Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 05

Kino vakarai su Izolda. „Lošėjas” – filmas apie moralinį pasirinkimą

Ketvirtadienį, 18:15 val., kino teatras „Pasaka” kviečia į išskirtinį kino vakarą su kino kritike Izolda Keidošiūte. Didžiajame ekrane bus rodomas Lietuvoje ir tarptautiniuose festivaliuose daug dėmesio sulaukęs filmas „Lošėjas”, o po seanso vyksiančioje diskusijoje svečiuosis jo režisierius Ignas Jonynas, ką tik grįžęs iš filmavimų Gruzijoje. Tai – vienas iš nedaugelio susitikimų su filmo kūrėju, kuriame kiekvienas žiūrovas turės galimybę gyvai paklausti to, ko nespėjo kitų pristatymų metu.
Izolda Keidošiūtė
Izolda Keidošiūtė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

2014 m. vykusiuose „Sidabrinės gervės” apdovanojimuose filmas „Lošėjas” gavo 5 statulėles, tarp kurių – Ignui Jonynui už geriausią režisūrą. Premjera nebuvo įvykusi Lietuvoje, kai filmas susilaukė ovacijų ir didelio dėmesio tarptautinėje arenoje: filmo pasaulinė premjera įvyko tarptautiniame prestižiniame San Sebastiano kino festivalyje, o nuo to laiko juosta buvo parodyta beveik 40 festivalių programose, laimėjo ne vieną apdovanojimą.

Prieš susitikimą su žiūrovais „Pasakoje” režisierius Ignas Jonynas užsiminė apie įspūdžius po filmo peržiūrų užsienyje: „Įsiminė susitikimas su žiūrovais Marakeše, kai po seanso prie mūsų priėjo žiūrovai ir aistringai kalbėjo, kad filmas yra apie jų visuomenę, apie jų problemas. Atrodo, kas gali rišti Lietuvą ir Maroką, bet, matyt, filme nuskambėjo universalios temos. San Sebastiano kino festivalis, žinoma, irgi buvo nepamirštama patirtis – tokios emocingos ir geranoriškos sinefilų publikos neteko sutikti niekur. Vokietijoje buvo smagu išgirsti, kad kalbame originalia kino kalba. Kad tai filmas, kuris išsiskiria savo stilistika ir istorija.”

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Ignas Jonynas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Ignas Jonynas

Filmas – ne apie medicinos pasaulį, o apie moralinį pasirinkimą, apie vidines mūsų visuomenės nuostatų slinktis, apie kritinį tašką, kurį pasiekęs žmogus pasitikrina savo vertybinę skalę.

„Lošėjas” – pirmasis pilnametražis Igno Jonyno filmas, kurį kartu su scenarijaus autoriumi Kristupu Saboliumi sukurti jam užtruko šešerius metus. Per juos scenarijus keitėsi kelis kartus – prasidėjo nuo dvynių brolių dramos ir išsirutuliojo iki meilės istorijos ligoninės kasdienybės kontekste. Kūrybinė komanda sulaukė ir komentarų, kad filmas pernelyg neigiamai vaizduoja Lietuvos medicinos sistemos peripetijas. „Filmas – ne apie medicinos pasaulį, o apie moralinį pasirinkimą, apie vidines mūsų visuomenės nuostatų slinktis, apie kritinį tašką, kurį pasiekęs žmogus pasitikrina savo vertybinę skalę.

Užsienyje niekada nebuvo iškilęs panašus klausimas. Dauguma žiūrovų filmo herojų sugalvotą žaidimą priima kaip tam tikrą ribos metaforą, kaip sugalvotą istoriją, kaip temą, kuria bandoma diskutuoti,” – teigia I. Jonynas.

Kadras iš filmo „Lošėjas“
Kadras iš filmo „Lošėjas“

Kino vakaro su Izolda metu režisierius papasakos apie tai, kodėl būtent gydytojų gyvenimas geriausias atskleisti visuomenės vertybes, ar šio sektoriaus niuansai Lietuvoje padarė įtaką, kaip į tai sureagavo užsienio publika bei atsakys į kitus dalyvių klausimus. Kaip teigia I.Keidošiūtė, „sieksime, kad su mūsų žiūrovais vyktų diskusija. Nesvarbu, kad tai autoritetas, bet jei jūs galvojate kitaip, tai prašome, sakykite. Man atrodo, tai visiems naudingas projektas”.

Lapkričio 6 d. filmo „Lošėjas” seansas ir diskusija – pirmasis kino vakaras su Izolda kino teatre „Pasaka” šiame edukacijos sezone. Kiekvieną savaitę, trečiadieniais, susitikimai džiugins tiek primirštais, tiek naujais filmais ir įdomiais pašnekovais. Bilietus galima įsigyti kino teatro kasoje ir internetu www.tiketa.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius