-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 06 04

Kodėl „Černobylis“ buvo filmuotas Vilniuje?

HBO miniserialas „Černobylis“, kuris šiuo metu yra geriausiai vertinamas televizijos serialas IMDB platformoje, buvo filmuotas ir Lietuvoje: Visagine, Kaune ir jau ne pirmą kartą tarptautinės kino industrijos dėmesio sulaukiančiame Vilniuje, šįkart „suvaidinusiame“ Pripetės miestą.
Serialas „Černobylis“
Serialas „Černobylis“ / „Sister Pictures ir Sky Television“ nuotr.

Tai, anot pranešimo žiniasklaidai, yra tiek pelno mokesčio lengvatos, tiek Lietuvoje dirbančių kino profesionalų nuopelnas, o svarbu vaidmenį renkantis lokacijas suvaidina ir kompaktiškas Vilniaus dydis.

„Černobylis“ yra ne pirmas televizijos serialas, filmuotas Vilniuje – čia neseniai filmuotas „Netflix“ serialas „Paskutiniai carai“, BBC „Karas ir taika“, HBO ir „Sky's“ „Jekaterija Didžioji“.

„Kalbantis su užsienio prodiuseriais, dirbančiais Vilniuje, jie pabrėžia Vilniaus dydžio privalumus. Priešingai nei kituose Europose miestuose, populiariuose tarp kino industrijos profesionalų, Vilniuje viskas gali būti pasiekiama per dešimtis minučių, o ne per valandas. Oro uostas yra greta, tai pat ir filmavimo lokacijos bei studijos, logistiką paverčiant labai paprasta“, – sako serialo prodiuserė Lietuvoje, „Baltc Film Services“ įkūrėja Lineta Mišeikytė.

Ji teigia, kad filmuojant „Černobylį“ svarbų vaidmenį suvaidino ir Vilniaus miesto savivaldybė – anot jos, jei ne savivaldybės pagalba, kai kurios scenos nebūtų tokios autentiškos, kokios yra dabar.

Svarbu ir tai, kad serialas buvo filmuotas taikant pelno mokesčio lengvatą. Tačiau, anot L.Mišeikytės, jokios iniciatyvos neveiktų ir nepritrauktų užsienio kino produkcijos, jei Lietuvos kino profesionalų įgūdžiai neatitiktų pasaulinių standartų.

Pelno mokesčio lengvatos tikslas – sudaryti palankias filmų gamybos sąlygas Lietuvoje šalies ir užsienio filmų gamintojams ir galimybę Lietuvos įmonėms, norinčioms neatlygintinai suteikti lėšų filmo gamybai, susimažinti pelno mokestį. Tokiu būdu suteikiama galimybė Lietuvoje kuriamo filmo finansavimui iš privačių rėmėjų pritraukti iki 30% filmo gamybos biudžeto Lietuvoje sumos.

Nuo 2014 iki 2018 metų investicijos suteiktos 115 filmų. Pasinaudojus pelno mokesčio lengvatos schema buvo Lietuvoje buvo investuota daugiau nei 17 milijonų eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius