-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 17

Kova dėl Panevėžio kino teatro „Garsas“ išsaugojimo: savivaldybė stebisi – kodėl tik dabar?

Praėjusią savaitę pasirodė pilietinės iniciatyvinės grupės „Išsaugoti „Garsą“ inicijuotas bei šalies kino ir kultūros bendruomenės atstovų pasirašytas kreipimasis, kuriame raginama Panevėžyje išsaugoti kino teatrą „Garsas“ – jo vietoje turėtų iškilti Stasio Eidrigevičiaus menų centras (SEMC). Kreipimesi minima ir internetinė peticija dėl kino teatro išsaugojimo, kurią pasirašė daugiau nei pustrečio tūkstančio žmonių.
Kino centras „Garsas“ Panevėžyje
Kino teatras „Garsas“ šiandien

Vis dėlto Panevėžio miesto savivaldybė teigia besistebinti, kodėl šios iniciatyvos pasigirdo tik dabar, SEMC projektui jau pasiekus rangos etapą, o tarp SEMC idėjos palaikytojų, be kitų institucijų, mini ir Lietuvos kinematografininkų sąjungą.

Kino teatras „Garsas“ – unikalus kino ir kultūros objektas

Kreipimesi, kurį pasirašė daugiau nei 100 Lietuvos kultūros bendruomenės atstovų, apgailestaujama, jog įgyvendinant SEMC projektą „Garso“ kino teatro vietoje yra supriešinamos dvi kultūros sritys: „Vienos kultūros įstaigos veiklos stabdymas ar sunaikinimas neturi būti naujos kultūros įstaigos veiklos pagrindu, o toks planavimas ydingas ir diskredituojantis kultūros politiką.“

Pasirašiusieji teigia, jog kino teatras „Garsas“ yra unikalus kino ir kultūros objektas, autentiška laikmečio vertybė, liudijanti miestų modernizacijos ir laisvalaikio, kultūros, kino istorijos procesus. Taip pat mini ir daugiau nei pustrečio tūkstančio žmonių pasirašytą internetinę peticiją už kino teatro išsaugojimą – tiesa, kreipimesi nurodoma, jog ją pasirašė gerokai daugiau, net 4000 asmenų.

Garsas.lt nuotr./Kino teatras „Garsas“ sovietmečiu
Garsas.lt nuotr./Kino teatras „Garsas“ sovietmečiu

„Kino teatras „Garsas“ yra išlikęs vienintelis veikiantis tokio architektūrinio, technologinio tipo kino teatras Lietuvoje. Tapo ypatinga Panevėžio miesto bendruomenei, skirtingų kartų kultūrinį tapatumą ir atmintį jungianti vieta“, – rašoma kreipimesi, kuriame nurodoma, jog „Garso“ kino teatras yra reikšmingiausias regione nekomercinio kino rodytojas, kuris taip pat vykdo edukacines veiklas, rengia išvažiuojamuosius kino seansus.

„Kino teatro nugriovimas prieštarauja Lietuvos kino kultūros sklaidos politikai, siekiančiai didinti kino žiūrėjimo galimybes Lietuvos regione. Kino teatro panaikinimas reikštų nekomercinės kino kultūros demonstravimo apribojimus visame regione, nes pagal parengtą SEMC projektą – kino rodymas yra numatytas kaip pagalbinis, o kinui suteikiama erdvė nepakankamo dydžio (plane 77 vietų kino salė), ir neatitinkanti profesionalaus kino rodymo paskirties.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kino centras „Garsas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kino centras „Garsas“

Nepaisant visų išdėstytų argumentų, pripažįstame, kad egzistuojančiai kino teatro „Garsas“ erdvei reikia papildomo dėmesio: pastato apšiltinimas pagerintų žiūrėjimo sąlygas žiemą, papildomų veiklų sukūrimas (kavinės, parodinės erdvės) didintų kino teatro patrauklumą, be to, stereofoninės garso erdvės išnaudojimas papildomoms meno ir kultūros veikloms (pvz., koncertams) padidintų įstaigos aktyvumą ir atlieptų daugiafunkcinį poreikį“, – teigiama kreipimesi.

Panevėžio savivaldybė tikina – nekomercinis kinas mieste išliks

15min susisiekus su Panevėžio miesto savivaldybe, mero pavaduotojas Valdemaras Jakštas teigė esantis nustebęs, jog kreipimasis ir peticija atsirado tik dabar, nors idėja su visuomene buvo diskutuojama nuo 2016-ųjų metų.

– Kaip vertinate šį kreipimąsi ir jame išsakytus argumentus?

– Kreipimąsi vertinu kaip demokratinės visuomenės, kur kiekvienas turime teisę išsakyti savo nuomonę ir poziciją, išraišką. Esame gavę ir kitokių nuomonių. Turime oficialų Lietuvos dailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus, Panevėžio miesto dailės galerijos ir mokyklos, „A Galerijos“, Lietuvos architektų sąjungos Panevėžio skyriaus, Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų, Panevėžio krašto pramonininkų, Panevėžio Alumni asociacijos, Panevėžio „Rotary“ ir „Lions“ klubo vadovų kreipimąsi – jie pritaria Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) kūrimui rekonstruojant kino centro „Garsas“ pastatą. Turime ir Lietuvos kinematografininkų sąjungos poziciją – ja, vėlgi, palaikomas SEMC projektas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasio Eidrigevičiaus menų centro projektas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasio Eidrigevičiaus menų centro projektas

Norėčiau pabrėžti – nekomercinis kinas Panevėžyje lieka. Kino centro „Garsas“ pastatas rekonstruojamas, miestas žengia į priekį – savivaldybė kultūriškai stiprina šią centre esančią vietą, kurdama daugiafunkcį centrą. Jame numatomos ir dvi (80 ir 200 vietų) daugiafunkcės salės. Panevėžys nėra kurortinis miestas, neturi turtingo senamiesčio, tad SEMC galėtų tapti itin reikšmingu viso regiono kultūros ir turistų traukos centru. Miestas to vertas.

– Ar kreipimasis bei peticija gali turėti įtakos „Garso“ kino teatro bei SEMC likimui?

– Dažnai kalbame apie regioninę politiką, tačiau taip pat dažnai viskas ir lieka žodžiais. Tikiu, situacija keisis, ir jie galiausiai taps realiais darbais.

SEMC galėtų būti vienas jų. Tad, tikiuosi, Panevėžys galės įgyvendinti tarptautinės reikšmės projektą ir papildyti šalies kultūros žemėlapį ryškiu profesionaliosios kultūros tašku. SEMC jau teigiamai įvertintas tiek Centrinės projektų valdymo agentūros ekspertų, tiek Kultūros ministerijos. Projekto pirmajam etapui numatyta 3 mln. Europos Sąjungos lėšų.

– Ar, jūsų nuomone, SEMC projekto realizavimas „Garso“ kino teatro vietoje buvo pakankamai išdiskutuotas tiek su panevėžiečiais, tiek su Lietuvos kino bendruomene?

– Nuo 2016 m. plėtojama multifunkcio menų centro idėja ir kone kiekvienas žingsnis ją realizuojant įvairiomis formomis buvo pristatomas visuomenei. Nuo pat ketinimų protokolo su S.Eidrigevičiumi pasirašymo 2016 m. rugsėjį iki viešosios įstaigos įsteigimo, atskirų projekto etapų.

Pavyzdžiui, 2017 m. atlikta gyventojų apklausa. Ji parodė gyventojų su SEMC siejamus lūkesčius (įdomių veiklų, profesionalaus meno parodų, naujo miestą garsinančio objekto). Dauguma pasisakė už pastato rekonstrukciją, aplinkos atnaujinimą ir kt.

Gyventojų apklausa turėjo įtakos vėliau organizuotoms architektūrinėms kūrybinėms dirbtuvėms. 2017 m. jose su Lietuvos ir Panevėžio miesto architektų bendruomene išanalizuota ir pagrįsta menų centro kūrimo vieta. Nuspręsta, kad SEMC logiškiausia įkurti iš esmės rekonstruojant nusidėvėjusį kino centro „Garsas“ pastatą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konferencijos akimirka

SEMC iškart buvo planuojamas kaip daugiafunkcis. Tad rengiant geriausios architektūrinės idėjos konkursą diskutuota ir įsiklausyta į įvairių meno sričių, taip pat ir kino ekspertų pastabas.

SEMC viešinamas nuo 2016 m. Todėl keistoka, kodėl jūsų minimas kreipimasis ir peticija atsirado tik dabar, projektui pasiekus rangos etapą.

– Kokie artimiausi veiksmai numatomi su SEMC projektu?

– Šiuo metu SEMC projektui telkiamas finansavimas. Jis turėtų susidėti iš Europos Sąjungos investicijų, valstybės ir miesto biudžetų, privačių investicijų lėšų. Nuo sutelkto finansavimo priklausys, kaip greitai prasidės pastato rekonstrukcija.

Ir dar kartą pabrėžiu – nekomercinis kinas Panevėžyje lieka.

Lietuvos kinematografininkų sąjunga SEMC palaiko, tačiau su išlygomis

Savo poziciją Kultūros ministerijai ir Panevėžio miesto savivaldybei pareiškė ir Lietuvos kinematografininkų sąjunga (LKS), kuri palaiko SEMC statybų projektą kino centro „Garsas“ vietoje, jei bus užtikrinta, jog kino veikla neapsiribos tik kino salės egzistavimu – LKS teigia, jog kinas turėtų būti rodomas reguliariai, atitinkant kino sklaidos poreikius, specifiką ir žiūrovų lūkesčius.

Rašte teigiama, jog SEMC atsiradimas būtų pozityvus žingsnis regioninėje kultūros sklaidoje, o sinergija tarp skirtingų meno sričių būtų aktuali ir patiems lankytojams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos kinematografininkų sąjungos patalpos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos kinematografininkų sąjungos patalpos

„Dabartinės kino centro „Garsas“ techninės sąlygos, neadekvatus rinkai turimų vietų skaičius, prasta patalpų būklė neatitinka nei lankytojų lūkesčių, nei dabartinių sąlygų ir nepagrįstai reikalauja daug investicijų į šildymą, infrastruktūros palaikymą, o ne pagrindinę kino centro veiklą – kino sklaidą. Tikėtina, kad naujų (ar naujos) kino salių atsiradimas, jei jose būtų vykdoma kino sklaida, leistų resursus nukreipti tikslingiau. Tuo pačiu turime pažymėti, kad dabartinė kino centro „Garsas“ komanda sukaupusi daug patirties, yra viena aktyviausių ir pozityviausių Lietuvos regionuose veikiančių kino sklaidos komandų, kurios dėka Panevėžyje rodomas nacionalinis, europinis ir tiesiog geras kinas“, – teigiama rašte.

LKS teigia reiškianti paramą SEMC projektui su trimis sąlygomis. Pirma, jei naujoje erdvėje būtų išlaikytas kino centro „Garsas“ darbo strategijos ir veiklos tęstinumas, nebus prarasta sukaupta patirtis ir susiformavę žiūrovų įpročiai šioje vietoje žiūrėti kiną – tam, anot sąjungos, galėtų padėti kino salės pavadinimo išsaugojimas, taip išlaikant ir istorinį tęstinumą.

Antra, jei bent viena iš naujojo centro salių bus skirta vien tik kino veiklai ir kokybiškam kino demonstravimui, o joje bus užtikrinta tinkama infrastruktūra, aukščiausius standartus atitinkanti vaizdo ir garso kokybė.

Trečia, keliant siūlymą, jog Lietuvos kinematografininkų sąjunga prisidėtų savo ekspertinėmis kompetencijomis ar moderuodama kino diskusijas, „kurių stoka ir, galbūt tam tikras neapibrėžtumas galėjo sukelti atsiradusį nepasitikėjimą“.

15min susisiekus su LKS Tarybos pirmininku Arūnu Mateliu ir pasiteiravus, ką sąjunga mano apie pasigirdusius raginimus išsaugoti patį kino teatro pastatą, jis teigė: „Pastatas, manau, yra pasenęs ir morališkai, ir techniškai. Naujas projektas yra daug kartų geresnis, į jį galima integruoti kino rodymą puikiom sąlygom, ko nepalyginsi su tuo, kas yra dabar apgriuvusiam ir neproporcingam pastate. Mes už tai, kad kinas ten atsirastų. Jei to neatsiras, tuomet, aišku nepalaikom projekto, bet žiūrėdami į projektą matom dviejų kino salių galimybę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius