Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 05

Lietuvių filmas „Vesper“ be prodiuserių sutikimo pradėtas platinti Rusijoje ir Baltarusijoje

Lietuvių kartu su prancūzais ir belgais sukurtas fantastinis kino filmas „Vesper“ Lietuvos kino teatruose debiutuos tik šio mėnesio pabaigoje, tačiau be prodiuserių žinios ir sutikimo jis jau reklamuojamas ir planuojamas platinti Rusijoje ir Baltarusijoje, praneša prodiuseriai.
Kadras iš filmo „Vesper“
Kadras iš filmo „Vesper“

Filmo prodiuserių teigimu, tokia situacija susiklostė dėl nesuderintų ir su žmogiškomis vertybėmis prasilenkiančių produkcijos platintojų – vienos ukrainiečių bendrovės veiksmų. Todėl norima įspėti ir kitus kūrėjus: itin atidžiai pasirinkti partnerius vykstant karui ir įvertinti visas galimas rizikas.

Neatsižvelgus į tai, gali būti susidurta su agresyviu Rusijos ir Baltarusijos elgesiu.

Viena iš filmo prodiuserių Asta Liukaitytė teigė: „Mes kategoriškai nesutinkame, kad mūsų kurtas filmas būtų rodomas šalyse agresorėse. Dar iki prasidedant karui 2021 m. vasario mėnesį, filmo platinimo teises NVS šalyse įsigijo ukrainiečių bendrovė „TOP FILM“. Kino filmo gamyba buvo baigta tik 2022 m. kovo mėnesį, jau prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą, todėl negalėjome net numanyti, kad partneriai, ignoruodami šį sukrečiantį faktą, galėtų pasirinkti platinti filmą Rusijoje ir Baltarusijoje.

Deja, jie tai padarė ir padarė mūsų neinformuodami. Tai nėra suderinama nei su kardinaliai pasikeitusia situacija, nei su žmogiškumu ir moralės normomis. Todėl apie šį akibrokštą mus pasiekus informacijai iš trečiųjų šaltinių, nedelsiant nutraukėme bet kokį bendradarbiavimą su minėta bendrove.“

Platintojas kategoriškai atsisako eiti į bet kokias derybas ir stabdyti kino filmo platinimą.

Pasak jos, bendrovės teisininkai jau įvertino visus galimus sprendimus, kaip būtų galima stabdyti filmo platinimą Rusijoje ir Baltarusijoje. Tačiau priešiška pusė ignoruoja kreipimąsi.

„Platintojas kategoriškai atsisako eiti į bet kokias derybas ir stabdyti kino filmo platinimą. Rankų nenuleidžiame, bet tenka konstatuoti, jog šiose šalyse negerbiamos kūrėjų teisės ir valstybiniu lygiu toleruojamas nelegalus turinio rodymas. Mums tai labai skaudi pamoka. O Rusija ir Baltarusija, kaip kino rinkos, mums nebeegzsistuoja jau seniai. Norime įspėti ir kitus – deja, kai kurie partneriai gali pavesti ir susigundyti finansine nauda, ignoruodami žmogiškumą ir demokratines vertybes“, – sako A.Liukaitytė.

Lietuvoje filmuotos juostos veiksmas vyksta Žemėje. Talentinga trylikametė Vesper (Raffiella Chapman), kartu su sergančiu tėvu Dariumi (Richardas Brake’as) po ekosistemos žlugimo bando išgyventi keistame ir pavojingame pasaulyje.

Filmo režisierė Kristina Buožytė sakė: „Tai istorija, nešanti svarbią žinią visai mūsų visuomenei, net blogiausioje ir beviltiškiausioje situacijoje, jei sugebėsime įžvelgti viltį, visada turėsime priežastį gyventi, kovoti ir keisti įvykių eigą. Filmas kalba apie laisvės, žmoniškumo, bendradarbiavimo vertybes, kurios yra absoliuti priešprieša Putino ir Rusijos agresijai ir diktatūrai.“

Oficiali filmo premjera Lietuvoje – rugsėjo 30 dieną, tuomet filmą galės išvysti visų šalies kino teatrų lankytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius