Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 21

Naujas filmas su V.Novopolskiu „9-tas žingsnis“ pelnė 3 apdovanojimus Italijoje

Naujas vaidybinis filmas „9-tas žingsnis“, kurį režisavo debiutuojanti kino kūrėja Irma Pužauskaitė ir kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė aktorius Valentinas Novopolskis, lapkričio mėnesį buvo pristatytas net trijuose užsienio festivaliuose Vokietijoje, Estijoje ir Italijoje. Pastarojoje šalyje vykusiame festivalyje filmas pelnė net tris svarbius apdovanojimus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kadras iš filmo „9-tas žingsnis“
Kadras iš filmo „9-tas žingsnis“ / Luko Juzėno nuotr.

„9-to žingsnio“ tarptautinė premjera įvyko lapkričio 11 d. Kotbuso kino festivalyje, kuris vyksta Vokietijos mieste, esančiame netoli Lenkijos sienos. 32 metus organizuojamas festivalis orientuojasi į Rytų Europos kino kūrėjus, siekdamas pristatyti jų darbus tarptautinei auditorijai. „9-tas žingsnis“ buvo pristatytas jaunimo kategorijoje.

Lapkričio 16 d. juosta parodyta viename didžiausių Šiaurės Europos kino festivalių „Juodosios naktys“, kuris jau 26-ą kartą vyko Estijos sostinėje Taline. Festivalyje parodoma per 250 ilgametražių ir 300 trumpametražių filmų, o Irmos Pužauskaitės režisuotas „9-as žingsnis“ buvo pristatytas Vaikų teisių programoje.

Lapkričio 18 d. filmas parodytas tarptautinio Europos kino festivalio, kuris vyksta pietryčių Italijoje esančiame Lečės mieste, auditorijai. Šiame festivalyje Auksinio alyvmedžio filmų kategorijoje pristatytas lietuvių filmas pelnė „Cineurope“ apdovanojimą, geriausio operatoriaus prizą, kuris atiteko Jacekui Podgórski, ir žiūrovų simpatijų prizą.

Pagrindinis filmo „9-as žingsnis“ veikėjas – buvęs šokėjas Linas, (akt. V.Novopolskis), sveiksta nuo priklausomybės alkoholiui. Jo paauglė dukra Ieva (akt. Gerda Čiuraitė), ką tik persikėlusi gyventi pas jį, savo paauglišką nerimą slepia augančia aistra muzikai. Linui sunku rasti bendrą kalbą su dukra, nes ši vis dar atsimena skriaudas, kurias jis padarė, kai gėrė. Visai kitaip Ieva bendrauja su savo geriausia drauge Maja (akt. Angelina Daukaitė). Būtent per ją Linas nori rasti kelią pas savo dukrą, parodyti, kad jis pasikeitė ir atsiprašyti. Koketiškoji Maja tuo tarpu ieško savo pirmosios didelės meilės istorijos. Kai šių trijų pasiklydusių sielų santykiai tampa pernelyg intymūs, tradiciniai vaidmenys susimaišo ir kiekvienam iš jų tenka susidurti su problemomis, kurias ilgai slėpė.

Naujo filmo kūrėjai pasakoja, kad iš pirmųjų žiūrovų jau išgirdo palankių atsiliepimų, kuriuose jie akcentuoja filmo viltingumą, šviesumą ir jautrumą. Lino pastangos atsitiesti po ilgų alkoholio vartojimo metų, atsiprašyti už padarytas klaidas ir užmegzti nuoširdų ryšį su dukra sujaudino kino publiką.

„Man rodos iki šiol nėra daug filmų apie gijimą nuo priklausomybių, sveikimo procesą, tad ši juosta užpildys tą nišą. Yra labai daug filmų, kur rodomi dramatiški priklausomybių aspektai, didžiausi nuopuoliai, smurtas, bėgimas nuo policijos ir pan., bet vidinė drama, kuri vyksta sveikstančiojo viduje nenagrinėjama.

Čia yra labai daug natūralios dramaturgijos, kurios negali išgalvoti, ji labai gyvenimiška, atpažįstama. Štai vienas žmogus susitvarkė, nustojo gerti ir tada reikalauja iš visų kitų, kad jį iškart priimtų, viską atleistų, pamirštų, o jo artimiesiems juk dar tik prasideda gijimas. Siekėme atskleisti tai, ko visuomenė nemato, nes mes visi turime šeimoje ar darbinėje aplinkoje žmogų, kuris vartoja, bet viskas apipinta paslaptimis ir nutylėjimais. O jei jau pavyko kažkam susitvarkyti, tai staiga žmogus prablaivėja ir istorija čia baigiasi, nors dažniausiai čia ji tik prasideda“, – sako filmo režisierė Irma Pužauskaitė.

Tai pirmas ilgametražis Irmos Pužauskaitės filmas, bet kino aikštelėje ji nėra naujokė – išbandžiusi įvairias pozicijas nuo montažo iki garso dizaino, taip pat prisidėjusi prie kelių trumpametražių filmų kūrimo. Ji yra baigusi kino režisūrą Los Andžele „Film Independent“ inkubatoriaus laboratorijoje, mokėsi ir EKRAN+ Wajda mokykloje Lenkijoje. 2016 m. I. Pužauskaitė įkūrė edukacinę grupę „Directors Lab“, dirba kaip edukatorė ir intymumo koordinatorė, taip pat režisuoja reklamas ir muzikinius vaizdo klipus.

„9-tam žingsniui“ scenarijų parašė Eglė Vertelytė, pelniusi dvi „Sidabrines gerves“ už filmo „Stebuklas“ režisūrą ir scenarijų. „9-to žingsnio“ operatorius Jacek Podgórski prieš tai už filmą „Cialo moje“ yra pelnęs prestižinį „Cameraimage“ apdovanojimą, o muziką filmui sukūręs kompozitorius Domas Strupinskas yra pelnęs dvi „Sidabrines gerves“ už darbą filmuose „Lošėjas“ ir „Izaokas“. Filmo gamybą finansavo Lietuvos Kino Centras ir LRT. „9-to žingsnio“ prodiuseris – Lukas Trimonis, prodiusavęs juostas „Olegas“, „Būsiu su tavim“, „Operacija „O2“ ir kitas. Filmo gamybos įmonė – „Inscript“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius