Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 09 17

Kino teatro vadovė: pirmąją „Pasaką“ atidarėme per ekonominę krizę, ir antroji duris atveria krizės įkarštyje

Rugsėjo 18 d. Vilniuje, Paupio rajone žiūrovų lauks naujas kino teatras. Čia duris atvers antrasis senamiestyje įsikūrusio kino teatro „Pasaka“ taškas.
Andrė Balžekienė
Andrė Balžekienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tačiau dviejų kino salių kino teatras atidarymą švenčia sudėtingomis aplinkybėmis – per COVID-19 pandemiją, kultūros įstaigoms susiduriant su rimtais iššūkiais. Vis tik kino teatro vadovė Andrė Balžekienė teigia, jog tai „Pasakai“ – ne naujiena. Pirmoji „Pasaka“ duris atvėrė 2009 m., per ekonominę krizę, antroji atidaroma visam pasauliui kovojant su koronaviruso pandemija.

„Sustoti, nes ištiko sunkumų, buvo ne mums

A.Balžekienė teigė, jog dėl pandemijos kino teatro atidarymas buvo nukeltas iš gegužės mėnesio. „Pasaka“ Paupyje atidaroma per 11-ąjį pirmosios „Pasakos“ gimtadienį.

„Atidarome kino teatrą nebūdami labai ramūs, džiaugsmingi ar užtikrinti. Dėl apribojimų iš 112 vietų didesnės salės galime užpildyti 56 vietas, o antrojoje, multifunkcinėje, daugiau namų kino salėje – apie 15 vietų.

Kai skaičiavome ir planavome, rėmėmės visai kitais skaičiais, galvojome apie kitokią situaciją. Dabar bus tikrai sunkiau. Bet pabandyti visada reikia, ypač jei jau esi viską suplanavęs. Sustoti, nes ištiko sunkumų, buvo ne mums“, – teigė kino teatro vadovė.

Pasak A.Balžekienės, mintis apie „Pasakos“ plėtrą šmėstelėdavo ir anksčiau, tačiau tokiems sprendimams reikia tinkamo laiko, vietos ir partnerių.

„Kai sužinojome, jos vystomas naujas projektas – Paupio kvartalas – ir jame planuojamas nedidelis parodų bei konferencijų centras, susisiekėme su „Darnu Group“, Paupio rajono vystytojais, ir pasiūlėme vietoje to įkurti kino teatrą, nes manėme, kad gyventojams tai bus aktualiau. Be to, kino salės puikiai gali būti naudojamos ir konferencijoms. Derinimas, statybos ir kino teatro įrengimas truko porą metų“, – sakė kino teatro vadovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kino teatras „Pasaka“ Paupyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kino teatras „Pasaka“ Paupyje

Pasak jos, kino teatras yra nuomininkas, pastatą pastatė ir įrengė „Darnu Group“. Tam nebuvo naudotasi valstybės ar savivaldybės parama.

Kas bus rodoma „Paupio Pasakoje?

Pasiteiravus, ko galima laukti Paupyje įsikūrusioje „Pasakoje“, A.Balžekienė sako: „Gerų europietiškų filmų, kokybiškų komercinių ir nepriklausomų amerikietiškų filmų, lietuviškų filmų pasiūlos, edukacinės programos vaikams, paaugliams, seansų mokykloms – kaip ir senamiesčio „Pasakoje“. Visa tai vardinu tikėdamasi, kad artimoje ateityje galėsime tai sklandžiai vykdyti.“

Vis tik šiokių tokių repertuaro pokyčių, palyginus su senamiesčio „Pasaka“, naujajame kino teatre bus.

„Patys matome ir žinome iš vystytojų duomenų, jog Paupyje gyvena nemažai šeimų, todėl stengsimės pasiūlyti daugiau filmų ir užsiėmimų vaikams. Per 11 metų pastebėjome, jog senamiesčio „Pasaka“ yra daugiausia porelių arba draugių kino teatras. Man atrodo, tam įtakos turi ir greta veikianti vyninė, ir apskritai senamiesčio aura. Tačiau ten kino teatras yra antrame aukšte, nėra taip lengva rasti vietą automobiliui. Čia, naujame rajone, naujos statybos pastate, viso to nėra. Todėl labai laukiame ir mamų su vaikų vežimėliais, ir žmonių su judėjimo negalia – patekimas į kino salę yra puikus“, – kalbėjo A.Balžekienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kino teatras „Pasaka“ Paupyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kino teatras „Pasaka“ Paupyje

Pasak jos, pirmąjį atidarymo savaitgalį organizuojamos nemokamos ekskursijos: „Jos prasideda prie senamiesčio „Pasakos” ir atveda iki Paupio „Pasakos“, kad ištikimi mūsų žiūrovai sužinotų kelią bei pamatytų naują rajoną. Šiose ekskursijose taip pat bus galima sužinoti „Pasakos“ gimimo istoriją ir kitų kino teatrų, kurie kadaise buvo Vilniaus senamiestyje, istoriją. Ekskursiją vainikuoja trumpametražių lietuviškų filmų programa, sudaryta agentūros „Lithuanian Shorts”.

O atidarymo repertuarą kompiliavome iš tų filmų, kurie šiuo metu kino teatruose yra nauji, ir iš tų, kurie buvo vos kartą parodyti vasarą, „Kine po žvaigždėmis“, tačiau vėliau dėl sezoniškumo nebuvo tiek pastebėti žiūrovų.“

Pasikeitusi žiūrovų psichologija

A.Balžekinė džiaugėsi, kad kino rinka atsigauna, atsiranda naujų filmų, tačiau neslėpė, jog kino teatrui tenka susidurti su iššūkiais.

„Pasaka“ yra „Europa Cinemas“ tinklo nariai ir esam dėkingi, kad paramą dėl to, kad rodome tam tikrą procentą europietiškų filmų, už 2019 m. gavome ne spalio mėnesį, kaip įprastai, o dar pirmą metų pusmetį. Manau, tai buvo didelis palaikymas tiek mums, tiek kitiems kino teatrams.

Dalį valstybės paramos gavome kaip kino platintojai. Dabar kaip tik baigiasi paraiškų pridavimo terminas kitiems atsiradusiems pinigams. Karantino metu ir du mėnesius po jo galėjome pasinaudoti pagalba nuomos mokesčio kompensavimui, o mūsų darbuotojai buvo prastovose. Tad kino teatras gavo praktiškai tą patį, ką ir visi kiti, tačiau pradėjome veikti vėliau, o mus kamuoja ir didesni suvaržymai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrė Balžekienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrė Balžekienė

A.Balžekienė pastebi, jog žiūrovų skaičius kino teatruose sumažėjęs, o tai sieja ne tik su įvestais saugumo reikalavimais ar dabartine filmų pasiūla, bet ir su pakitusia žiūrovų psichologija: „Galbūt atsitikus mus sukrėtusiam įvykiui mes, turėdami galimybę, pirmiausia stengiamės patenkinti paprastesnius poreikius, kultūrą palikdami nuošaly. Tačiau noriu pasakyti žiūrovams, kad labai svarbus ir įprotis. Jeigu pamiršite eiti į kino teatrą dabar, kokia tikimybė, jog jūs prisiminsite tai, kai jau viskas bus galima?“

Pasak kino teatro vadovės, akivaizdu, jog koronaviruso poveikis kultūrai – didžiulis: „Negalėčiau prognozuoti, kaip viskas bus toliau, bet kinas gyvuoja jau daug metų, per tą laiką atsirado ir televizija, ir internetas, ir 3D, ir VR. Kas tik neatsirado, bet kinas vis tiek išliko. Esu pozityviai nusiteikusi ir manau, kad net ir ši pandemija neturėtų sutrukdyti ilgalaikei perspektyvai išlikti: tikriausiai, aišku, ne visiems, bet kinui apskritai – tikrai“, – teigė A.Balžekienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius