Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 10 17

„Nepatogus kinas“ pristato tris Lenkijos kūrėjų darbus: problemos – kaip ir mūsų šalyje

Neseniai prasidėjęs ir beveik iki lapkričio vidurio vyksiantis kino festivalis „Nepatogus kinas“ savo programoje pristato ir Lenkijos kino kūrėjų darbus.
„El Padre Medico“ premjeros akimirka
Festivalis „Nepatogus kinas“ / Dainiaus Putino nuotr.

Šių metų festivalyje rodomi trys kaimynės šalies filmai – „Imperijos šešėlyje“, „Ryšys“ ir „Lenkai vs. lenkai“. Du iš jų – bendradarbiaujant su Lenkijos institutu Vilniuje.

„Lenkų kinas mums artimas dėl daugybės priežasčių, viena jų – labai artimas kontekstas, taigi artikuliuojamos šiuose filmuose problemos nesunkiai identifikuojamos ir mūsų šalyje.

Pavyzdžiui, filme „Ryšys“ kalbama apie lenkų emigrantus Islandijoje ir jų artimuosius, likusius Lenkijoje.

Režisierius bando sukurti sąlygas, kurios leistų patirti glaudesnį ryšį žmonėms, kuriuos skiria didžiulis atstumas. Islandijoje, beje, po lenkų antra didžiausia imigrantų grupė yra lietuviai.

Filme „Lenkai vs. lenkai“ matome susipriešinimą tarp dviejų skirtingų politinių pasaulėžiūrų – nesunku įsivaizduoti, kad šis filmas galėtų būti sukurtas ir pas mus.

„Imperijos šešėlyje“ matome panašias istorines patirtis. Taigi turime daug sąlyčio taškų. Ir kartu mes galime pažiūrėti į šiuos klausimus iš šalies – tarsi turime privilegiją numatyti, kur link mes judame“, – 15min sakė festivalio „Nepatogus kinas“ vienas iš programos sudarytojų Naris Kairys.

Lenkijos kino gerbėjai galėjo mėgautis ne tik šiais trimis filmais, bet ir visai neseniai Lietuvoje vykusio jau 19-ojo Lenkų kino festivalio filmais.

Lenkijos kūrėjų filmai festivalyje „Nepatogus kinas“

„Lenkai vs. lenkai“ (Lenkija, Prancūzija, režisierius – Konrad Szolajski)

Pastaraisiais metais vis sparčiau gilėja skaldantis Lenkiją politinis ideologinis konfliktas. Dramatiška situacijos eiga šiame dokumentiniame filme yra sekama skirtingose barikadų pusėse esančių moterų akimis. Marta ir Tita – patriotės, bet abi patriotizmą suvokia skirtingai, nors abi didžiuojasi savo šalimi, jos istorija ir linki jai vien gero. Marta vadovauja sukarintai organizacijai, skleidžia krikščioniškas vertybes, palaiko valdančiąją konservatyvią partija ir norėtų, kad Lenkija išstotų iš Europos Sąjungos. Tuo tarpu Tita nekenčia ginklų, yra liberalių pažiūrų aktyvistė, kovoja už demokratijos išsaugojimą ir džiaugiasi gyvenanti Europos Sąjungoje. Ar įmanoma įveikti gilėjantį įtrūkį lenkų visuomenėje?

Festivaliai:
One World, International Human Rights Documentary Film Festival
Watch Docs

Projekto partnerių nuotr./„Nepatogus kinas“ kviečia žaisti: „MES“ ar „JIE“?
Projekto partnerių nuotr./„Nepatogus kinas“ kviečia žaisti: „MES“ ar „JIE“?

„Ryšys“ (Lenkija, Islandija, režisierius Pawel Ziemilski)

Per trisdešimt metų iš nedidelio miestelio Lenkijoje ieškoti geresnio gyvenimo į Islandiją išvyko ir niekada negrįžo apie 400 žmonių. Tai daugiau nei trečdalis Stare Juchy gyventojų.

Dėl didžiulio atstumo tarp šalių ir brangios kelionės buvę ir esami miestelio gyventojai gyvai susitinka labai retai. Dažniausiai jie bendrauja naudodamiesi šiuolaikinėmis komunikacijos priemonėmis, ypač „Skype“. Tačiau Pawelo Ziemilskio filmas „Ryšys“ nėra vien Lietuvos žiūrovui gerai žinomas pasakojimas apie skirtingose pasaulio šalyse gyvenančius vienos šeimos narius. Režisierius, naudodamas montažą ir projekciją, tiesia kinematografinius tiltus tarp Lenkijos ir Islandijos ir sukuria sąlygas ypatingiems susitikimams.

Festivaliai:
IDFA – Special Jury Award for Mid-Length Documentary
Thessaloniki Documentary Festival – Official Competition
One World

„Imperijos šešėlyje“ (Lenkija, Armėnija, Gruzija, Ukraina, režisierius Karol Starnawski)

Pasaulis jau senokai pamiršo po Sovietų Sąjungos įsiplieskusius pasienių konfliktus. Tačiau dėl agresyvios Rusijos ekspansinės politikos jie vis dar vyksta. Aleksejus iš Kalnų Karabacho, Timūras iš Ukrainos ir lietuvių kilmės Aleksandras iš Gruzijos, nors ir gyvena toli vienas nuo kito ir yra visiškai skirtingi, patiria panašius dalykus – jie gyvena nesibaigiančio karo sąlygomis. Tai filmas apie viltį ir pastangas nepasiduoti, nors esi tik sraigtelis politinių ir istorinių įvykių epicentre.

Festivaliai:
Krakow Film Festival
Transatlantyk Film Festival

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius