Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 02 17

Netrukus pradedama rodyti istorinė drama „Baltų gentys“

Nuo vasario 21 d. Lietuvos kino teatruose pradedamas rodyti atkuriamosios dokumentikos filmas – pasakojimo drama „Baltų gentys. Paskutinieji Europos pagonys“, skelbiama pranešime žiniasklaidai.
Ištrauka iš filmo
Filmas „Baltų gentys“ / Projekto partnerių nuotr.
Temos: 2 Istorija Kinas

Kompanijos „Film Jam“ įkūrėjas, prodiuseris Stasys Baltakis, organizavęs filmo „Baltų gentys“ sklaidą Lietuvoje, sako, kad „latviai paprastai nesidomi lietuviškais filmai, o mes lietuviai niekad nekreipiame dėmesio į latvių filmus, net jei lietuvė aktorė vaidina vieną iš pagrindinių vaidmenų (pvz., Aistė Diržiūtė filme „Pagonių žiedas“).

Taigi, regis, į galvą neateitų trijų brolių latvių (Raitis, Lauris ir Marcis Abele) sukurtą filmą-dokumentinę dramą „Baltų gentys“ rodyti Lietuvos kino teatruose. Tačiau, įvertinus jo kokybę, tiesiog privalu filmu pasidalinti su Lietuvos žiūrovais. Tai edukacinis, vizualiai intriguojantis dokumentinis šedevras. Kitaip ir negalėčiau jo apibūdinti, nes pats, kaip prodiuseris, žinau kiek meilės, triūso, laiko ir energijos yra įdėta į tokios aukštos kokybės kūrybą.“

Pasakojimas nukelia į XIII amžių. Danų pirklys–šnipas, krikščionis Larsas, patenka į baltų tautų žemes (Prūsiją, Lietuvą, Latviją), kur dalyvauja religinėse apeigose, žiauriose kautynėse, o vasaros saulėgrįžos metu tampa kuršių vergu ir netgi kovoja su kryžiuočiais. Tai unikali dramatiška kelionė į praeitį – į nežinomas baltų genčių žemes.

Projekto partnerių nuotr./„Baltų gentys“
Projekto partnerių nuotr./„Baltų gentys“

Filmas žavi įspūdingais vaizdais, paslaptingais ritualais, susipynusiais su magija, ugningomis kovomis už laisvą žemę ir legendomis apipintu gyvenimo būdu. Kas buvo paskutinieji Europos pagonys ir kuo jie tikėjo?

Filmas susideda iš istorinių rekonstrukcijų, gyvų veiksmo scenų ir kompiuterinės animacijos. Ši istorija pasakojama su aktoriais be jokio dialogo. Vienas iš pasakotojų yra Larsas, kuris pateikia XIII amžiaus krikščionišką pagoniškos gyvensenos požiūrį, o kitas pasakotojas objektyviai perteikia kontekstą kaip mokslo ekspertų informaciją.

Dokumentinė drama „Baltų gentys“ buvo filmuojama dvejus metus. Tai užtruko tiek ilgai, nes filmui reikėjo ir šiltos vasaros, ir auksinio rudens, lietaus, purvo, sniego, rūko, ledo, saulėlydžio, debesų ir t.t.

Filmas sukurtas 2018 metais Latvijoje ir skirtas Latvijos Respublikos 100-mečio paminėjimui.

Filmo režisieriai broliai Raitis Abele ir Lauris Abele, pagrindinius vaidmenis atlieka aktoriai: Kaspars Aninš, Kristaps Bedritis, Lauma Balode, Toms Skabardis, Francis Hagendrofs ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius