Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 09 20

„Nepatogiausias“ pastarųjų metų lietuvių dokumentinis filmas atkeliauja į kino ekranus

Praėjusį savaitgalį JAV vykusio tarptautinio Kamdeno (Camden) filmų festivalio žiūrovai pirmieji išvydo paslaptingą istoriją apie herojų iš Lietuvos – filme „El Padre Medico“ apie misionierišką veiklą Pietų Amerikoje vykdžiusį lietuvį kunigą ir gydytoją Aleksandrą F.Bendoraitį. Lietuvos žiūrovai šį filmą pirmieji galės išvysti spalio 11 d. tarptautiniame žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalyje „Nepatogus kinas“, rašoma pranešime.
Kadras iš filmo „El Padre Medico“
Kadras iš filmo „El Padre Medico“ / Organizatorių nuotr.

JAV puikiai sutikto ir į Lietuvą netrukus atkeliausiančio Vytauto Puidoko dokumentinio filmo „El Padre Medico“ kūrimas dėl netikėtų faktinių posūkių užsitęsė 5 metus – pradėjus pasakoti istoriją apie beveik mitinę asmenybę, Brazilijos džiunglėse ėmė aiškėti prieštaringi faktai.

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „El Padre Medico“
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „El Padre Medico“

„Kamdeno festivalis yra vienas iš greičiausiai augančių ir vertinamų nepriklausomo (indie) kino festivalių. Dėl stiprios dokumentikos programos jis kasmet sulaukia didelio žiniasklaidos ir didžiųjų JAV kino industrijos žaidėjų – „Netflix“, „Amazon“, ir pan., dėmesio. Mūsų filmas čia buvo labai laukiamas ir patekome į didžiosios industrijos akiratį, todėl tikime, kad ši premjera filmui padės įgauti gerą tarptautinį pagreitį,“ – džiaugiasi filmo prodiuseris Paulius Juočeris.

„Puikiai sutapo, kad šiemetinė Kamdeno festivalio tema buvo „Istorija ir galia“. Filmas „El Padre Medico“ su tuo susijęs visomis prasmėmis. Pirmiausia, pati A.F.Bendoraičio istorija yra būtent apie tai – jis, būdamas gydytoju ir kunigu atokioje džiunglių bendruomenėje, buvo galios pozicijoje prieš vietinius žmones. Temą atspindėjo ir mūsų iššūkiai kuriant šį filmą – sprendėme daugybę etinių galvosūkių, ieškojome balanso ir siekėme žiūrovo empatijos kiekvienam personažui, nepaisant jo nuomonės apie pagrindinį herojų. Manau, debiutas pavyko – jaučiau, kad publiką stipriai palietė religijos tema, su indėnais susiję klausimai. Nekantrauju pamatyti, kaip filmas provokuos žiūrovus Lietuvoje ir kokius klausimus jis iškels namie,“ – sako „El Padre Medico“ režisierius Vytautas Puidokas.

Organizatorių nuotr./Režisierius V.Puidokas prieš premjerą
Organizatorių nuotr./Režisierius V.Puidokas prieš premjerą

„Tai, ko gero, yra pats nepatogiausias pastarųjų metų lietuviškas dokumentinis filmas, kurio premjera „Nepatogiame kine“ bus svarbus festivalio akcentas. „El Padre Medico“ pasakojama istorija iškelia daug klausimų ir abejonių apie tai, kaip kuriamas ir palaikomas nacionalinio herojaus mitas. Ši tema – kaip niekad aktuali Lietuvoje, kuomet viešojoje erdvėje vyksta mūšiai dėl atminties politikos ir dėl prieštaringų asmenybių vertinimo. Filmo kūrėjų laukė nelengvi išbandymai ir etiniai pasirinkimai ir aš džiaugiuosi, kad režisierius nepasuko lengviausiu keliu, pasakodamas paslaptingą kunigo Bendoraičio istoriją“, – sako festivalio „Nepatogus kinas“ direktorius Gediminas Andriukaitis.

Debiutinio režisieriaus Vytauto Puidoko filmo „El Padre Medico“ nacionalinė premjera vyks spalio 11 d. „Nepatogaus kino“ festivalyje. Seansus lydės susitikimai su filmo kūrėjais, o spalio 16 d. Kaune po filmo žiūrovų lauks diskusija „Kai griūva nacionalinio herojaus mitas“, kurioje bus kalbama apie istorinę atmintį ir prieštaringų istorinių asmenybių vertinimą.

Organizatorių nuotr./„El Padre Medico“
Organizatorių nuotr./„El Padre Medico“

Prieš kelerius metus dokumentinio filmo režisierius Vytautas Puidokas, susižavėjęs įspūdinga lietuvio Aleksandro ferdinando Bendoraičio (1919–1998) legenda, leidosi į Braziliją rinkti medžiagos filmui apie nacionalinį didvyrį. Septintajame dešimtmetyje kunigas ir gydytojas A.Bendoraitis laivais–ligoninėmis, pavadintais „Lithuania“, pradėjo plaukioti Amazonės baseino upėmis, gydyti vietinius gyventojus, steigti gydymo įstaigas, neturtingų vaikų mitybos centrą. Režisieriui Vytautui Puidokui nuvykus į Brazilijos džiungles, pokalbiai su vietiniais gyventojais ir atskleistos A.Bendoraičio asmeninio gyvenimo detalės ėmė griauti pirminės filmo idėjos planus ir iškėlė daugybę klausimų

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temoms, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu dvylikoje Lietuvos miestų pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius