Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 14

Kūrybinių industrijų kūriniai teisėtai prieinami visoje ES – ne utopija

„Kino pavasario“ metu vykusioje konferencijoje „Kūrybinės industrijos bendroje Europos Sąjungos skaitmeninėje rinkoje“ buvo nagrinėjama daugeliui kūrėjų aktuali autorių teisių tema, aptariamos problemos, susijusios su ES skaitmenine rinka, taip pat pristatyta Europos Komisijos rengiama šiuolaikiška autorių teisių sistema.
Arnas Neverauskas ir Vida Ramaškienė
Arnas Neverauskas ir Vida Ramaškienė / Gedimino Gražio nuotr.

Konferencijos metu kūrybinių industrijų atstovai buvo supažindinti su Europos Sąjungos skaitmeninės rinkos tikslais, uždaviniais ir laukiančiais pasikeitimais autorių teisių srityje. Buvo kviečiama diskutuoti apie tai, kaip bendra skaitmeninė rinka paveiks kūrybines industrijas.

„315 mln. europiečių dalyvauja skaitmeninėje rinkoje. Tyrimai rodo, kad vienas iš trijų europiečių keliaudamas nori matyti tą patį audiovizualinį turinį, kurį turėjo namuose. Bet tik 4 proc. kūrybinių industrijų sukurtų produktų peržengia sienas. Europos Sąjungos valstybėse, net esant skaitmeninei rinkai, kūrybinės industrijos lieka nacionalinės. Visada yra piratavimo ir autorių teisių pažeidimo galimybės, tačiau reikia su tuo kovoti ir rasti galimybę grąžinti autoriams tą kainą, kurią jie sukūrė. Tačiau turime galvoti ir apie vartotoją, kad jis turėtų galimybes pasiekti kokybišką turinį visur“, – sakė Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius pasveikindamas konferencijos dalyvius.

Šiuolaikiškos ir labiau visai Europai pritaikytos autorių teisių sistemos kūrimą pristatė Vita Juknė, Europos Komisijos Ryšių tinklų, turinio ir technologijų skyriaus atstovė. Pagrindiniai aspektai, kuriuos ketinama modernizuoti, yra teritoriškumas (planuojama skatinti tarpvalstybines prieigas prie turinio) ir sėkmingai veikiančios rinkos skatinimas (interneto tarpininkų vaidmuo ir poveikis sukurtos vertės pasidalinimui). Svarstoma, ar reikia padidinti autorių ir atlikėjų atlygio sistemos teisinį tikrumą ir skaidrumą. Dar vienas Europos Komisijos pasiūlymas yra perkeliamumas. Jis leistų vartotojams keliauti su vartojamu internetiniu turiniu, jei savo valstybėje yra už jį užmokėjęs ar turi įsigijęs teises į tą turinį.

Nijolė Janina Matulevičienė, LR Kultūros ministerijos Meno ir kūrybinių industrijų politikos departamento Autorių teisių skyriaus vedėja, pristatė, kaip Europos Komisijos siūlomi pakeitimai bus pritaikomi Lietuvoje ir kokius nacionalinės teisės aktus reikės pakeisti, kad bendrosios nuostatos įsigaliotų mūsų šalyje. Pasak N. J. Matulevičienės, parengtame Lietuvos pozicijos projekte visų pirma numatyta pritarti siūlomoms priemonėms. Antra, bus siekiama užtikrinti, kad jos sudarytų sąlygas autoriams ir atlikėjams gauti atitinkamą atlygį, kad modernizuojant autorių teisę būtų užtikrintas aukštas intelektinės nuosavybės apsaugos lygis.

Advokatų kontoros SORAINEN partnerė Renata Beržanskienė apžvelgė autorių teisių probleminius aspektus, kylančius dėl skaitmeninės revoliucijos. Pasak teisininkės, technologijos kuria ne tik būdus efektyviai dalintis kūriniais, bet ir galimybes tai daryti neteisėtai. Piratavimas ir nelankstus teisinis reguliavimas trukdo kūrybinių industrijų, kaip svarbios ekonomikos dalies, vystymuisi Europos Sąjungos rinkoje. R. Beržanskienė teigė, kad yra būtina kurti įstatymus, kurie atvertų galimybes susipažinti su kultūriniu turiniu visoje Europos Sąjungoje ir leistų filmus, muziką ar straipsnius įsigyjančius vartotojus prie jų prieiti keliaujant visoje Europoje.

Advokatė Vytautė Ladigaitė-Balčiūnienė, Vilniaus centro advokatų kontoros LAW BOUTIQUE ir Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA) pirmininkė, pasakojo apie piratavimo internete mažinimo galimybes Lietuvoje. Ji akcentavo per mažą Lietuvos autorių ir gretutinių teisių turėtojų aktyvumą ginant jų dažnai pažeidžiamas teises vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, vertino teisės aktų, teisinės praktikos spragas ir šių problemų galimus sprendimo būdus. Kalbėtoja priminė, kad dėl šiuolaikinių technologijų pažangos piratavimo tiek interneto tinklapiuose, tiek individualiais atvejais užfiksavimas nebėra problema nei dėl faktų, nei dėl kainos. Specialistai surenka procesui tinkamus įrodymus, o prodiuseriai ir kiti teisių turėtojai jų pagrindu gali reikšti pretenzijas, kreiptis administracine ar civiline tvarka dėl pažeidimų nutraukimo ir kitų teisių gynimo būdų taikymo. Teisių turėtojų iniciatyvumas keistų ir visos visuomenės požiūrį.

Konferencija vyko balandžio 8 dieną, 21-ojo Vilniaus kino festivalio „Kino pavasaris“ metu. Ją organizavo UAB „Europos Kinas“ kartu su partneriais Europos Parlamento Informacijos biuru Lietuvoje, Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius