Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 02

Kovą 20-ąją – dokumentinio filmo apie fotografą S.F.Fleury premjera

Vilniuje Šiuolaikiniame meno centre kovo 20 d. įvyks lenkų režisieriaus Andrzejaus Ciecierskio dokumentinio filmo „Meistras, stebėjęs kasdienybę“ premjera, kurioje dalyvaus ir pats režisierius, ir kūrybinė grupė.
Kovą 20-ąją – dokumentinio filmo apie fotografą S.F.Fleury premjera
Kovą 20-ąją – dokumentinio filmo apie fotografą S.F.Fleury premjera / Lenkijos instituto Vilniuje nuotr.
Temos: 2 Fotografija Kinas

Lenkų režisieriaus A.Ciecierskio 2018 m. sukurta dokumentinė juosta „Meistras, stebėjęs kasdienybę“ (lenk. „Mistrz scen rodzajowych“ – tai pirmasis kinematografinis bandymas pristatyti vieno garsiausių XIX–XX a. sandūros Vilniaus fotografų, fotografijos meno pionieriaus, dailininko Stanisławo Filiberto Fleury gyvenimą ir kūrybinį palikimą.

„Garsusis fotografas įdomiausius savo darbus sukūrė ne studijoje (kurioje užsisakyti šeimyninę fotografiją buvo bene kiekvieno save gerbiančio vilniečio garbės reikalas), bet klajodamas po Vilnių ir jo apylinkes. Bene labiausiai menininką domino miestas, jo gatvės ir žmonės natūralioje savo aplinkoje, t.y. miesto kasdienybės vaizdai. Unikalios Fleury fotografijos leidžia tarsi persikelti į praeitį ir geriau pažinti anuometinį Vilnių“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

S.F.Fleury – vienas ryškiausių XIX a. pab.–XX a. pr. Vilniaus fotografų, tapytojas.

Gimė 1858 m. Pupojų (Papaje) dvarelyje, netoli Vilniaus. 1874–1878 mokėsi dailės Ivano Trutnevo vadovaujamojoje Vilniaus piešimo mokykloje ir fotografijos Vilniaus tapytojo bei fotografo Aleksandro Štrauso ateljė. 1884 kartu su Faustynu Łopatyńskiu ir Ryszardu Baczańskiu įsteigė fotoateljė Šv. Dvasios vienuolyno pastate Didžiojoje gatvėje. Po Łopatyńskio mirties 1886 m. fotoateljė priklausė Fleury ir Baczańskiui.

Apie 1900–1910 darė stereoskopines fotografijas, fiksavo Vilniaus krašto valstiečių ir miestiečių tipus. Talkino kultūros istorijos darbams, fotografavo Senienų muziejaus ekspoziciją, archeologinius radinius, pagamino Kražių skerdynių fotovinjetę. Piešiniais ir fotografijomis iliustravo knygas bei periodinius leidinius. 1908–1915 m. Fleury buvo Vilniaus dailės draugijos narys, apdovanotas Imperatoriškosios Sankt Peterburgo dailės akademijos sidabro medaliu už pasiekimus piešime, Sankt Peterburgo fotografijos draugijos sidabro medaliu už 1899 m. laimėtą pozityvų konkursą.

Mirė 1915 m. Vilniuje. Palaidotas Vilniaus Bernardinų kapinėse.

Lenkijoje ir Lietuvoje filmuotoje juostoje apie garsųjį prosenelį pasakoja Aleksandra Fleury-Kręgielska. Taip pat svarbūs fotografijos istoriko ir Lietuvos diplomato Dainiaus Junevičiaus komentarai.

Filmo premjerą Lietuvoje organizuoja Lenkijos institutas Vilniuje, Lenkijos televizija TVP3 Gdańsk, Šiuolaikinis meno centras.

Filmas – lenkų kalba su lietuviškais titrais. Įėjimas laisvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius