Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 04 16

Laisvės alėjoje iškils naujas akcentas: pasiūlyta 11 meninių idėjų pirmajam lietuviškam filmui įamžinti

Augančią „Kauno akcentų“ ekspoziciją po atviru dangumi netrukus papildys dar vienas kūrinys, papuošiantis Laisvės alėją. Jis skirtas pažymėti 90 metų sukaktį, kai būtent Kaune buvo sukurtas pirmas lietuviškas pilnametražis vaidybinis filmas „Onytė ir Jonelis“, – pranešimu spaudai informuoja Kauno miesto savivaldybė.
1931 m. filmo „Onytė ir Jonelis“ kadras. Jonelis (Vladas Sipaitis) ir Onytė (Vanda Lietuvaitytė)
1931 m. filmo „Onytė ir Jonelis“ kadras. Jonelis (Vladas Sipaitis) ir Onytė (Vanda Lietuvaitytė) / archivesofculture.com nuotr.

Keturis mėnesius trukusi atranka artėja pabaigos link: jau galima susipažinti su menininkų pateiktais 11 pasiūlymų, kokie darbai galėtų įamžinti šią „kinematografinę“ sukaktį „Romuvos“ kino centro prieigose.

„Onytė ir Jonelis“ – ryškiausias meninis kino kūrinys, tarpukariu be valstybinės pagalbos sukurtas Kaune bei sulaukęs daug dėmesio visoje Lietuvoje. Jis įkūnijo tarpukario Lietuvos kino entuziastų ryžtą kloti pamatus profesionaliam lietuvių nacionaliniam kinui.

archivesofculture.com nuotr./1931 m. filmo „Onytė ir Jonelis“ kadras
archivesofculture.com nuotr./1931 m. filmo „Onytė ir Jonelis“ kadras

Praėjus 90 metų nuo filmo premjeros, Lietuvos menininkai pateikė kūrybiškų idėjų šiai sukakčiai įmažinti – nuo skulptūrų, dizaino objektų, gatvės piešinių iki kitokių meninių kompozicijų.

Kauniečiai kviečiami susipažinti bei įvertinti visas 11 menininkų idėjų. Visi programai „Kauno akcentai“ pateikti darbai skelbiami Kauno savivaldybės feisbuko paskyroje.

archivesofculture.com nuotr./1931 m. filmo „Onytė ir Jonelis“ kadras
archivesofculture.com nuotr./1931 m. filmo „Onytė ir Jonelis“ kadras

Čia lankytojai gali komentarais ar „patiktukais“ išreikšti savo nuomonę ir atiduoti simpatijas labiausiai patikusiems kūriniams. Vis dėlto lemiamą sprendimą priims kompetentinga vertinimo komisija.

Priešais „Romuvos“ kino teatrą

Nors kino teatro „Forum“, kuriame anuomet įvyko filmo premjera, nebėra, visai netoliese – kaip tik baigiamas atnaujinti, nuo tarpukario išlikęs kino teatras „Romuva“ su savo prieigomis. Būtent šioje Laisvės alėjos erdvėje ir iškils naujasis miesto akcentas.

„Kauno akcentai puošia miestą, suteikia jam įdomumo. Aš pati labai apsidžiaugiu, kai eidama gatve, netikėtoje vietoje atrandu naują meno kūrinį. Labai laukiame vaidybiniam filmui „Onytė ir Jonelis“ skirto akcento. Tam tikra prasme jis bus ir pažintinis objektas, kuris primins, koks reikšmingas buvo pirmasis lietuviškasis filmas šiandieninio kino kontekste“, – kalbėjo Kauno kino centro „Romuva“ direktorė Rūta Mašanauskaitė.

Pasak jos, pamačius naujus menininkų kūrinius miesto gatvėse, norisi apie juos sužinoti daugiau – kodėl darbai atsirado būtent toje vietoje, su kuo yra susiję. Tad akcentai atlieka ne vien puošmenos funkciją, bet ir priverčia apie juos pagalvoti, pasidomėti plačiau.

Rekonstrukcija – finišo tiesiojoje

Planuojama, kad jau šią vasarą legendinis kino centras „Romuva“ pakvies lankytojus į atnaujintas daugiafunkcines erdves. Įstaigos vadovė atskleidžia, kad pastato rekonstrukcijos darbai jau pasiekė finišo tiesiąją. Šiuo metu valomos patalpos, atliekamos smulkios baigiamosios korekcijos.

Kino salėje be filmų seansų vyks ir modernaus šokio bei kitų scenos menų pasirodymai, o antrame pastato aukšte įsikurs kūrybinės dirbtuvės edukacinėms veikloms ir kitiems užsiėmimams.

„Romuva“ – vienas iš Kauno modernizmo architektūros simbolių, drauge su visa vadinamąja optimizmo architektūra pretenduojančių į UNSECO Pasaulio paveldo sąrašą.

Daugiau naujų eksponatų

Penktus metus skaičiuojantys „Kauno akcentai“ yra unikalus idėjų konkursas, suteikiantis galimybes kūrėjams savo darbais papuošti įvairias miesto erdves. Per visą projekto gyvavimo laikotarpį Kaune atsirado jau daugiau kaip 50 akį traukiančių menininkų kūrinių. Komisijos atrinktų ir patvirtintų idėjų įgyvendinimą finansuoja Kauno miesto savivaldybė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kino teatras „Romuva“
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kino teatras „Romuva“

„Kurdami šį projektą siekėme, kad augtų kokybiškų meno darbų skaičius, kuris džiugintų kauniečius ir miesto svečius. Šį kartą dėmesio sulaukė itin graži ir mūsų miestui reikšminga sukaktis. Menininkus kvietėme siūlyti idėjas, kurios papasakotų unikalią pirmojo pilnametražio filmo istoriją. Džiaugiamės nemažu susidomėjimu ir pateiktais darbais“, – sakė Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Prie naujų profesionalių gatvės meno kūrinių atsiradimo mieste gali prisidėti ir patys kauniečiai, savo sumanymus teikdami specialiai tam sukurtoje platformoje akcentai.kaunas.lt. Čia taip pat rasite daugiau informacijos apie konkursą bei virtualiai susipažinsite su miestą jau puošiančia ekspozicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius