Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 14

Lietuvių filmas „Būsiu su tavim“ už jautrumą ir įkvepiantį pavyzdį apdovanotas Škotijoje

Lietuvių sukurtas dokumentinis filmas apie savižudybių prevenciją „Būsiu su tavim“ Škotijos psichikos sveikatos menų festivalyje buvo apdovanotas kaip geriausias dokumentinis filmas. Komisija filmą įvertino už jo įkvepiančią dvasią, žmogiškumą ir kūrėjų jautrumą socialiai pažeidžiamiems filmo herojams. Be lietuvių buvo apdovanoti kūrėjai iš Islandijos, Didžiosios Britanijos, Škotijos ir Nyderlandų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Lietuvių filmas „Būsiu su tavim“ už jautrumą ir įkvepiantį pavyzdį apdovanotas Škotijoje
Lietuvių filmas „Būsiu su tavim“ už jautrumą ir įkvepiantį pavyzdį apdovanotas Škotijoje / Ingrid Mur nuotr.

„Laureatus rinko komisija, kurią sudarė kino ir psichinės sveikatos specialistai. Diskusijose apie šį filmą buvo akcentuoti keli dalykai. Pirmiausiai, kad „Būsiu su tavim“ parodo įkvepiančią ir veiksmingą savižudybių prevencijos iniciatyvą, kuri įtraukia visą bendruomenę imtis pokyčių.

Buvo pastebėta ir tai, kaip graži dviejų moterų – pagrindinių herojų – draugystė humanizuoja visą istoriją ir sukuria vilties pojūtį bei galiausiai įvertintas filmo kūrėjų (režisierių Virginijos Vareikytės ir Maximilien Dejoie) jautrumas filmo herojams – nerodant pažeidžiamų visuomenės narių veidų, bet leidžiant pažinti juos per balsus ir daiktus, esančius jų namuose“, – sako vienas iš komisijos narių Rob Dickie.

Škotijos psichikos sveikatos menų festivalis vyksta jau 16 metus ir kasmet pristato įvairiausius kultūros renginius: nuo muzikos, kino ir vizualiojo meno iki teatro, šokio ir literatūros. Festivalio tikslas – remti meną, ištirti, kaip įsitraukimas į menines veiklas gali padėti įveikti psichikos sutrikimus ir nugalėti psichinės sveikatos stigmas. 2007 m. pradėtas rengti festivalis išaugo į vieną didžiausių tokio pobūdžio festivalių pasaulyje.

2022 m. festivalio tema buvo „Susirinkti“ (angl. Gather). „Po dvejų Covid-19 pandemijos metų norėjome išsiaiškinti, ką reiškia žmonėms susiburti ir kokią įtaką tai gali turėti žmonių psichinei sveikatai. Taip pat buvo nagrinėjama, kaip galėtume labiau sutelkti pasaulį po pandemijos“, – pasakoja Rob Dickie.

Pernai „Nepatogaus kino“ festivalyje pristatytas filmas „Būsiu su tavim“ atskleidžia Kupiškio rajone dirbančių specialisčių – psichologės Valijos Šap ir policijos pareigūnės Gintarės Meškienės – kasdienybę. Kino kamera ketverius metus sekė jų darbą lankant atokiose rajono vietose gyvenančius senolius ar kitus vienišus žmones, fiksavo telefoninius pokalbius su žmonėmis, galvojančiais apie savižudybę arba jų artimųjų skambučius. Filme parodomi ir kiti savanoriai, kurie prisideda prie savižudybių prevencijos savo rajone.

VIDEO: BŪSIU SU TAVIM, filmo anonsas

Filmuoti specialistes būtent iš Kupiškio kino kūrėjai nusprendė po to, kai išgirdo jų sėkmės istoriją. Kupiškis keletą metų buvo tarp savivaldybių, turinčių didžiausius savižudybių skaičius Lietuvoje. Ilgai galvoję, kas galėtų jiems padėti, kupiškėnai nusprendė imtis veiksmų patys – subūrė darbo grupę, sukūrė specialią programą ir pradėjo ją įgyvendinti, pasitelkę visus, norėjusius prisidėti.

Per keletą metų skaičiai ženkliai pasikeitė. Kupiškio sėkmės atvejis tapo pavyzdžiu kitoms Lietuvos savivaldybėms, specialistai ėmė rengti mokymus ir dalintis savo patirtimi. Dabar Kupiškis gali būti pavyzdžiu ir užsienio bendruomenėms, susiduriančioms su panašiais iššūkiais.

Asmeninio archyvo nuotr./Kadras iš filmo „Būsiu su tavim“
Asmeninio archyvo nuotr./Kadras iš filmo „Būsiu su tavim“

„Tikime, kad šis filmas gali įkvėpti žmones, bendruomenes ir organizacijas, kurios padeda žmonėms, turintiems psichikos sveikatos problemų, ir sprendžiančioms vienatvės bei savižudybių skaičiaus problemą Škotijos kaimo vietovėse. Filmas taip pat parodo, kaip svarbu ieškoti pagalbos ir kreiptis į specialistus, kai kyla minčių apie savižudybę. Filmas labai aiškiai parodo, ką tokia žmogiška pagalba gali padaryti individualiems gyvenimams ir bendruomenėms, paveiktoms savižudybių“, – įsitikinęs vienas iš Škotijos festivalio komisijos narių Rob Dickey.

„Būsiu su tavim“ filmo kūrėjams tai jau šeštas apdovanojimas. Lygiai prieš metus pristatytas Miuncheno dokumentinių filmų festivalyje DOK.fest München „Būsiu su tavim“ jau buvo parodytas Jungtinėse Amerikos Valstijose (dviejuose festivaliuose), Airijoje, Italijoje (keturiuose festivaliuose), Rumunijoje, Lenkijoje, Azerbaidžane, Švedijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Lietuvoje jis vis dar prieinamas namų kino platformose.

Filmo „Būsiu su tavim“ gamybą finansavo Lietuvos kino centras, „Eurimages“, Pjemonte dokumentinių filmų fondas ir Romandijos kino fondas Cineforom. Filmas pristatomas įgyvendinant kultūros sklaidos projektą su Lietuvos Kultūros taryba ir Lietuvos kino centru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius