Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 02 08

Maskvoje mirė garsus rusų aktorius Sergejus Jurskis

Penktadienį Maskvoje mirė garsus Rusijos kino ir teatro aktorius Sergejus Jurskis. Jam buvo 83-eji, pranešė Rusijos naujienų agentūra RIA „Novosti“.
Sergejus Jurskis
Sergejus Jurskis / Nuotr. iš „Vikipedijos“
Temos: 1 Mirtis

Newsru.com cituoja aktoriaus dukrą, kuri teigė, kad aktorių mirtis ištiko sustojus širdžiai. „Tėtis ilgai sirgo, mirė sustojus širdžiai“, – pranešė aktoriaus dukra Darja Jurskaja.

Praėjusių metų pabaigoje žiniasklaida pranešė, kad aktorius į ligoninę buvo paguldytas sunkios būklės, tačiau teatro „Mossovet“, kuriame jis dirbo, atstovai tikino, kad S.Jurskis į ligoninę paguldytas profilaktiniam gydymui.

S.Jurskis per savo ilgą ir turiningą karjerą sukūrė daugybę įsimintinų vaidmenų kine ir teatre. Jis taip pat yra režisavęs daug teatro spektaklių.

Nuo 1978 m. S.Jurskis dirbo teatre „Mossovet“. Jame ne tik vaidino, bet ir režisavo spektaklius.

S.Jurskis sukūrė daugiau nei 40 vaidmenų kine. Didžiausią šlovę sovietmečiu jam pelnė Ostapo Benderio vaidmuo režisieriaus Michailo Šveicerio filme „Aukso veršis“ (1961 m.) ir Vikniksoro vaidmuo režisieriaus Genadijaus Polokos filme „Respublika ŠKID“ (1966 m.). Aktorius taip pat sukūrė įsimintinus vaidmenis legendiniuose sovietiniuose filmuose „Susitikimo vietos pakeisti negalima“ (1979 m.), „Ieškokite moters“ (1982 m.) ir kituose.

S.Jurskis ne tik kūrė vaidmenis, bet ir garsėjo savo klasikinės ir šiuolaikinės literatūros skaitymo programomis, su kuriomis gastroliavo ne tik Rusijoje, bet ir Vakarų šalyse.Aktorius taip pat yra parašęs kelias prozos ir poezijos knygas, yra išvertęs Eugene'o Ionesco pjesių.

S.Jurskis Rusijoje garsėjo nepriklausoma laikysena ir nevengė aštrios kritikos valdžiai. 2001 m. jis pasirašė atvirą laišką, kuriuo buvo ginamas nepriklausomas televizijos kanalas NTV, kurio kontrolę galiausiai perėmė Kremlius. 2003 m. jis drauge su kitais šalies intelektualais viešai ragino Rusijos valdžią nutraukti karą Čečėnijoje, 2006 m. jis drauge su kitais pasmerkė Kremliaus vykdytą Gruzijos piliečių deportaciją iš Rusijos. S.Jurskis viešai gynė įkalintus Kremliaus kritikus, smerkė teatro režisieriaus Kirilo Serebrenikovo bei grupės „Pussy Riot“ persekiojimą.

2007 m. jis pasirašė kreipimąsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kuriam buvo siūloma palikti savo postą pasibaigus antrai kadencijai prezidento pareigose. Tiesa, vėliau S.Jurskis neigė pasirašęs šį laišką.

2014 m. S.Jurskis Rusijos valdžios ir visuomenės požiūrį į Ukrainą pavadino „netikėtu ir baisiu nacionalinės antikultūros pasireiškimu“, pasmerkęs Kremliaus siekius kištis į kaimyninių šalių reikalus. S.Jurskis taip pat kritikavo Kremlių, atplėšusį nuo Ukrainos Krymą.

2016 m. S.Jurskis ragino negausias opozicijos partijas vienytis per rinkimus, kad Rusija būtų išgelbėta „nuo grįžimo prie stalinizmo, nuo nacionalizmo ir imperinio sindromo, nuo represijų vidaus politikoje, nuo totalinio vogimo ir teisės pamynimo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius