-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 08 10

Kodėl animaciniuose filmuose vaikams vengiama rimtų temų?

„Gera animacija yra ta, kurią žiūrėdamas vaikas susitapatina su herojais, išgyvena jų jausmus ir per tai pažįsta save“, – tvirtina psichologė Veronika Mudėnaitė-Savickienė. Tačiau šiandien animaciniai filmai privengia kalbėti rimtomis temomis ir, pasak jos, pernelyg pasiduoda pramogai, kuri nors ir suteikia gerų emocijų, tačiau greitai pasimiršta. Kodėl taip yra?
Animacinio filmo „Nematomas herojus“ stop kadras
Animacinio filmo „Nematomas herojus“ stop kadras / Animacinio filmo „Nematomas herojus“ stop kadras

Psichologė pabrėžia, kad žmogus apskritai nelinkęs dažnai kalbėti rimtomis ir ne visada linksmomis temomis, o neigiamas emocijas ignoruoja ir stengiasi pamiršti. Be to, pasak jos, šiandien mus supa nuolatinis vizualinis triukšmas, kuris užgožia sudėtingesnes temas, paverčia jas nepaklausiomis, todėl ir animacinių filmų kūrėjai jas stengiasi aplenkti.

Tiesa, rimtesnių temų stoką, jos nuomone, kompensuoja europietiški animaciniai filmai. Vienas naujausių – rugpjūčio 13 dieną pradedamas rodyti „Oskarų“ nominantų, garsių prancūzų animatorių Jean-Loup Felicioli ir Alain Gagnol kūrinys „Nematomas herojus“.

„Šis filmas, mano manymu, yra puikios animacijos pavyzdys vien dėl to, jog nesiūlo tik išorinės stimuliacijos – ryškių spalvų, veiksmo ir humoro“, – tvirtina V.Mudėnaitė-Savickienė.

Filmas pasakoja apie ligoninėje gulintį mažąjį Leo, kuris netikėtai supranta turintis galių – atsiskirti nuo savo kūno ir nevaržomai skraidyti virš Niujorko.

Animacinio filmo „Nematomas herojus“ stop kadras/Animacinio filmo „Nematomas herojus“ stop kadras
Animacinio filmo „Nematomas herojus“ stop kadras/Animacinio filmo „Nematomas herojus“ stop kadras

Ligoninėje berniukas susipažįsta su policininku Aleksu, kuris siekia sučiupti milijoninį miestą į miltus grasinantį sumalti paslaptingą nusikaltėlį „sulopytu“ veidu. Suvieniję jėgas, mažasis pacientas ir policininkas ryžtasi sučiupti niekdarį.

Nors filme netrūksta nuotykių, jis prisiliečia ir prie sudėtingų temų. Pavyzdžiui, susidūrimo su sunkia liga. Psichologė teigia, jog didžiausia filmuko stiprybė yra ta, jog mažiesiems žiūrovams siūlo atpažįstamas ir gyvenimiškas situacijas, o apie herojų ištikusią nelaimę kalba subtiliai ir jautriai.

„Geras animacinis filmas, kaip šis, pirmiausia moko empatijos. Mažieji žiūrovai pradeda pažinti save, ypač jei herojų patirtys yra panašios kaip ir jų. Veikėjų išgyvenimų panašumas skatina bendrumo jausmą – vaikai jaučia palengvėjimą supratę, kad ne vieni turi panašių patirčių, ne vieni panašiai elgiasi ir mąsto“, – tvirtina psichologė.

Pagyrimų „Nematomam herojui“ negaili ir kino kritikai. Jų teigimu, prancūzų animatoriai puikiai išlaikė balansą tarp rimtumo ir pramogos, o rodydami pagrindinio herojaus Leo ligą, nenuslydo į manipuliavimą emocijomis.

„Matyti animacinį filmą, kuris nesistengia kiekviename žingsnyje žiūrovą priblokšti, priversti jį juoktis ar verkti, yra tikra atgaiva“, – sako amerikiečių kino apžvalginininkas Noelis Murray.

Išskirtinio dėmesio sulaukė animacinio filmo technika. Patys autoriai prisipažįsta, kad kurdami filmo pasaulį įkvėpimo sėmėsi iš Picasso, Modigliani ir kitų dailininkų darbų bei mokslinės fantastikos ir detektyvinių filmų.

Išankstinė lietuviškai dubliuoto animacinio filmo „Nematomas herojus“ premjera įvyks rugpjūčio 13 dieną „Kine po žvaigždėmis“, Valdovų rūmų kieme. Tai bus vienintelis vakaras vasarą, kada mažiausieji žiūrovai galės nemiegoti ir kartu su tėveliais panaktinėti žiūrėdami animacinę detektyvinę istoriją.

VIDEO: Nematomas herojus /PhantomBoy trailer LT HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius