Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 08

Lietuviškų trumpametražių turas po Lietuvą žada žiūrovams netikėtų įspūdžių

Naujausių lietuviškų trumpametražių filmų programa „LT trumpai: trumpametražiai iš Lietuvos“ penktadienį pradeda mėnesį truksiantį nacionalinį turą. Šešis trumpus filmus talpinanti programa aplankys net devynis Lietuvos miestus ir pristatys žiūrovams tai, kas aktualu jauniausios lietuvių kino kartos režisieriams, rašoma pranešime spaudai.
Karolio Kaupinio filmo „Triukšmadarys“ stop kadras
Karolio Kaupinio filmo „Triukšmadarys“ stop kadras / Stop kadras
Temos: 1 Karolis Kaupinis

Kino žiūrovai išvys šešis 2014–2015 metais sukurtus lietuviškus trumpametražius filmus – keturis vaidybinius bei po vieną animacinį ir dokumentinį. „LT trumpai: trumpametražiai iš Lietuvos“ – tai panoraminė programa, joje atsispindės ne tik skirtingi žanrai, bet ir skirtingos temos, kurių spektrą apima šeimos santykiai, mirties tema, laukimas, laikinumas, apsisprendimas, draugystė.

Programoje pristatomas vienas sėkmingiausių pastarųjų metų lietuviškas trumpametražis filmas „Triukšmadarys“ (režisierius Karolis Kaupinis), kuris po pasaulinės premjeros, įvykusios 2014 m. tarptautiniame Lokarno filmų festivalyje Šveicarijoje, apkeliavo daugiau nei 20 tarptautinių filmų festivalių. Ši trumpametražė juosta pasakoja apie provincijos mokyklą, laukiančią delegacijos iš Ministerijos. Ji turi atvežti naują skambutį, kadangi senasis nebeatitinka garso standartų. Tačiau vaikų, o ne skambučio stokojančios mokyklos direktorius visomis išgalėmis stengiasi užmaskuoti akivaizdų vaikų trūkumą ir taip išvengti neišvengiamo mokyklos uždarymo. Pagrindinius mokyklos direktoriaus ir budėtojo vaidmenis filme sukūrė aktoriai Valentinas Masalskis ir Šarūnas Puidokas.

„Scanoramos“ nuotr./„Triukšmadarys“, režisierius Karolis Kaupinis
„Scanoramos“ nuotr./„Triukšmadarys“, režisierius Karolis Kaupinis

Vaidybinė trumpametražė Marijos Kavtaradzės juosta „Man dvim keli“ perteikia šiandieninio jauno žmogaus jausenas. Filme režisierė analizuoja pasirinkimo ir apsisprendimo temą, ieško atsakymų, tai kas vis dėlto yra tas nuobodulys, kuris nebereiškia „nėra ką veikti“, ir nuolatinis nuovargis nuo bastymosi, svarstant, kad „gal kažkur kitur bus geriau“.

Jaunosios kino kūrėjų kartos atstovės Kamilės Milašiūtės trumpametražis filmas „After Rave“ tarptautinio pripažinimo kelionę pradėjo dar praėjusį rudenį prestižiniame San Sebastiano filmų festivalyje. Šis filmas – jaunos merginos Mildos istorija. Ji planuoja pasilinksminimą su draugais, bet jos planus sujaukia žinia apie netektį šeimoje. Iš pirmo žvilgsnio Mildos reakcija į netektį ir sprendimai, kuriuos ji priima, atrodo neadekvatūs, tačiau po truputį virsta tikruoju netekties skausmu.

Filmo „After Rave“ kadras
Filmo „After Rave“ kadras

Dar vienas vaidybinis programos filmas „Apytiksliai“ (režisierius Vytautas Plukas) pasižymi subtilia estetika ir laisvės pojūčiu. Čia pagrindinį vaidmenį atlieka nuo važiuojančios mašinos atitrūkusi plastiko plėvelė. Tai trumpas, niekeno nepastebėtas laisvės momentas – pilnas gyvybės, žaismingumo ir laikinumo.

Šiemet nacionalinę premjerą surengęs nebylus Igno Meilūno „stop motion“ animacijos filmas „Miškas“ kupinas magijos ir ryškių spalvų. Filme senas atsiskyrėlis gamtininkas bando sugauti mitinį, naktį šviečiantį miško gyventoją ir taip užpildyti savo ekskliuzyvinę kolekciją. Gamtininkas sukonstruoja spąstus, tačiau netrukus pats atsiduria keblioje situacijoje.

Vienintelis dokumentinis programos „LT trumpai“ filmas – „Mėgėjai“ (režisierius Audrius Antanavičius). Tai filmas apie du žmones, du portretus ir jų tarpusavio santykius, kuriame pateikiamas trumpas žvilgsnis į kino mėgėjų – gydytojo Vitolio Laumakio ir inžinieriaus Adolfo Morėno draugystę , puoselėtą dar 1962 m. Kėdainių kultūros centre įkurtoje vienoje žymiausių Lietuvos mėgėjiško kino studijų „Mėgėjas“.

Festivalio „Kino Pavasaris” organizatorių nuotr./Filmas „Mėgėjai“
Festivalio „Kino Pavasaris” organizatorių nuotr./Filmas „Mėgėjai“

Pirmieji programos seansai įvyks jau šiandien, gegužės 8 d., penktadienį, Vilniuje „Pasakos“ kino teatre, Klaipėdos kultūros fabrike ir Panevėžyje kino centre „Garsas“.

„LT trumpai: trumpametražiai iš Lietuvos“ – tai jau antrą kartą lietuviškų trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian Shorts“ rengiama iniciatyva, kuria siekiama supažindinti ne tik Vilniaus, bet ir kitų Lietuvos miestų žiūrovus su naujausiais lietuviško kino kūriniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius