-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 26

Kokius filmus pasirinko „Kino pavasario“ jaunieji „programeriai“?

Koks kinas domina Y ir Z kartų sandūros atstovus? Bene geriausiai atsakyti į šį klausimą gali jie patys. Taip „Kino pavasaryje“ šiemet gimė „Jaunųjų programerių“ šešių filmų rinkinys, kurį sudarė 17–19 metų amžiaus kino entuziastai.
Jaunieji  „programeriai“
Jaunieji „programeriai“ / Tautvydo Stuko nuotr.

Jaunuolių aštuonetą subūrė „Kino pavasaris“, bendradarbiaudamas su „Meno aviliu“ (nevyriausybinė organizacija, įgyvendinanti su kinu susijusias iniciatyvas) ir jų vykdomu tarptautiniu kino edukacijos projektu „Moving Cinema“. Žiūrėdami filmus ir diskutuodami tarpusavyje, jaunuoliai iš pasiūlytų filmų atrinko tuos, kurie kalbėjo jiems artima stilistika ir aktualiomis temomis.

Laukimo būsena ir jaunas žmogus

„Jaunųjų programerių“ filmų pradžią savaitgalį „Forum Cinemas Vingis“ paskelbė atlikėjas „Free Finga“, o pirmuoju filmu tapo Lokarno kino festivalyje už geriausią režisūrą apdovanota drama „Per vėlu mirti jaunam“.

Talentinga režisierė Dominga Sotomayor nukelia į dulkėse, dūmuose ir karštyje paskendusią 1990-ųjų Čilę. Čia vietinėje bendruomenėje nejučia gimsta pirmosios paauglystės meilės, griaudi tėvų ir vaikų santykiai.

Jaunosios programerės Ūlos nuomone, tai vizualiai nepaprastai gražus filmas, kuris poetiškai įamžina laukimo būseną ir tarsi užliūliuoja, mintimis nukelia į visai kitą erdvę ir atmosferą – lėtesnę, svajingesnę, jausmingesnę.

Priešingų emocijų sukelia danų režisieriaus Martino Skovbjergo Jenseno filmas „Dykvietė“. Šiuolaikinės muzikos ir nuotykių kupinoje juostoje į socialinius visuomenės vaidmenis žvelgiama iš jaunų žmonių perspektyvos. Jaunasis programeris Pijus pastebi, kad filmas neglostydamas pasakoja apie gyvuliškoje prigimtyje, gyvoje draugystėje ir žiauriame azarte besikapstantį jauną žmogų.

Nuo Lietuvos autostrados iki Paryžiaus bohemos

Tarp jaunuolių pastebėtų filmų pateko ir naujosios kartos lietuvių režisierės Marijos Kavtaradzės kelio nuotykių drama „Išgyventi vasarą“. Optimistiškas režisierės žvilgsnis į temą, kuria visuomenėje vengiama kalbėti.

„Šis debiutas džiugina nešabloniška perspektyva į psichikos sutrikimų turinčius žmones. Filmas spinduliuoja empatija, netikėtu viltingumu ir objektyviu, nestigmatizuotu požiūriu“, – įžvalgomis dalijasi jaunoji programerė Marta.

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „išgyventi vasarą“
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „išgyventi vasarą“

Į Paryžiaus bohemos pasaulį nuneša „Paryžietiškas auklėjimas“. Jaunojo programerio Dovydo teigimu, tai kupinas žavesio, nesibaigiančių veikėjų dialogų ir Gustave’o Flaubert’o mintimis vystomas filmas apie jaunuolį ir jo tykančias pagundas išvažiavus mokytis į Paryžių.

Režisieriaus Jean-Paul Civeyraco juostoje apstu tirštuose cigarečių dūmuose paskendusių intelektualių vakarėlių, kurie vėliau virsta egzistenciniu klausimu: ką veikti su gyvenimu?

Kova už teisybę ir pirmosios meilės audros

Geteborgo kino festivalyje geriausiu Šiaurės Europos filmu išrinkta komedija „Mėgėjos“ taip pat nepraslydo pro kinu besidominčių jaunuolių akis.

„Viena vertus, šis filmas yra atgaiva nuo perdėtai įtemptų siužetų ir širdį išplėšiančių dramų, kita vertus, tai ir rimtas priminimas. Juk kaip dažnai pamirštame, kad geriausi dalykai slypi paprastume – ten, kur juos lengviausia ir kiekvienam leista pasiekti“, – taip filmą pristato jaunoji programerė Agnė.

Jautrus ir empatiškas žvilgsnis į jauno žmogaus patiriamus išgyvenimus, pirmosios meilės patirtis ir skaudų susidūrimą su nesvetingu išoriniu pasauliu. Taip Philippe’o Lesage’o juostą „Pradžia“ pristato programerė Ula.

Maišto ir begalinės aistros kupino filmo centre – trys jaunuoliai. Kankinami romantinių santykių dilemų ir nepastovumo, jaunuoliai nebepaiso savo pačių gerovės ir pasiduoda savidestrukcijai.

Visos „Jaunųjų programerių“ rekomendacijos pateiktos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius