Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 27

Kino mieste – ir liūdni, ir linksmi Rytų Europos žydų likimai

Projektas „Kinas mieste, miestas kine“ kviečia paskutiniosiomis liepos dienomis apsilankyti ypatingoje Vilniaus erdvėje – Vilniaus pranciškonų (mažesniųjų brolių konventualų) vienuolyno kieme (Trakų g. 9/1). Šio vienuolyno ansamblis glaudžiai susijęs su žydiška Vilniaus dalimi, be kurios neįsivaizduojama miesto istorija. Trečiadienį ir penktadienį žiūrovai turės galimybę susipažinti su žydų kultūrą pristatančiais filmais.
Nuotaikinga muzikinė komedija „Mamelė“
Nuotaikinga muzikinė komedija „Mamelė“ / Kadras iš filmo

Kauniečiai antradienio vakarą kviečiami prisiminti vokiečių kultūrą – buvusiame vokiškame kvartale žiūrėti Roberto Siodmako šviesų ir džiaugsmingą filmą apie tarpukario Berlyną „Sekmadienio žmonės“. Peržiūra vyks VDU svečių namų kieme (Muitinės g. 7), įsikūrusiame Kauno senamiesčio dalyje, kurioje anksčiau gyveno vokiečių amatininkai ir pirkliai. Dėl to šis kvartalas buvo netgi vadinamas „Vokios kampu“.

Tuo tarpu vilniečiai liepos 29-ąją, trečiadienį, pranciškonų vienuolyno kieme išvys dokumentinę juostą „Vilniaus partizanai“, o penktadienį, liepos 31 dienos vakarą – nuotaikingą muzikinę komediją „Mamelė“. Pasak projekto „Kinas mieste, miestas kine“ filmų programos sudarytojo Dainiaus Makūno, šią savaitę kino peržiūros primins jidiš kultūrą, iki Antrojo pasaulinio karo klestėjusią Vilniuje.

Filmas „Vilniaus partizanai“ (rež. Joshua Waletzky, 1986) žiūrovus nukels į Lietuvos sostinę Antrojo pasaulinio karo metu. Čia sutinkami partizanai – gyvi likę Vilniaus geto gyventojai. Filmas ne tik atskleidžia istorinį kontekstą ir atgaivina žydų pasipriešinimo įvykius, bet ir kelia visada aktualią moralinę dilemą: bet kokia kaina išsaugoti gyvybę ar rizikuoti, bet neprarasti garbės? Kitaip nei daugelis filmų apie Holokaustą, "Vilniaus partizanų" pasakojimo centre – ne beprasmės aukos ir nežmoniški žiaurumai, bet visa tai išgyvenusieji, pasirinkę priešintis ir verčiau mirti su ginklu rankoje.    

Penktadienio vakarą „Kinas mieste, miestas kine“ kviečia pasisemti smagios nuotaikos – programoje Lenkijoje sukurta muzikinė komedija apie žydų bendruomenės papročius jidiš kalba (su lietuviškais titrais) „Mamelė“ (rež. Joseph Green, Konrad Tomas, 1938). Tarpukario Lodzėje gyvenančių žydų gyvenimas atsiskleis visomis spalvomis: naktiniai klubai ir nusikaltėlių pasaulis, religinės šventės ir šeimyniniai papročiai. Lenkija - vienintelė Europos šalis, kurioje buvo kuriami filmai jidiš kalba. „Mamelė" - paskutinis iš jų. 

Šią savaitę kino peržiūra Kaune vyks antradienį, Vilniuje – trečiadienį ir penktadienį. Visi renginiai yra nemokami, pradžia – 21.30 val.

„Kinas mieste, miestas kine“ organizuoja VšĮ „Meno avilys“. Kino dirbtuves organizuoja VšĮ „Vaizdų kultūros studija“. Projektas yra nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ dalis. Filmų peržiūros Kaune yra remiamos Kultūros rėmimo fondo. Visą programą galima rasti interneto svetainėje www.kinasmieste.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius