-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 30

Nepriklausomo kino festivalyje „Sundance“ didžiausio pripažinimo sulaukė filmai apie meilę ir mirtį

Filmas „Kaip pamišę“, vaizduojantis jaunos anglės ir amerikiečio meilės istoriją, ir jaudinantis dokumentinis filmas apie eutanaziją „Kaip numirti Oregone“ šeštadienį pelnė svarbiausius apdovanojimus kasmetiniame nepriklausomo kino festivalyje „Sundance“.
Festivalio įkūrėjas Robertas Redfordas
Festivalio įkūrėjas Robertas Redfordas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Meilė

Dešimt dienų trukusiame prestižiniame festivalyje pripažinimo taip pat sulaukė Norvegijoje sukurta juodojo humoro komedija „Nesveikai laimingi“ ir kita JAV bei Didžiosios Britanijos sukurta kino juosta apie Afganistane sužeistą karį.

Didysis žiuri prizas Jungtinėse Valstijose sukurto draminio filmo kategorijoje atiteko amerikiečio režisieriaus Drake'o Doremuso melodramai „Kaip pamišę“, kuriame pasakojama apie įsimylėjusius britę ir amerikietį studentus, priverstus gyventi atskirai, kai mergina išsiunčiama iš Jungtinių Valstijų dėl pasibaigusio vizos galiojimo.

„Kaip pamišę“ yra jau šeštasis Kalifornijoje gimusio 27 metų D.Doremusi filmas, kuriam jis taip pat parašė scenarijų. Praėjusią savaitę JAV kino kompanija „Paramount“ įsigijo teises rodyti šį filmą visoje šalyje.

Amerikiečio kino kūrėjo Peterio Richardsono filmas „Kaip mirti Oregone“, kuris buvo pripažintas geriausiu JAV dokumentiniu filmu, su jaudinančiu atvirumu atskleidžia eutanazijos tikrovę.

JAV vakaruose esantis Oregonas 1994 metais tapo pirmąja eutanaziją įteisinusia valstija. P.Richardsono filme rodomos šią išeitį pasirinkusių nepagydomomis ligomis sergančių pacientų paskutiniai gyvenimo mėnesiai, dienos ir akimirkos.

Pagrindinis prizas užsienyje sukurto vaidybinio filmo kategorijoje atiteko norvegų režisierės Anne Sewitsky kino juostai „Nesveikai laimingi“, su humoru vaizduojančiame, kaip beaistrės santuokos supančiota moteris iš naujo atranda kūnišką meilę naujo kaimyno glėbyje.

Geriausiu užsienio dokumentiniu filmu pripažintas britų ir amerikiečių dokumentinė juosta „Į pragarą ir atgal“, pasakojanti apie 25 metų JAV jūrų pėstininką Nathaną Harrisą, sunkiai sužeistą per mūšius su Talibanu.

27–asis „Sundance“ festivalis vyko Jutos slidinėjimo kurorte Park Sityje.

Šį festivalį įsteigė veteranas aktorius Robertas Redfordas, siekdamas suteikti daugiau galimybių nepriklausomam kinui ir mesdamas iššūkį Holivudo komercijos mašinai.

Vesterne „Bučas Kesidis ir Sandensas Kidas“ vaidinęs 74 metų aktorius, išsaugojęs šviesių vešlių plaukų kupetą, per atidarymo ceremoniją sakė, kad „Sundance“ visada buvo atviras naujoms idėjoms ir visada toks išliksiantis, kol jis stovės prie festivalio vairo.

„Išlaikyti neturtingo festivalio idėją tapo mūsų esme. Galime tapti didesni, netgi sėkmingesni, tačiau išlaikykime šią mūsų dalelę“, – sakė jis.

Vis dėlto kad ir ironiška, tačiau dabar „Sundance“ kelia didelį susidomėjimą komercinio kino pramonės žvalgams, ieškantiems naujų talentų ir idėjų.

Šiemet festivalyje buvo parodyta beveik 120 filmų iš 29 šalių; įvyko 95 pasaulinės premjeros; savo juostas pristatė 40 debiutuojančių režisierių.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius