-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 20

„Kino pavasario“ žiūrovai išvys Berlyno kino festivalyje laimėjusius filmus

„Kita vilties pusė“ (rež. Aki Kaurismäki) ir „Ana, meile mano“ (rež. Călin Peter Netzer) – tarp savaitgalį paskelbtų Berlyno kino festivalio konkursinės programos nugalėtojų, kurie atkeliaus į „Kino pavasario“ ekranus. Kovo 23–balandžio 6 d. vykstančio festivalio programoje – dar keturi Berlyno kino festivalyje rodyti filmai.
Kadras is filmo „Kita vilties pusė“
Kadras is filmo „Kita vilties pusė“

„Berlinalės“ pagrindinėje konkursinėje programoje varžėsi aštuoniolika iškilių kino režisierių juostų. Tarptautinei žiuri šiais metais vadovavo režisierius Paulas Verhoevenas, kurio psichologinis trileris „Ji“ („Elle“) šiemet atidarys 22-ąjį „Kino pavasarį“. Už vaidmenį šiame filme talentingoji aktorė Isabelle Hupper nominuota „Oskarui“.

Berlyno „Sidabriniai lokiai“

Geriausio režisieriaus apdovanojimas įteiktas suomių režisieriui Aki Kaurismäki už filmą „Kita vilties pusė“ („The Other Side of Hope“). „Tikras menas paveikti mus politiškai. Niekas neturi tokios kalbos kaip jo. Tai komedija, satyra ir tragedija viename“, – skelbdama laimėtoją sakė žiuri narė Dora Bouchoucha Fourati. Tai pasakojimas apie nelegalų sirų pabėgėlį, kuris per klaidą atsidūrė Helsinkyje ir prašo šalies suteikti jam prieglobstį. „Kino pavasaryje“ filmas bus rodomas programoje „Meistrai“.

VIDEO: Kita vilties pusė (The Other Side of Hope) I Kino pavasaris 2017

„Sidabrinį lokį“ už montažą atsiėmė filmo „Ana, meile mano“ („Ana, Mon Amour“) montažo režisierė Dana Bunescu. „D. Bunescu prisidėjo prie rumuniškos „Auksinės palmės šakelės“, rumuniško „Auksinio lokio“ ir daugelio kitų garsių filmų. Savo magišku montažu Dana daugelį žmonių pavertė tikrais režisieriais ir puikiais aktoriai“, – dar vieną Rumunijos kino pergalę Berlyne pakomentavo prodiuserė Ada Solomon (jos prodiusuota drama „Randuotos širdys“ pateko į „Kino pavasario“ programą „Kritikų pasirinkimas“).

Subtili, jautri ir paveiki juosta „Ana, meile mano“ tyrinėja intymius beprotiškai įsimylėjusios poros santykius, apnuogindama slapčiausius Rumunijos visuomenės tabu. Režisierius Călinas Peteris Netzeris 2012 m. Berlyno kino festivalyje buvo apdovanotas „Auksiniu lokiu“ už dramą „Vaiko pozicija“. Naujausias jo filmas „Ana, meile mano“ bus rodomas „Kino pavasario“ programoje „Festivalių favoritai“.

VIDEO: Filmo „Ana, mano meile“ anonsas

Po premjeros Berlyne – į Vilniaus kino festivalio ekranus

Berlyno kino festivalio programoje „Forumas“ rodyti du filmai, kuriuos taip pat bus galima išvysti „Kino pavasaryje“: režisierės Lauros Schroeder drama „Užtvanka“ („Barrage“), kuris pasakoja apie Ketriną, po dešimties metų klajonių grįžusią į Liuksemburgą susitikti su močiutės auginama dukrele. Ar pavyks Ketrinai prisijaukinti tiek metų nematytą vaiką? Pagrindinius vaidmenis atlieka Isabelle Huppert ir jos dukra Lolita Chammah.

Gruzinų režisierių Nana Ekvtimishvili ir Simon Groß filmas „Mano laiminga šeima“ („My Happy Family“) pasakoja apie netikėtai palikti vyrą ir išsikraustyti iš namų nusprendusią 52-ejų mokytoja Manana. Po vienu stogu gyvenantys trijų kartų šeimos nariai šokiruoti tokio moters sprendimo.

VIDEO: FIlmo „Mano laiminga šeima“ anonsas

Programoje „Panorama“ demonstruota dokumentinė juosta „Be pavadinimo“ („Untitled“) filmuota Balkanuose, Italijoje ir Afrikoje. „Noriu perteikti tokį pasaulio paveikslą, kuris yra galimas tik tuomet, kai nėra siekiama jo fragmentus jungti kokia nors tema; kuriame susilaikoma nuo teisimo ar vertinimo ir veikiama be aiškaus tikslo; kai vienintelė galima judėjimo į priekį kryptis tėra smalsumas ir intuicija“, – taip apie savo paskutinio filmo idėją kalbėjo Michaelis Glawoggeris. Po jo mirties filmą sumontavo ir užbaigė jo bei Michealio Haneke filmų montažo režisierė Monika Willi.

VIDEO: Be pavadinimo (Untitled) I Kino pavasaris 2017

Vilniaus festivalio konkursinėje programoje „Nauja Europa – nauji vardai“ varžysis lenkų režisieriaus Kubos Czekaj filmas „Girių karalaitis“ („The Erlprince“). Tai istorija apie itin talentingą, paralelinių pasaulių teoriją vystantį keturiolikmetį bei jo komplikuotus santykius su tėvais.

VIDEO: Filmo „Girių karalaitis“ anonsas

Kita stotelė – Vilnius

Berlyno kino festivalio metu tradiciškai vyko „European Film Market“ – kino industrijos atstovams skirta didžiausia Europos kino mugė. Į renginį atvyksta daugiau nei 9 tūkstančiai prodiuserių, pardavimų agentų, platintojų, kino rodytojų, kino kūrėjų ir investuotojų. Kaip ir kasmet mugėje dalyvavo ir „Kino pavasario“ atstovai.

Viena iš mugės dalių yra Europos komisijos organizuojamas „Europos kino forumas“, kurio tikslas užmegzti dialogą tarp audiovizualinio sektoriaus ir politikos formuotojų. Šių metų forumo tema – „Didžiųjų duomenų panaudojimas auditorijos plėtrai“ („Big Data, Bigger Audiences?“). Konferencijos pranešėjai ir dalyviai diskutavo apie šiuolaikinių technologijų pritaikymą audiovizualiniame sektoriuje.

Antrasis metuose „Europos kino forumas“ vyks Vilniuje konferencijos „Meeting Point – Vilnius“ metu, balandžio 4–6 d. Pagrindine tema pasirinkta kino populiarinimas ir sklaida, orientuojantis į mažų Europos šalių kino produkciją ir perspektyvius talentus iš Rytų ir Vidurio Europos.

„Meeting Point – Vilnius“ ir „Europos kino forumo“ programa bus paskelbta kovo mėnesio pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius