Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 05 03

„Knyga+Kinas“: atrinktos knygos, galinčios tapti filmais

9 lietuviškos knygos buvo atrinktos kaip labiausiai kinematografiškos ir galinčios tapti kino filmais. Antrus metus vykstantis projektas „Knyga + Kinas“ skatina kino ir literatūros bendradarbiavimą ir siekia, kad kuo daugiau lietuviškų knygų taptų lietuviškais kino filmais, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Skaitymas
Skaitymas / Robert Norton nuotr./ Unsplash nuotr.

Knygas atrinko projekto „Knyga+Kinas“ komisija, kurią šiemet sudarė kino prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė, režisierius ir prodiuseris Arūnas Matelis, režisierius ir scenaristas Romas Zabarauskas bei režisierė Agnė Marcinkevičiūtė.

Komisijos nariai bendru sutarimu atrinko šias knygas suaugusiems: žurnalisto Dovydo Pancerovo romaną „Medžiojant tėvą“ (leidykla „Alma Littera“), tinklaraštininkės ir rašytojos Vaivos Rykštaitės aštuntąją knygą „Lizos butas“ („Tyto alba“), literatūros klasiko Sauliaus Šaltenio naujausią romaną „Geležiniai gyvatės kiaušiniai“ („Tyto alba“), aktoriaus Juozo Gaižausko piligriminės kelionės knygą „Dievas su šlepetėmis“ (išleido „Alma Littera“), pirmąjį jaunosios kartos prozininkės Linos Simutytės apsakymų rinkinį „Miesto šventė“ (Išleido „Kauko laiptai“), pandemijos įkvėptą Kristijono Kaikario romaną „Rozmarinas“ (leidykla „Alma Littera“), debiutinį Astos Padagaitės romaną „Sadistas“ (išleido leidykla „Alma Littera“).

Į kinematografiškiausių knygų sąrašą atrinktos ir jaunajai auditorijai skirtos knygos. Paauglių literatūros metų knyga išrinkta Ignės Zarambaitės „Juodavandeniai“ (leidykla „Nieko rimto“) bei Indrės Pavilonytės ir Martyno Pavilonio knyga vaikams „Marmiai, kur gyvena meilė“ (išleido „Alma Littera“) – Marmių serijos knyga jau antrus metus išrenkama į „Knyga+Kinas“ sąrašą.

2020 metais išleistos knygos buvo renkamos atsižvelgiant į jų kinematografiškumą ir galimą pritaikymą kino filmų scenarijams.

„Komisija perskaitė leidyklų pateiktas knygas, kurių buvo 21, ir pripažinome, kad visos knygos turėjo potencialo tapti kino filmais. Išrinkti labiausiai vertas buvo sudėtinga. Komisija daug diskutavo. Tačiau trumpąjį sąrašą knygų sudarėme atsižvelgdami ir į žanrų įvairovę, ir į esamas kino gamybos Lietuvoje galimybes, ir svarbiausia – į vertę, kurią knygos ekranizacija turėtų visuomenėje. Atrinktos knygos yra labai skirtingos, labai tikimės, kad jos inspiruos įvairaus žanro filmus – dokumentinius, trilerius, dramą bei animaciją,“ – sakė „Knyga+Kinas“ komisijos narė, režisierė Agnė Marcinkevičiūtė.

Specialiame „Knyga+Kinas“ renginyje Gegužės 20 dieną leidyklos ir rašytojai pristatys atrinktas knygas kino bendruomenei – scenaristams, režisieriams, prodiuseriams.

Renginį jau antrus metus organizuoja: VŠĮ „Fralita Films“ kartu su Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija AVAKA, Lietuvos leidėjų asociacija, Vilniaus kino biuru ir ES programos „Kūrybiška Europa“ biuru Lietuvoje. Šiemet renginį remia www.gyvakakava.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius