Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 21

★★★★☆ / „Ne“: siaubo filmas, kuris prašo nežiūrėti

Trečiajame Jordano Peele‘o siaubo filme skraido ateiviai, tačiau iš tiesų jis ne apie kitas planetas ar visatos dydį. Jis apie žvilgsnį ir buvimą matomu. Todėl „Ne“ (angl. „Nope“) veikėjams kiek labiau už savo saugumą rūpi kitas klausimas – kaip užfiksuoti ateivius?
Siaubo filmas „Ne“
Siaubo filmas „Ne“ / Theatrical Film Distribution UAB nuotr.

Žirgų rančoje plušantis OJ (akt. Danielis Kaluuya) ir jo tinginė sesuo Emeralda (akt. Keke Palmer) ruošiasi bankrotui. Nors jiedu dirba kino industrijoje, dažniausiai lieka nepastebėti ir atstumti – net gyvena vienkiemyje toliausiai už miesto. Panaudojami, tačiau nematomi, kaip ir jų proproprosenelis, žokėjus ant E.Muybridge‘o nufotografuoto arklio, galiausiai likęs tik vardu kažkur paraštėse.

(Beje, minimos E.Muybridge‘o nuotraukos kino istorijoje išties yra svarbus įvykis, kai vieną pirmų kartų nuotraukomis užfiksuojamas judesys, šiuo atveju, jojimas, jas greitai keičiant ima atrodyti kaip tikras. Kitaip tariant, juostos veikėjai yra fiktyvūs vieno pirmųjų kino „aktorių“ proproproanūkiai).

OJ su Emeralda pastebi iš debesų išnyrančią ir gyvūnus grobiančią kažką. Lyg ir skraidančią lėkštę. Kyla įtarimas, kad UFO jau pamatė ir šeimos kaimynas Jupė (akt. Stevenas Yeunas) – verslus kitas rančos savininkas ir buvusi televizijos žvaigždė. OJ, žinoma, norėtų Jupę aplenkti, nes kas pirmasis užfiksuos anomaliją, to laukia ir šlovė, ir turtai.

Theatrical Film Distribution UAB nuotr./Siaubo filmas „Ne“
Theatrical Film Distribution UAB nuotr./Siaubo filmas „Ne“

Ketvirtas svarbus juostos veikėjas yra Gordis – seriale kartu su Jupe kadaise vaidinusi beždžionė, kuri vienų filmavimų metu pasiuto ir ėmė naikinti viską aplinkui. Nuo Gordžio scenos juosta ir prasideda, o vėliau gyvūnas išlieka svarbia pasakojimo dalimi.

Kadangi „Ne“, kaip ir kiti Peele‘o darbai, saugo siužetą po devyniais užraktais, išduoti daugiau sau neleisiu. O tai sukuria nemenką keblumą, nes siužeto vingių juostoje yra galybė ir esminės juostos idėjos išryškėja kaip tik antrojoje jos pusėje. Tokia gera žinia – jei norite, kad filmas nustebintų, eikite į „Ne“. Tokio pasakojimo matę greičiausiai dar nesate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius