-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 28

Ietis „Kino pavasaryje“ surems jauni režisieriai – pristatytos konkursinės programos

Šeštadienio vakarą Vilniuje pristatytos 20-ojo festivalio „Kino pavasaris“ konkursinės programos, kuriose varžysis filmai iš Vidurio ir Rytų Europos, Baltijos šalių, taip pat trumpametražiai ir studentiški filmai. Filmus vertins tarptautinė profesionalų komisija.
„Kino pavasario“ organizatoriai pristatė konkursinių programų filmus
„Kino pavasario“ organizatoriai pristatė konkursinių programų filmus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Programos pristatymas įvyko kino centre „Forum Cinemas Vingis“, kuriame dalyvavo tiek kino kūrėjai, tiek komisijos nariai.

„Ypatingai svarbi diena – prasideda naujas etapas. Pristatome konkursines programas, o žiuri turės stipriai padirbėti ir išrinkti stipriausius filmus. Tai yra sunkus darbas. Linkiu jums gerų, teisingų sprendimų, o žiūrovams linkiu atrasti daug naujų gerų filmų“, – sakė festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Kino pavasario“ organizatoriai pristatė konkursinių programų filmus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Kino pavasario“ organizatoriai pristatė konkursinių programų filmus

Filmai nuo Ukrainos iki Vengrijos

Programoje „Nauja Europa – nauji vardai“ – 10 filmų iš daugybę dar neatrastų kino talentų užauginusios Vidurio ir Rytų Europos. Filmai atrinkti pagal du pagrindinius kriterijus: originalų požiūrį į kino raiškos priemones ir savojo tapatumo akcentavimą.

Programa dėmesį skiria naujiems kino kūrėjams: joje gali dalyvauti tik debiutiniai ar antrieji režisierių filmai. Jie varžysis dėl geriausio filmo, geriausio režisieriaus ir geriausio aktoriaus bei aktorės apdovanojimų.

Tarp konkurso dalyvių – vienas labiausiai šokiruojančių festivalio filmų, Ukrainos kurčiųjų internato drama (filme kalbama gestų kalba, žiūrovams nerodant subtitrų) „Gentis“ („The Tribe“), Sandanso kino festivalyje apdovanota lietuviška juosta „Sangailės vasara“ („The Summer of Sangaile“), slovakų boksininko istorija „Koza“, Bulgarijos mokyklos drama „Pamoka“ („The Lesson“), šiurpinantis serbų filmas apie tarp vilkų užaugusį berniuką „Niekieno vaikas“ („No One‘s Child“).

Programoje taip pat geriausi kaimyninių Baltijos šalių naujojo kino pavyzdžiai: sėkmingiausias praėjusių metų latvių filmas „Modris“ apie mokyklos nelankantį berniuką, Švedijos, Prancūzijos, Lenkijos kino festivaliuose apdovanota Estijos drama apie trėmimus į Sibirą „Vėjų kryžkelėje“ („In the Crosswind“).

Lenkiją atstovauja juosta rodanti tėvo ir sūnaus kelionę plaustu „Šauksmas“ („Calling“). Komplikuotus tėvų ir vaikų santykius aiškinsis ir net du vengrų filmai: „Pomirtinis gyvenimas“ („Afterlife“) ir programą atidaręs „Dėl nepaaiškinamos priežasties“ („For Some Inexplicable Reason“).

Šios programos žiuri nariai yra festivalių programų kuratorius, kino kritikas, prodiuseris italas Paolo Bertolinis, Turkijos kino kritikė Esin Kucuktepepinar, Čilės režisierius Cristianas Jimenezas, Rumunijos aktorius Vladas Ivanovas ir Izraelio aktorė Hadas Yarona.

Programos „Nauja Europa – nauji vardai“ filmus vertins ir tarptautinės ART kino teatrų ir festivalio konfederacijos CICAE žiuri nariai iš Prancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos. CICAE atstovauja trims tūkstančiams kino salių beveik 30-yje šalių nuo Europos iki Lotynų Amerikos ir Afrikos.

Baltijos filmų programoje – ir „Oskaro“ laimėtojas

Baltijos šalių kinas sukuriamas ne tik Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Antrus metus vykstančioje programoje „Baltijos žvilgsnis“ įtraukta 11 filmų iš visų Baltijos regiono šalių ir dar daugiau.

Vienas stipriausių programos filmų – „Oskarui“ nominuoto režisieriaus Danijoje gyvenančio amerikiečio režisieriaus Joshua Oppenheimerio dokumentika apie Indonezijos genocido aukas „Tylos žvilgsnis“ („The Look of Silence“).

Vienas stipriausių programos filmų – „Oskarui“ nominuoto režisieriaus Danijoje gyvenančio amerikiečio režisieriaus Joshua Oppenheimerio dokumentika apie Indonezijos genocido aukas „Tylos žvilgsnis“ („The Look of Silence“). Ne mažiau emocionalus yra kitas į konkursinę programą atrinktas filmas iš Danijos – eutanaziją analizuojantis „Rami širdis“ („Silent Heart“), kurią režisavo „Oskarą“ ir „Auksinį gaublį“ laimėjęs danų režisierius Bille‘as Augustas.

Programoje bus ir vienas animacinis filmas: Niujorke gyvenančios latvių režisierės „Akmenys mano kišenėse“ („Rocks In My Pockets“), kuriame animatorė su humoru kalba apie savo pačios ir savo giminės moterų patirtą depresiją.

„Baltijos žvilgsnyje“ bus du filmai iš Lenkijos: „Kūnas“ („Body“), nagrinėjantis tris visiškai skirtingus požiūrius į žmogaus kūną ir kurčiosios mergaitės istoriją Vroclave dokomentuojanti „Tylos karalaitė“ („The Queen of Silence“). Skandinavišką kiną atstovaus švedų drama apie jauną merginą „Nesava“ („Underdog“) ir suomių poros istorija „Jie pabėgo“ („They Have Escaped“).

Į programą įtraukti ir du Rusijos filmai: ironiška drama apie paskutinę Rusijos pionierių kartą, sau nerandančią vietos po dabartine Maskvos saule „Pionieriai herojai“ („Pioneer Heroes“) ir maištingas ir avangardinis „Revoliucijos angelai“ („Angels of Revolution“). „Baltijos žvilgsnyje“ yra ir vienas Vokietijos filmas: „Feniksas“ („Phoenix“) apie pokarinį Berlyną.

„Baltijos žvilgsnio“ filmus vertins festivalio „Trys kontinentai“ vadovas prancūzas Jerome‘as Baronas, Bulgarijos režisierė ir prodiuserė Maya Vitkova, Armėnijos kino kuratorė Susanna Harutyunyan, Turkijos kino kritikas ir režisierius, festivalio programų kuratorius Ahmetas Boyacioglu‘as bei asociacijos „Film New Europe“ vykdančioji direktorė čekė Marketa Hodouskova.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Kino pavasario“ organizatoriai pristatė konkursinių programų filmus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Kino pavasario“ organizatoriai pristatė konkursinių programų filmus

Žiuri išrinks, kuriam filmui atiteks pagrindinis „Baltijos žvilgsnio“ prizas, taip pat bus apdovanoti konkursinės programos geriausias režisierius, aktorė ir aktorius. 

Bus renkamas ir geriausias trumpametražis bei studentiškas filmai

Ne visi puikūs filmai turi trukti pusantros valandos. Kaip ir kasmet, „Kino pavasaris“ skatina kino kūrėjus specialioje „Trumpas konkursas“ programoje. Joje varžysis 32 trumpi filmai, kuriuos režisavo Rytų ir Vidurio Europos režisieriai.

„Aš manau, kad svarbu žiūrėti ir trumpametražius filmus. Nesvarbu, koks yra jo ilgis, tai yra kažkieno aistra“, – sakė prodiuseris Vincas Sruoginis.

Galiausiai festivalio organizatoriai paskelbė ir apie jauniesiems kino kūrėjams skirtą „Studentiško filmo konkursą“. Čia dalyvauja 10 Lietuvos ir užsienio kino mokyklų studentiškų darbų.

Šiuos filmus taip pat vertins tarptautinė žiuri, kurią sudarys D. Britanijos kino kritikė Carmen Gray, prancūzų prodiuseris Guillaume de Seille, Vokietijos kino festivalių organizatorius Christianas Modersbachas, turkų režisierius Kaanas Mujdecis bei JAV gyvenantis režisierius ir prodiuseris Vincas Sruoginis.

Galiausiai festivalio organizatoriai paskelbė ir apie jauniesiems kino kūrėjams skirtą „Studentiško filmo konkursą“. Čia dalyvauja 10 Lietuvos ir užsienio kino mokyklų studentiškų darbų, kuriuos vertins nacionalinė komisija: filmo „Lošėjas“ režisierius ir scenaristas Ignas Jonynas, kino, meno ir vizualumo tyrinėtoja Natalija Arlauskaitė ir filmų „Aurora“, „Artimos šviesos“ ir „Anarchija Žirmūnuose“ prodiuserė Ieva Norvilienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius