Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 13

Kino kodas: „Žemė – nauja pradžia“ – Smithų šeimynėlės išbandymų metas

Kai jau bus per vėlu, galėsime sakyti, kad fantastai ir Holivudo režisieriai mus perspėjo apie Žemei gresiančią ekologinę katastrofą. Dar vienas įspėjimas – fantastinė nuotykių juosta „Žemė – nauja pradžia“.
„Žemė – nauja pradžia“
„Žemė – nauja pradžia“ / Kadras iš filmo

XXI amžiuje žmonijai teko palikti užterštą planetą ir keltis kitur. Žmonės ten neblogai įsitaisė. Tačiau ši istorija iš esmės ne apie tai. Po tūkstančio metų vienas kolonistų laivas, sprukdamas nuo asteroidų, sudūžta Žemėje. Gyvi lieka tik sunkiai sužeistas generolas Saiferis Reidžas (W.Smithas) ir jo sūnus Kitajus (J.Smithas). Paaugliui teks pavojinga vietove nukeliauti apie šimtą kilometrų, kad pasiųstų nelaimės signalą. Tai bus kupinas išbandymų žygis, kuris  jį pavers tikru vyru.

Išvados

Tai klasikinė, tūkstančius metų pasaulyje atpasakojama istorija – mitas apie silpną (fiziškai ar dvasiškai) herojų (trečią brolį, ar kokį našlaitį karalaitį), kuris įveikia daugybę sunkiausių kliūčių ir tampa suaugusiu, pilnaverčiu žmogumi.

Tiesą sakant, tai testas, ar Jadenas Smithas gali tapti aktoriumi, surenkančiu žiūrovų minias ir milijonus dolerių.

Šiuo atveju fantastika tėra fonas, padedantis užmaskuoti banalų siužetą, kurio autorius yra Willas Smithas. Tokiu atveju sėkmę lemia tik atlikimo kokybė. Tai šiek tiek ironiška, kadangi visą filmą ant savo pečių turi ištempti jaunasis ir iš tiesų nepatyręs W.Smitho sūnus Jadenas.

Tėvukas beveik nevaidina, nes vaidina sunkiai sužeistą. Jadenui kompaniją palaiko ir jį vaiko įvairūs kompiuteriniai žvėreliai. Tiesą sakant, tai testas, ar Jadenas gali tapti aktoriumi, surenkančiu žiūrovų minias ir milijonus dolerių. Kadangi projektą finansavo Smithų šeimynėlė, tai panašu į šeimyninę rangą, siekiant padėti vaikui prasimušti (tokių pavyzdžių yra ir Lietuvoje, tik muzikos pasaulyje). Abejočiau, ar tai pavyks, nes kol kas jaunesniojo Smitho aktoriniai sugebėjimai silpnoki. Bet ir vaidinti jis čia nelabai turėjo ką.

Dar viena klaida – režisieriaus pasirinkimas. M. Nightas Shyamalanas išgarsėjo filmu „Šeštasis pojūtis“ ir po to nebesukūrė nieko gero. Jokio polėkio ar originalių, efektingų režisūrinių sprendimų nėra ir šioje juostoje. Be to, nemažai priekaištų galima išsakyti scenarijaus autoriui. Tai irgi patirties stoka. Kai kurios frazės arba faktai trukdo susikaupti ir patikėti ekrane kuriamo pasaulio realumu.

Pavyzdžiui, kodėl Žemėje viskas evoliucionavo, kad žudytų žmones? Juk žmonių čia nėra jau tūkstantis metų. Matyt, pasinaudota režisieriaus 2008 m. filmo „Įvykis“ idėja apie sukilusią gamtą, kuri ėmė žudyti žmones. Tokių įtampą turinčių padidinti elementų ar idėjų filme yra bent keletas, tačiau jie panaudoti neįtikinamai. Taigi, sugrįžimas į Žemę nebuvo sėkmingas.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Žemė – nauja pradžia“ (After Earth) JAV, 2013 m., 100 min.
Režisierius M. Nightas Shyamalanas.
Vaidina: Willas Smithas, Jadenas Smithas, Sophie Okonedo ir kiti.
ĮVERTINIMAS 2/4

VIDEO: „Žemė – nauja pradžia“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius