Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 01 25

Nemokama lietuvių filmo „Būsiu su tavim“ peržiūra ir susitikimas su jo veikėja, psichologe Valija Šap

„Meno avilio“ pokalbių apie kiną ir emocinę sveikatą ciklas „Projekcijos“ 2022-uosius pradeda lietuvės Virginijos Vareikytės ir italo Maximilien Dejoie filmu „Būsiu su tavim“, rašoma pranešime spaudai.
Kadras iš filmo „BŪSIU SU TAVIM“
Kadras iš filmo „BŪSIU SU TAVIM“ / Organizatorių nuotr.

Tai labai reikalingas, šviesus ir pozityvus dokumentinis pasakojimas apie itin jautrią savižudybių mūsų šalyje temą. Užsiregistravus, šį filmą galima išvysti nemokamai internetu. O vasario 2 d. 19 val. vyks virtualus filmo aptarimas su viena iš jo veikėjų – psichologe Valija Šap. Žiūrovai turės galimybę užduoti klausimus.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Psichologė Valija Šap
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Psichologė Valija Šap

Filmo žinutėje – dėmesys empatijai

„Filmą rekomenduočiau kiekvienam, kuriam rūpi esantys šalia. Jeigu Jums neteko susidurti su kenčiančiu, galvojančiu apie savižudybę žmogumi – niekada negalite būti tikri, jog neteks ir ateityje. Filmas parodo, kad padėti tam, kuriam sunku – įmanoma nebūnant psichologu ar mediku. Tai gali padaryti kiekvienas.

Specialistams, kurie teikia pagalbą, filmas siunčia žinutę: būkite drąsūs, jautrūs, empatiški, susitelkę, atsakingi. Šios savybės padės pamatyti, išgirsti, patikėti ir teikti pagalbą“, – sako, susitikimui su Lietuvos žiūrovais besiruošianti psichologė V.Šap.

Psichologė Valija ir policijos pareigūnė Gintarė – pagrindinės filmo „Būsiu su tavim“ veikėjos. Moterys imasi sudėtingos misijos – gimtajame Kupiškyje sumažinti rekordinį savižudybių skaičių. Neskaičiuodamos savo laiko, jautrumu ir empatija imasi malšinti krizę, kovoti su milžinišku savižudybių skaičiumi.

Jos lankosi pas vienišiausius bendruomenės narius, kasdien jausdamos baimę prarasti dar vieną gyvybę. Valija ir Gintarė iš psichologinio skausmo gniaužtų ištraukia ne vieną žmogų: jų savižudybių prevencija tampa veiksminga, o tarp moterų gimsta nepaprastai graži draugystė.

Filmo anonsas:

VIDEO: BŪSIU SU TAVIM, filmo anonsas

Socialinė misija ir kinematografinė vertė

Filmo „Būsiu su tavim“ premjera įvyko spalį, tarptautiniame žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalyje „Nepatogus kinas“. Nuo tada filmas apkeliavo ne tik porą dešimčių Lietuvos miestų ir miestelių, bet ir užsienio festivalius. Lenkijos kino festivalis „Camerimage“ šią dokumentiką pastebėjo dėl operatoriaus M. Dejoie meistriškumo, o Azerbaidžano festivalyje „DokuBaku“ ji įvertinta kaip vienas iš trijų geriausių konkursinės programos filmų.

„Labai džiaugiamės, kad „Būsiu su tavim“ vertinamas tiek už savo socialinę misiją, tiek už kinematografines vertes. Esame įsitikinę, kad filmas gali peržengti Lietuvos sienas ne tik meniniame lygmenyje, bet ir sudominti Europos specialistus kovojant su augančiais emocinės sveikatos iššūkiais pandeminiame pasaulyje.

Bendraudami su žiūrovais matome, kad jie patiria visą spektrą emocijų – nuo ašarų iki juoko. Žmonės dalijasi, kad jaučiasi įkvėpti ne tik įveikti savo asmeninius sunkumus, bet ir prisijungti prie jų bendruomenėje veikiančių prevencijos iniciatyvų“, – sako filmo kūrėjai V.Vareikytė ir M.Dejoie.

Žmogiška šiluma

Pasak psichologės ir filmo veikėjos V.Šap, kiekvienas gali išgelbėti žmogaus gyvybę, o savižudybių skaičiaus mažinimas yra kiekvieno iš mūsų reikalas.

„Žiūrovai akcentuoja, kad filmas padeda suprasti, kad žmogiška šiluma – labai svarbus resursas, kuriuo galime dalintis su esančiais šalia. Sulaukiame daug šiltų ir jautrių atsiliepimų. Žiūrovai rašo apie savo jausmus ir išgyvenimus, apie įkvėptą viltį ir tikėjimą. Rašo ir tie, kurie patys išgyvena kančią, ir tie, kurie kasdien padeda žmonėms sunkiomis jų gyvenimo akimirkomis“, – dalijasi V.Šap.

Moteris, paklausta, kaip jai sekasi susitikimuose su žiūrovais suderinti pagrindinės filmo veikėjos ir specialistės vaidmenis, atsako, kad nesunkiai, nes tiek filme, tiek savo darbe yra tokia pat: „Filme nieko nėra, ko nebūtų kasdieniame darbe.“

Registracija nemokamai filmo „Būsiu su tavim“ peržiūrai ir uždaram susitikimui su psichologe Valija Šap čia.

„Projekcijos“ – tai medijų edukacijos ir tyrimų centro „Meno avilys“ organizuojamas nemokamų filmų peržiūrų ir jas lydinčių pokalbių su psichologais|ėmis ciklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius