Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 18

Mirė garsus kartvelų kino režisierius Otaras Joselianis

Prancūzijoje, sulaukęs 89 metų, mirė garsus kartvelų kino režisierius, scenaristas ir aktorius Otaras Joselianis. Apie kinematografininko mirtį pranešė Sakartvelo visuomeninis transliuotojas Pirmasis kanalas, o šią informaciją žurnalistams patvirtino jo šeima ir draugai.
Otaras Joselianis Vilniuje
Otaras Joselianis Vilniuje / Žiemos ekranų nuotr.
Temos: 3 Netektis Kinas Mirtis

Nuo XX a. aštuntojo dešimtmečio O.Joselianis gyveno ir dirbo Prancūzijoje, į kurią išvyko iš Sovietų Sąjungos nenorėdamas paklusti sovietų cenzūrai.

O.Joselianis gimė 1934 m. vasario 2 d. Tiflise (dabar Tbilisis). 1952 m. baigė Tbilisio muzikos mokyklą, kuri įgijo smuiko ir dirigavimo specialybes, vėliau studijavo Maskvos valstybiniame universitete Mechanikos ir matematikos fakultete, bet mokslų nebaigė.

Prancūzų kino festivalio „Žiemos ekranai“ organizatorių nuotr./Režisierius Otaras Joselianis
Prancūzų kino festivalio „Žiemos ekranai“ organizatorių nuotr./Režisierius Otaras Joselianis

1965 m. su pagyrimu baigė Visasąjunginio valstybinio kinematografijos instituto režisūros skyrių.

O.Joselianis savęs nepriskyrė konkrečiai kino tradicijai. Jo nuomone, kinas – tai ne nacijos, bet, visų pirma, asmenybės saviraiškos būdas.

Tokie ir jo filmai – universalūs, jų scenarijai galėtų vykti bet kuriame pasaulio kampelyje. O dėmesio centre čia spalvingi personažai – iš pažiūros skirtingi, bet vedini panašių vidinių motyvų. Režisierius, be trumpametražių ir dokumentinių, sukūrė 11 ilgo metro filmų, pastatytų Sakartvele ir Prancūzijoje.

2014 m. O.Joselianis lankėsi Vilniuje, kur "Žiemos ekranų" festivalyje buvo surengta jo filmų retrospektyva.

Vilniuje tuomet buvo parodyti devyni jo filmai. Tai režisieriaus diplominis darbas, sulaukęs cenzūros Sovietų sąjungoje – „Balandis“ (Aprili, 1961); filmas „Lapams krentant“ (La chutte des feuilles, 1965), kuriame užfiksuota Sakartvelo vyndarių kasdienybė ir jaunojo Niko gyvenimo pamokos; bene geriausiai Lietuvos žiūrovams pažįstamas režisieriaus darbas, išgarsinęs jį Europoje, – „Gyveno strazdas giesmininkas“ (Il était une fois un merle chanteur, 1970), apie laisvo menininko kartų gyvenimą; muzikantų kvarteto bandymai muzikuoti Sakartvelo provincijoje filme „Pastoralė“ (Pastorale, 1975).

Festivalyje parodytos ir penkios Prancūzijoje sukurtos juostos: Prancūzijos dvarininkių poniučių kasdienybę atspindintis filmas „Drugelių medžioklė“ (La chasse aux papillons, 1992); nuotykių komedija apie iš auksinio tėvų narvelio bandantį pasprukti Nikolia „Sudie, mano karvide“ (Adieu, plancher des vaches!, 1999); „Pirmadienio rytą“ (Lundi matin, 2001) Vensanas iškeliaus į Veneciją atsipūsti savaitgaliui; juostoje „Sodai rudenį“ (Jardins en automne, 2006) ministras bandys gyventi paprasto mirtingojo gyvenimą. Taip pat ir biografiniais faktais paremtas O.Joselianio filmas „Šantrapa“ (Chantrapas, 2010).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius