Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 14

Lemtingi susitikimai filme „Praėję gyvenimai“: M.Abramović patirtis ir akistatos vengiantys aktoriai

Tarp laukiamiausių šio rudens premjerų – moderni meilės istorija „Praėję gyvenimai“ (Past Lives). Lapkričio 24 d. Lietuvos kino teatruose pradedamo rodyti filmo epicentre – du vaikystės draugai, prieš dvidešimt metų išskirti emigracijos.
Kadras iš filmo „Praėję gyvenimai“
Kadras iš filmo „Praėję gyvenimai“ / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Kinas Kultūra

Pagrindinius Noros ir Hae Sung vaidmenis Celine Song debiutiniame ilgametražiame suvaidinę aktoriai Greta Lee ir Teo Yoo ypač daug dėmesio skyrė scenai, kurioje herojai susitinka po daugelio metų. Repeticijose jiems pravertė visame pasaulyje garsi performanso menininkė Marina Abramović, 2024 m. antrąkart viešėsianti Lietuvoje.

Tarp ikoniškiausių M.Abramović kūrinių – 2010 m. Niujorke, MoMA muziejuje įvykęs performansas „The Artist is Present“ (Menininkė dalyvauja). Jo esmė – kvietimas prisėsti priešais menininkę ir pažiūrėti jai į akis. Viena ypatinga performanso ištrauka tapo interneto sensacija – tai M.Abramović susitikimas su buvusia meile, vokiečių menininku Ulay. Tai buvo garsenybei netikėtas renginio dalyvis – vaizdo klipe gerai matosi, kaip moters akyse pasirodo ašaros, o Ulay lyg negalėdamas patikėti tuo, ką mato, atsikvepia ir vis papurto galvą. Jiedu tylėdami ištiesia vienas kitam rankas.

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Praėję gyvenimai“
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Praėję gyvenimai“

„Šį vaizdo klipą peržiūrėjome galybę kartų. Akimirkos grožis, jų susitikimo reikšmė ir visa priešistorė, telpanti žvilgsniuose, yra beprotiškai panašu į tai, kas įvyksta filmo scenarijuje, kai Nora ir Hae Sung po daugybės metų vėl susitinka“, – sako korėjiečių kilmės amerikietė Greta Lee. Sutapimas – aktorė tikina tokio vaidmens laukusi apie dvidešimt metų, tai yra, tiek pat laiko, kiek jos herojė praleidžia emigracijoje iki ją aplanko vaikystės simpatija.

„Praėjusių gyvenimų“ meilės istorija – banguojanti ir nenuspėjama kaip Ramusis vandenynas, skiriantis du kontinentus. Su tėvais iš Pietų Korėjos emigravusi Nora siekia rašytojos karjeros ir atsikrausto į Niujorką. Jos vyras – vietinis, korėjietiškai ji kalba tik su mama, o apie Seule likusią praeitį visai negalvoja. Atmintį sužadinusio ir ilgai kelionei pasiryžusio Hae Sung laukia dar viena akistata – svečio iš Korėjos ir Noros vyro.

„Kol nepradėjome filmuoti scenos, kurioje Hae Sung ir Arthuras pirmą kartą pasimato, rūpinausi, kad aktoriai nebūtų susitikę už aikštelės ribų. Specialiai derinome visus grafikus, kad jie vengtų vienas kito“, – išduoda režisierė Celine Song, neslepianti, kad papildomų pastangų pareikalavusi idėja pasiteisino su kaupu. „Skaitydamas scenarijų sąmoningai praleisdavau scenas, kuriose, Arthurui nedalyvaujant, Nora kalbasi su Hae Sung“, – prideda rašytoją suvaidinęs Johnas Magaro.

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Praėję gyvenimai“
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Praėję gyvenimai“

„Praėjusius gyvenimus“ prodiusavo ir pristato JAV kino studija „A24“. „Kino Pavasaris Distribution“ šiuo filmu žymi naują veiklos etapą visose trijose Baltijos šalyse. Celine Song romantinė drama kino teatruose – nuo lapkričio 24 d., o jau gruodžio 15 d. Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje pradedamas rodyti dar vienas „A24“ pristatomas filmas – komedija „Sapnų scenarijus“ (Dream Scenario) su Nicolas Cage.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius