Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 03

Klaipėdiečiams – filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ premjera

Vasario 15 d., 18 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose pristatomas Giedrės Žickytės filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“.
Filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“
Filmą „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ galės pamatyti ir klaipėdiečiai / Kadras iš filmo

1986 metai. Lietuvos kino studija išleidžia kultiniu tapusį muzikinį filmą „Kažkas atsitiko“, kuriame nuskambėjo legendinėmis tapusios Vytauto Kernagio, „Fojė“ ir „Anties“ dainos – „Santechnikas iš Ukmergės“, „Laužo šviesa“, „Kažkas atsitiko“ ir daugelis kitų. Filmas sulaukė fenomenalaus pasisekimo, todėl vieniems iš pagrindinių jo sumanytojų – grupei „Antis“ ir jos lyderiui Algirdui Kaušpėdui – kilo idėja surengti „Roko maršą“, muzikinį renginį, kuris suteiktų galimybę tuo metu pogrindyje esančioms lietuviškoms roko grupėms išeiti į dienos šviesą ir pristatyti savo kūrybą plačiajai visuomenei. Juolab, kad tai atitiko tuometinės Sovietų sąjungos vedamą „perestrojkos“ ir „glastnost“ politiką.

Pirmas „Roko maršas“ surengtas 1987 m. Jame be „Anties“ grojo grupės „Bix“, „Katedra“ ir Lietuvos pankų tėvas Nerijus Pečiūra su grupe „Už Tėvynę“. Šis renginys padarė perversmą ne tik muzikiniame, bet ir politiniame Lietuvos gyvenime. Jis tapo lietuvių patriotizmo katalizatoriumi. Tad nenuostabu, jog 1988 m. „Roko maršas“ atvirai rėmė susikūrusią Lietuvos Sąjūdžio iniciatyvinę grupę ir lietuvių siekį atkurti nepriklausomą valstybę. Visoje Lietuvoje vykusių „Roko maršo“ koncertų metu skambėjo Lietuvos himnas, plevėsavo tūkstančiai Lietuvos vėliavų. Tauta budo.

Vėliau sekė Baltijos kelias, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimas, tragiški 1991 m. sausio mėnesio įvykiai... Kartu su „Roko maršais“, liaudies himnais tapusiomis „Anties“, „Fojė“, „Bix“, „Katedros“, Vytauto Kernagio ir daugelio kitų atlikėjų dainomis, tai amžiams įrašyta į mūsų tautos istoriją, tapo neatsiejama mūsų tautinės savimonės dalimi.

Kadras ia filmo/Filmas Kaip mes žaidėme revoliuciją pasieks ir klaipėdiečius.
Kadras iš filmo/Filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ pasieks ir klaipėdiečius.

Apie visa tai bei apie spalvingą grupės „Antis“ įkvepėjo ir lyderio Algirdą Kaušpėdą asmenybę ir pasakoja filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“. Žiūrint šį filmą po kūną bėgioja šiurpuliukai, daugelis jo kadrų jaudina iki ašarų arba priverčia nuoširdžiai pasijuokti. Juk pasakojant apie „Antį“ ir A. Kaušpėdą be kandžios ironijos neapseisi. Filmas pasirodė pačiu laiku – dabar, kuomet mūsų tautai kaip niekad reikia moralinės atspirties, įkvėpimo šaltinio, kuomet reikia priminti, kad visuomet sunkumų akivaizdoje buvome tvirti ir susitelkę, o mūsų kūrybingumas padėdavo įveikti, rodos, neįveikiamus dalykus.

Filmą jau matę žmonės, jo premjera įvyko Europos šalių kino forumo „Scanorama“ rėmuose, liko emociškai paveikti nagrinėjamos temos ir sužavėti naujausiu režisierės darbu (ankstesnis režisierės filmas „Baras“ įvertintas „Sidabrinės gervės 2009“ apdovanojimu).

Filmo seanso bilieto kaina 6 Lt. Filmo pristatyme dalyvaus kūrybinė grupė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius