-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 24

Naujame lietuviškame filme – emigracijos anksčiau priverstos suaugti sesės (nuotraukos)

Garsiai skalbianti ir besitrankanti į sieną skalbyklė, aptriušusi virtuvė ir dvi šviesiaplaukės mergaitės, bandančios susitvarkyti su per anksti jų gyvenime kaktomuša atsistojusia buitimi. Tai viena iš būsimo naujo lietuviško trumpametražio filmo „Laikinai“ scenų.
Filmo „Laikinai“ filmavimo aikštelėje
Filmo „Laikinai“ filmavimo aikštelėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rugsėjo mėnesį Vilniuje ir Kaune studija „Monoklis“ filmuoja naują kino juostą „Laikinai“, kuri didžiuosius ekranus turėtų pasiekti kitais metais. Būsimo filmo centre – dvi skirtingo amžiaus sesės, priverstos gyventi vienos, nes tėvai išvykę uždarbiauti į užsienį.

Vyresniąją, liūdno žvilgsnio seserį filme vaidina Severija Bielskytė, o šešemetę Liuciją įkūnija Greta Salaviejūtė, kuri filmavimo aikštelėje jautėsi lyg princesė ar tikrų tikriausia Holivudo žvaigždė.

„Man labiausiai patinka žaisti, kai nereikia filmuotis“, – neslėpė energinga mergaitė, kuriai vos prieš kelias akimirkas režisierė ir kiti kūrybinės komandos nariai aiškino, kad šiame kadre šypsotis tikrai negalima. Bet kaip nesišypsoti, jei tave filmuoja! Mažoji aktorė leido suprasti, kad filme išliks vaikiškas natūralumas, neleisiantis nuklysti į skausmingą dramatizmą.

su mergaitėmis filme vaidina ir profesionali aktorė Eglė Mikulionytė, įkūnijanti sesių tetą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Filmo Laikinai filmavimo aikatelėje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Filmo „Laikinai“ filmavimo aikštelėje

„Perskaičiusi scenarijų iš karto pasakiau: „Darom!“ Ši istorija man pasirodė labai atpažįstama ir jaudinanti, – tikino filmo režisierė Jūratė Samulionytė, išgarsėjusi debiutine juosta „Nerutina“. – Daug šnekėjausi su žmonėmis, išgyvenusiais tą vienatvę, kai tėvai buvo išvykę dirbti į užsienį. Jie prisiminė, kad nors dažnai susiskambindavo su mamomis, gyventi vis tiek reikėjo vieniems: „Naktį praleidi vienas, bijai, lauki, skaičiuoji dienas. Galiausiai sužinai, kad tėvai negavo vizos ir dar negrįš...“ Buvo įdomu pasižiūrėti, o kaipgi tie vaikai iš tiesų gyvena savo pasaulėlyje su tomis baimėmis, kaip jie suauga per anksti ir kaip tas Londonas jų tikrai nesušildo...“

Penkiolikmetės Saulės ir šešiametės Liucijos istoriją prieš kelerius metus parašė tada dar dešimtos klasės mokinė Marija Kavtaradzė. Mergina pasakojo, kad tuo metu daug kas apie tai kalbėjo, tačiau ją labiausiai sujaudino viename žurnale aptikta statistika, kiek vaikų dėl emigracijos lieka gyventi vieni.

„Perskaičiau žurnale straipsnį, kiek daug vaikų gyvena vieni, kol jų tėvai uždarbiauja užsienyje, mane tai labai sujaudino ir parašiau šią istoriją apie dvi mergaites, dvi seses, kurios gyvena vienos, – atrodytų, paprastą scenarijaus atsiradimo istoriją pasakojo jos autorė, šiemet įstojusi studijuoti vaizdo režisūros. – Nenoriu, kad atrodytų, kog tai dramatiškas filmas apie emigraciją. Jis tiesiog apie vaikus, kurie priversti anksčiau suaugti, nes neturi kito pasirinkimo.“

Scenarijaus autorė savo istoriją parodė „Skalvijos“ kino akademijos mokytojai, režisierei Giedrei Beinoriūtei, ši pasiūlė kurti filmą kolegei J.Samulionytei. Patikėjusi režisierei savo kūrinį, M.Kavtaradzė buvo pakviesta ir toliau prisidėti prie kūrybos proceso, dirbti antrąja režisierės asistente.

„Man labai patinka pagrindines filmo herojes vaidinančios aktorės – jos labai natūralios“, – filmavimo aikštelėje komplimentų artistėms negailėjo scenarijaus autorė.

Filmą prodiusuoja Jurga Gluskinienė ir G.Beinoriūtė, prieš kelerius metus irgi sukūrusi filmą apie vaikus „Balkonas“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Filmo Laikinai filmavimo aikatelėje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Filmo „Laikinai“ filmavimo aikštelėje

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius