-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 17

Mirė legendinis JAV režisierius Blake'as Edwardsas, sukūręs „Pusryčius pas Tifanį“ ir „Rožinę panterą“ (video)

Kalifornijos valstijoje eidamas 89-uosius metus mirė legendinis JAV kino režisierius Blake'as Edwardsas.
Blake'as Edwardsas su žmona Julie Andrews per „Oskarų“ ceremoniją 2004-aisiais
Blake'as Edwardsas su žmona Julie Andrews per „Oskarų“ ceremoniją 2004-aisiais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė „Associated Press“, pasak B.Edwardso atstovų, režisierius mirė trečiadienį nuo plaučių uždegimo. Gruodžio pradžioje garbaus amžiaus kinematografijos veteranas dėl ligos buvo paguldytas į ligoninę. Paskutines savo gyvenimo valandas jis praleido su artimaisiais, tarp jų ir sutuoktine aktore Julie Andrews.

B.Edwardsas 1922 metais gimė Oklahomoje. Kai jam buvo vos treji, šeima persikėlė į Holivudą. Kaip pažymi „Associated Press“, berniukas augo tiesiog filmavimo aikštelėse, kuriose dirbo jo tėvas, taip pat režisierius.

Kine B.Edwardsas debiutavo kaip aktorius, tačiau tuo pat metu jis kūrė ir scenarijus radijo vaidinimams. Būdamas vos šešiolikos jis prisidėjo prie Ameriką sukrėtusio Orsono Welleso radijo vaidinimo „Pasaulių karas“ (The War of the Worlds, 1938 m.) apie tariamą marsiečių invaziją į Žemę scenarijaus kūrimo. Vėliau O.Wellesas pripažino, kad garsioji frazė „Jie jau čia ir jie alkani“ priklauso būtent B.Edwardsui.

1947 metais B.Edwardsas pradėjo savarankiškai režisuoti radijuje, o dar po kelerių metų išmėgino jėgas ir kino režisūroje. Kaip kino režisierius jis išgarsėjo sukūręs filmą „Idealios atostogos“ (The Perfect Furlough, 1958 m.), kuriame vaidino Tony Curtisas.

1961-aisiais B.Edwardsas nufilmavo kultiniu tapusį filmą „Pusryčiai pas Tifanį“ (Breakfast at Tiffany's) su garsiąja Audrey Hepburn. Aktorės A.Hepburn vaidinama herojė Holi, įsikandusi gerokai per didelį mundštuką su cigarete, tapo vienu iš geriausiai atpažįstamų XX amžiaus Amerikos kinematografo įvaizdžių.

Septintojo dešimtmečio pradžioje B.Edwardsas pradėjo kurti detektyvinį serialą „Rožinė pantera“ (Pink Panther), o 1965-aisiais įvyko dar vieno kinematografo klasika tapusio jo kūrinio „Didžiosios lenktynės“ (The Great Race) premjera.

Pastaraisiais metais B.Edwardsas daugiausiai kūrė kino filmų scenarijus, o taip pat Brodvėjuje pastatė miuziklą „Viktoras/Viktorija“ (Victor/Victoria) pagal 1982 metų to paties pavadinimo savo filmą.

2004 metais B.Edwardsui buvo įteiktas garbės „Oskaras“ už viso gyvenimo pasiekimus ir indėlį į kino meno istoriją.

Keli epizodai iš B.Edwardso filmo „Pusryčiai pas Tifanį“

VIDEO: Moon River - Breakfast at Tiffanys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius