Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 09

„Nepatogus kinas“: Pavojingiausias Niujorko nusikaltėlis

32 teistumai. 23 metai praleisti už grotų. Pirmasis nusikaltimas vos sulaukus 15 metų. Nė vieno nužudyto ar sužaloto asmens. Jis bandė sustoti ir daugiau nebepakliūti policijos akiratin, bet jam nepavyko.
Pavojingiausias Niujorko nusikaltėlis
Pavojingiausias Niujorko nusikaltėlis / „Nepatogaus kino“ nuotr.

Niujorko policija ir Metropoliteno transporto tarnyba nebežino kaip jį sustabdyti. Galbūt vertėtų jį uždaryti į kalėjimą iki gyvos galvos? Nors šis žmogus įspūdingu teistumų skaičiumi galėtų pralenkti net ir pavojingiausius pasaulio nusikaltėlius, vis tik susipažinus su jo biografija drįsti suabejoti jo „pavojingumu“.

Amerikietis Darius McCollum'as – 51-erių vyriškis nė kiek neprimena šaltakraujo nusikaltėlio. Didžiausia jo drama – Aspergerio sindromas, privertęs jį tapti negailestingos sistemos įkaitu.

 „Nepatogaus kino“ nuotr./Pavojingiausias Niujorko nusikaltėlis
„Nepatogaus kino“ nuotr./Pavojingiausias Niujorko nusikaltėlis

Jau nuo mažens Darius jautėsi kitoks. Jam sunkiau sekėsi bendrauti su bendraamžiais. Niujorko viešasis transportas pasirodė tinkamas prieglobstis nuo socialinių pavojų. Kuomet vieni žmonės Niujorko metro įvardindavo kaip purviną ir pavojingą vietą, septynmečiui Dariui tai pasirodė kaip rojus.

Būdamas aštuonerių Darius puikiai žinojo Niujorko metro maršrutus net geriau už kai kuriuos darbuotojus. Aspergerio sindromą turintys asmenys yra pastabūs, geba puikia įsiminti tam tikras taisykles, be to, jiems patinka rutina.

Kuomet vieni žmonės Niujorko metro įvardindavo kaip purviną ir pavojingą vietą, septynmečiui Dariui tai pasirodė kaip rojus.

Penkiolikmetis Darius, paprašytas draugo metro vairuotojo (pastarasis norėjo susitikti su mergina) pirmą kartą pats vairavo traukinį nepamiršdamas sustoti stotelėse ir informuoti žmonės apie sustojimus.

Tik vieno smalsaus keleivio „dėka“, nustebusio pamačius berniuką mašinisto vietoje, Darius įkliuvo policijai. Pirmą kartą apsivilkta uniforma ir vairavimas taip sužavėjo paauglį, kad nuo to laiko jis pajuto priklausomybę, nuo kurios nesugebėjo pabėgti.

Jo gyvenimas primena uždarą ratą – suėmimas, kalėjimas, išėjimas į laisvę, trunkantis vos kelis mėnesius ir vėl viskas nuo pradžių. Skaudžiausia yra tai, jog kalėjime Darius nesulaukė jokios psichologo konsultancijos, kuri galbūt būtų padėjusi atrasti teisingą gyvenimo kelią.

Šiuo metu Darius ir vėl kalėjime, jam gręsia penkiolika metų sugriežtinto rėžimo įkalinimo įstaigoje už pakartotinus nusikaltimus. Padedamas advokatės, Darius paruošė ieškinį JAV teismų sistemai už nesuteiktą medicininę priežiūrą.

Apie Dariaus istorija šiuo metu Holivude kuriamas vaidybinis filmas, jame jau sutiko filmuotis garsi kino aktorė Julia Roberts.

Kanadoje gyvenantis dokumentinio kino režisierius Adamas Irvingas šiais metais pristatė dokumentinį filmą apie Dariaus gyvenimą „Išmuštas iš vėžių“ (org. Off the rails), kuris, sklinda gandai, vienas rimtų pretendentų į Oskaro nominaciją.

VIDEO: Off The Rails - Trailer

Pamatyti dok. filmą „Išmuštas iš vėžių“ ir susipažinti su Dariaus istorija galite festivalio „Nepatogaus kino“ metu. Specialio programoje „Tokie, kaip visi“ esantis filmas „Išmuštas iš vėžių“ bus rodomas Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose nuo spalio 13 iki lapkričio 8 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius