad vesternai pastaruoju metu pasaulyje bei Lietuvoje nelabai populiarūs. Vienintelė viltis – J.Deppo vaidyba. Atrodo, jog ne tik gamta, bet ir pats filmas prarado pusiausvyrą. Aš renkuosi G.Verbinskio animacinį filmą „Rango“.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Vienišas klajūnas“ (The Lone Ranger) JAV, 2013 m., 150 min.
Režisierius Gore‘as Verbinskis
Vaidina: Johnny Deppas, Armie Hammeris, Helena Bonham Carter ir kiti.
ĮVERTINIMAS 2/4

VIDEO: „Vienišas klajūnas“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius