-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 23

Kontroversišką „Spartą“ Lietuvoje parodys „Lokys, liūtas ir šakelė“

Spalio 4–9 d. septyniuose Lietuvos miestuose vyksianti kino programa „Lokys, liūtas ir šakelė“ pasipildė nauju filmu – austrų režisieriaus Ulricho Seidlo „Sparta“. Pasirodžius įtarimams dėl netinkamo elgesio ir vaikų išnaudojimo filmavimo metu kontraversiškas filmas pasaulyje kelia skandalų bangas, dalis pasaulio kino festivalių atšaukė rodymus, tačiau filmas Lietuvoje bus parodytas, rašoma pranešime spaudai.
Filmo „Sparta“ kadras
Filmo „Sparta“ kadras / Kadras iš filmo

„Nors Toronto kino festivalis rugsėjo viduryje turėjusią įvykti premjerą atšaukė, filmas buvo parody-tas praėjusį savaitgalį kitame svarbiame kino festivalyje – San Sebastiane. Jo rengėjai neatšaukė premjeros, nes jokie kaltinimai nėra patvirtinti. Kadangi rodome kitą šio režisieriaus filmą „Riminis“, kuris yra savotiškas „Spartos“ filmas-brolis, nusprendėme filmą parodyti“, – sprendimą įtraukti į savo programą komentuoja Giedrė Krikščiūnaitė, „Lokio, liūto ir šakelės“ organizatorė.

Toronto kino festivalis atšaukė „Spartą“ po to, kai rugsėjo 2 d. Vokietijos žurnalas „Der Spie-gel“ paskelbė atliktą žurnalistinį tyrimą. Jame teigiama, kad režisierius U.Seidlas prieš filmavimus neatskleidė nei neprofesionaliems aktoriams-vaikams (9–16 metų), nei jų globėjams, kad filmo tema – pedofilija.

Tikrais įvykiais paremto filmo centre – Austrijoje gimęs Evaldas, jau seniai gyvenąs Rumunijoje. Sulaukęs keturiasdešimties jis ima ieškoti naujos pradžios: palieka merginą ir persikelia į provin-ciją. Čia kartu su būriu vaikų jie paverčia griūvančią kaimo mokyklą spartietiška tvirtove, kurios at-mosfera labiau primena stovyklą.

Visgi greitai apylinkės gyventojams atvykėlis ima kelti įtarimų, o pats Evaldas priverčiamas stoti akis į akį su seniai slopintais vidiniais demonais. Paties režisieriaus žodžiais – „Sparta“ yra filmo „Riminis“ brolis-dvynys. „Riminis“ pasakoja apie Evaldo brolį, kuris uždarbiauja dainuodamas ne sezono metu Italijos kurorto estradoje.

Kaltinimus U.Seidlas atmeta. „Mano filmai nėra mano manipuliavimo aktoriais, neteisingo filmo jiems pateikimo, juo labiau piktnaudžiavimo jais rezultatas“, – jis rašė savo savo svetainėje paskelbtame pareiškime.

„Priešingai: be abipusio pasitikėjimo, kurį kartu sukuriame per kelias sa-vaites ir mėnesius, mano filmams reikalingi ilgi filmavimo laikotarpiai būtų neįmanomi. Labiausiai gerbiu visus savo aktorius ir niekada nepriimčiau sprendimo, kuris galėtų kelti pavojų jų fizinei ir psichologinei gerovei.“

San Sebastiano festivalis stojo į režisieriaus pusę ir oficialiame pareiškime nurodė, kad festivalis „neturi galimybės įvertinti, kaip buvo nufilmuotas filmas, ir ar filmavimo metu buvo įvykdyti nusižengimai. Jei kas nors turi kokių nors nusikaltimo įrodymų, turėtų apie tai pranešti teisėjui.“

Pareiškime daroma išvada: „Tik teismo įsakymas leistų mums sustabdyti suplanuotą filmo peržiūrą.“

Režisierius U.Seidlas vertinamas dėl savo specifinio stiliaus, kuris apjungia dokumentiką ir vaizdu-otę. Režisierius dažnai imasi nepatogių temų, tačiau ne kritikuoja jas, o bando suprasti platesnį kontekstą.

Spalio 4–9 d. vyksianti kino programa „Lokys, liūtas ir šakelė“ bus parodyta septyniuose Lietuvos miestuose. Filmą „Sparta“ žiūrovai galės pamatyti Kaune ir Vilniuje.

Programos filmų anonsas:

VIDEO: Lokys,LiutasirSakele 2022, Kino teatrams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius