Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 11 23

Kino kūrėjai apie „Sidabrinių gervių“ ceremoniją: vieniems priminė V.Kuodytės atvejį, kiti pasigedo dėmesio kūrėjams

Lapkričio 22–ąją po metų pertraukos sugrįžusiuose „Sidabrinių gervių“ apdovanojimuose įvertinti geriausi šių ir praėjusių metų kino kūrėjai. Tiesa, iškilminga ceremonija patiko ne visiems. Sulaukta skundų dėl sutrumpintų ir visiškai iškarpytų kalbų, į jas vis įsiterpiančio žiūrovo personažo bei pasirinkto televizinės laidos humoro.
Mikas Žukauskas, Marija Kavtaradzė, Karolis Kaupinis
Mikas Žukauskas, Marija Kavtaradzė, Karolis Kaupinis / Luko Balandžio nuotr./ 15min nuotr./ Organizatorių nuotr.

Nenuskambėjusi kalba

Vienas iš „Sidabrinės gervės“ laimėtojų, kurio kalba buvo iškirpta – filmo „Animus animalis“ montažo režisierius Mikas Žukauskas. Jis teigia, kad toks pripažinimas yra reikalingas, įkvepiantis ir motyvuojantis kino kūrėjus, tačiau ceremonija buvo išties nevykusi.

„Labai sveikintinas noras organizuoti ir atgaivinti apdovanojimus, bet apmaudu, kad už viso to matome visišką nekompetenciją. <...> Mano kalba nebuvo labai ypatinga, bet nenoriu, kad tai taptų tradicija, visgi čia jautri akimirka. Galima pastebėti, kad tai tampa tam tikra tendencija, prisiminkime Viktorijos Kuodytės atvejį, kai vyko Nacionalinės premijos teikimo ceremonija“, – sako M.Žukauskas.

Anot kino kūrėjo, pasirinktas apdovanojimų humoras buvo klaikus ir neatspindintis tikrojo kino konteksto. Nebuvo aišku ir kokiai auditorijai renginys yra skirtas. Kūrėjo nuomone, toks formatas nepritraukė nei plačiosios, nei profesionaliosios auditorijos.

„Mano pagrindinė žinutė ir tikslas parodyti ateities organizatoriams, kur yra raudonos linijos. Jūs turite atsižvelgti į kontekstą ir žmones. Apdovanojimai yra ekstra įvykis, o ne eilinis renginys ar televizijos laida. Čia dalyvauja žmonės, kurie įdėjo daug darbo. Jei jau žaidžiame šį žaidimą, norėtųsi adekvataus vertinimo ir pastangų“, – teigia laureatas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – filmo „Animus Animalis“ režisierė Aistė Žegulytė ir montažo režisierius Mikas Žukauskas.
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – filmo „Animus Animalis“ režisierė Aistė Žegulytė ir montažo režisierius Mikas Žukauskas.

Net šešias statulėles susižėrusio filmo „Nova Lituania“ režisierius Karolis Kaupinis pritaria išsakytai kritikai:

Žmonės atiduoda daug savęs ir tokia proga jiems būna kaip tik tas retas atvejis, kai gali sulaukti grįžtamojo ryšio.

„Absurdas iškirpti žmones, kurie yra apdovanoti. Ypač už tokias nominacijas kaip garsas, montažas ar koprodukcija. Šie žmonės ir taip dažniausiai lieka už kadro. Aš bandžiau ir savo kalboje tą pasakyti, nežinau, gal irgi iškarpė. Žmonės atiduoda daug savęs ir tokia proga jiems būna kaip tik tas retas atvejis, kai gali sulaukti grįžtamojo ryšio.“

Jei to įvykdyti nepavyksta, režisierius iš viso abejoja tokiu apdovanojimų reikalingumu. Tiesa, apie pačias nominacijas ir laimėtojus kūrėjas atsiliepia teigiamai. Jo nuomone, daugiausiai pastangų įdėję žmonės buvo pastebėti. Visgi pripažįsta, jog šiuo klausimu gali būti kiek šališkas.

Mariaus Žičkaus nuotr. /Karolis Kaupinis
Mariaus Žičkaus nuotr. /Karolis Kaupinis

Ateities „Sidabrinės gervės“

K.Kaupinis sako, jog kitų metų renginį norėtų matyti skoningą ir pagarbų žmonėms, kuriantiems kiną.

„Norėčiau, jog ir patys filmai būtų pristatyti kiek daugiau, juk dalis žmonių apie juos nieko nežino. Daugelis filmų yra kažkur pabuvoję, keliavę, sulaukę įvairių reakcijų. Galbūt, iš viso vertėtų atsitraukti nuo lokalaus konteksto, nes tai pasaulinis menas, reikėtų šiek tiek mažiau provincijos“, – mintimis dalinasi režisierius.

Tris „Sidabrines gerves“ laimėjusio filmo „Išgyventi vasarą“ režisierė ir scenaristė Marija Kavtaradzė taip pat tikina, jog organizuojant apdovanojimus svarbu suvokti kam jie skiriami.

Nereikia mąstyti, kad jiems bus įdomūs tik muzikiniai pasirodymai.

„Jei jau imiesi tokios užduoties, pirmiausia renginį reikia skirti kinui ir jo kūrėjams. Tiek kalbos, tiek ir visi parodymai turėtų būti pirmoje vietoje, nes tai jų šventė. Manau, kad žiūrovams irgi įdomu pamatyti filmo kūrėjus. Nereikia mąstyti, kad jiems bus įdomūs tik muzikiniai pasirodymai“, – svarsto M.Kavtaradzė.

„Socialus marketingas“ nuotr./Marija Kavtaradzė
„Socialus marketingas“ nuotr./Marija Kavtaradzė

Įgyta patirtis

Renginį organizavusios Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos (AVAKA) vadovas Darius Vaitiekūnas džiaugiasi, kad „Sidabrinės gervės“ apdovanojimai sugrįžo. Jis tvirtina, jog prieš paskelbiant karantiną apdovanojimų ceremonija buvo įsivaizduojama visai kitaip. Vėliau daug ką teko permąstyti ir perdėlioti.

Vadovas pripažįsta, jog renginyje buvo padaryta klaidų ir kai kurie sprendimai galėjo būti kitokie.

D.Vaitiekūnas sako, jog apie renginį girdėjo tiek teigiamų, tiek ir neigiamų atsiliepimų. Visgi vadovas pripažįsta, jog renginyje buvo padaryta klaidų ir kai kurie sprendimai galėjo būti kitokie. Ateityje iš klaidų žadama pasimokyti.

„Renginys vertinamas nevienareikšmiškai, ir tai natūralu. Visiems įtikti mes negalime ir nesiekiame. Stengėmės surasti tą aukso vidurį, kad visų poreikiai būtų patenkinti. „Sidabrinės gervės“ apdovanojimai pirmą buvo rodomos komerciniame kanale ir mes turėjome atsižvelgti į tą formatą, turėjome ir ribotą eterio laiką“, – apie ceremonijos kritiką kalba asociacijos vadovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Vaitiekūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Vaitiekūnas

D.Vaitiekūno teigimu, jau antradienį internetinėje erdvėje bus pasiekiama visa ceremonijos medžiaga, kurioje bus galima išgirsti visų apdovanotųjų kalbas.

„Ateityje, labai tikiuosi, kad tai bus kino bendruomenės šventė, turėsime gyvą renginį ir tiesioginę transliaciją. Apdovanojimai – kino šventė, kurioje ta bendruomenė turėtų susijungti“, – tikina asociacijos AVAKA vadovas.

D.Vaitiekūnas norėtų, jog ateityje prie renginio kūrimo prisidėtų ir patys kino kūrėjai.

Su tokia mintimi sutinka ir režisierius K.Kaupinis:

„Visą laiką geriausia pasitarti, pabendrauti. Manau, kad kino bendruomenė tikrai turėtų ką pasiūlyti ir ką pasakyti, tokia idėja būtų gera iniciatyva.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius